Ο ολλανδός πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού κ. Χενκ τεν Κάτε συνήθιζε να γεμίζει ως τη μέση ένα ποτήρι με νερό και στη συνέχεια να λέει προς τους συνομιλητές του: «Εσείς μπορεί να το βλέπετε μισοάδειο, αλλά εγώ το βλέπω πάντοτε μισογεμάτο». Ακόμη όμως και αυτός, ο φύσει αισιόδοξος προπονητής από το Σουρινάμ, αν βρισκόταν σήμερα στο Τριφύλλι, και δεδομένων των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, πιθανώς να έβλεπε για πρώτη φορά το ποτήρι μισοάδειο. Το έλλειμμα της ΠΑΕ, αν και σταθεροποιήθηκε, παραμένει υψηλό (περί τα 27 εκατ. ευρώ), το ετήσιο μπάτζετ μειώθηκε δραματικά στα 9 εκατ. ευρώ, η ομάδα την περασμένη σεζόν κατρακύλησε στην έκτη θέση της βαθμολογίας και προ εβδομάδων δεν έλαβε από την UEFA άδεια συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ η προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη επί ολλανδικού εδάφους γίνεται παρουσία μόλις 19 παικτών, οι 12 εκ των οποίων είναι κάτω των 21 ετών και προέρχονται από τις «πράσινες» Ακαδημίες. Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις στην πρώτη… μνημονιακή σεζόν του Παναθηναϊκού.

Για πρώτη φορά μετά το 1997 ο Παναθηναϊκός θα απουσιάσει από τα Κύπελλα Ευρώπης. Το οξύμωρο είναι ότι οι Πράσινοι απώλεσαν δις το ευρω-εισιτήριο: αρχικά για αγωνιστικούς λόγους, όταν τερμάτισαν στην έκτη θέση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας πίσω από τον ΠΑΣ Γιάννινα, και εν συνεχεία για τη μη εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων που θέτει η UEFA για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Η άδεια που δόθηκε από την εθνική ομοσπονδία (ΕΠΟ) δεν συνάδει με τους κανόνες αδειοδότησης της UEFA και με τους κανόνες του Financial Fair Play» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που έκοψε (και) τα ευρωπαϊκά φτερά των Πρασίνων, πέραν των σημαντικών οικονομικών απωλειών που θα υπάρξουν για την ΠΑΕ.

Οπως εκτιμούν στο Τριφύλλι, η μη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ της ερχόμενης σεζόν θα στερήσει από την ΠΑΕ τη δυνατότητα εισροής εσόδων 2,5 με 4 εκατ. ευρώ, αναλόγως με την πορεία που θα πραγματοποιούσε ο Παναθηναϊκός αλλά και από το λεγόμενο market pool. Επίσης, οι Πράσινοι, μη έχοντας πλέον το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ευρώπης, χάνουν τη δυναμική τους σε εμπορικό επίπεδο (χορηγίες, διαφημιστικά έσοδα κτλ.), αλλά και στην πώληση εισιτηρίων διαρκείας.
Το πλήγμα ωστόσο είναι ισχυρό και στον αγωνιστικό τομέα, καθώς το Τριφύλλι αναμένεται να κατρακυλήσει κάτω από την 60ή θέση της γενικής κατάταξης της UEFA, κάτι που συνεπάγεται και την τοποθέτηση της ομάδας στους ανίσχυρους, εφόσον κατορθώσει να επανέλθει την επόμενη σεζόν στα Κύπελλα Ευρώπης.
Το πλαφόν στα συμβόλαια


Παράλληλα όμως παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα και στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού της ομάδας. Πέραν του ότι δεν υπάρχει καν το δέλεαρ της συμμετοχής σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, οι ποδοσφαιριστές που διαπραγματεύονται με τους Πράσινους καλούνται να υπογράψουν συμβόλαια με ιδιαίτερα χαμηλές ετήσιες απολαβές (ως πλαφόν έχουν οριστεί οι 250.000 – 300.000 ευρώ), ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα για την καταβολή προκαταβολών. Κάπως έτσι χάλασαν οι μεταγραφές του ολλανδού μεσοεπιθετικού Ερικ Φάλκενμπεργκ (ήρθε στην Αθήνα, αλλά έφυγε άπραγος), του στόπερ Σωκράτη Φυτανίδη και του αριστερού ακραίου Νίκου Κοροβέση, που προτίμησαν να παραμείνουν στον Ατρόμητο και τον ΠΑΣ Γιάννινα, αντιστοίχως, ενώ ναυάγησαν και οι φαινομενικά εύκολες ανανεώσεις των συμβολαίων του γκολκίπερ Στέφανου Κοτσόλη και του δεξιού μπακ Γιούρκα Σεϊταρίδη, που αποχώρησαν από την ομάδα εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών προτάσεων που δέχθηκαν. Μάλιστα, ο τελευταίος λογιζόταν ως αρχηγός από τον νέο προπονητή της ομάδας κ. Γιάννη Αναστασίου

Η ωρολογιακή βόμβα των «7»
Ακόμη και στον τομέα των αποχωρήσεων παρουσιάζονται σημαντικά εμπόδια. Μολονότι η «μαύρη λίστα» του Τριφυλλιού περιελάμβανε οκτώ προς αποχώρηση ποδοσφαιριστές, επί του παρόντος μόνο ο Γάλλος Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έχει αποτελέσει παρελθόν, εξοικονομώντας περί το 1 εκατ. ευρώ για την ΠΑΕ. Οι υπόλοιποι επτά (Βίκτορ Βιτόλο, Κουίνσι Αμπέγε, Χοσέ Τοτσέ, Χαμπίμπ Πάπε Σο, Μπρούνο Φορναρόλι, Σέμα Βελάσκες και Αντρέ Πίντο) που κοστίζουν στον ΠΑΟ περίπου 5 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια ως τις 12 Ιουλίου. Αν ως τότε δεν βρουν ομάδα, θα επιστρέψουν στις προπονήσεις βγάζοντας τους Πράσινους εκτός οικονομικού και αγωνιστικού σχεδιασμού.
Με το συνολικό ετήσιο μπάτζετ του συλλόγου να έχει μειωθεί στα 9 εκατ. ευρώ (από τα 18 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν) και το πλάνο οικονομικής εξυγίανσης της ΠΑΕ να προβλέπει περαιτέρω «ψαλίδι» στα 5 εκατ. ευρώ (!) την επόμενη περίοδο, γίνεται αντιληπτό ότι η δέσμευση για τη δημιουργία της ανταγωνιστικής ομάδας που ευαγγελίζονται οι διοικούντες το Τριφύλλι, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι…

Προετοιμασία με 19 παίκτες
Ρόστερ ανάγκης με μέσο όρο ηλικίας τα 21,6 έτη!

Ο 28χρονος γκολκίπερ της Εθνικής Ελλάδας Ορέστης Καρνέζης, ο 24χρονος μεσοεπιθετικός Θανάσης Ντίνας, ο 20χρονος πλάγιος μπακ Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο 25χρονος πορτογάλος μέσος Κάρλος Ζέκα και οι νεοαποκτηθέντες Εμίρ Μπαϊράμι (25 ετών κοσοβάρος μεσοεπιθετικός), Μέντες Ντα Σίλβα (30 ετών, ολλανδός αμυντικός μέσος) και Γιώργος Κουτρουμπής (22 ετών, σέντερ μπακ) είναι οι μόνοι ποδοσφαιριστές από το 19μελές ρόστερ που προπονεί ο κ. Γιάννης Αναστασίου στην Ολλανδία που έχουν εμπειρίες και παραστάσεις εκτός Παναθηναϊκού. Οι υπόλοιποι δώδεκα (άπαντες κάτω των 21 ετών) προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού και μέχρι πρότινος –οι περισσότεροι εξ αυτών –αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα Νέων της Σούπερ Λίγκας με τους «μικρούς» του ΠΑΟ.
Ο 21χρονος αμυντικός μέσος Τάσος Λαγός και ο 19χρονος αριστερός μπακ χαφ Διαμαντής Χουχούμης θεωρούνται οι «παλιοί», καθώς την περασμένη σεζόν πήραν συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ενώ ο 21χρονος γκολκίπερ Αλέξανδρος Ταμπάκης, οι 20χρονοι Κώστας Αποστολόπουλος (επιθετικός) και Νίκος Κουσίδης (πλάγιος χαφ) και ο 19χρονος κεντρικός μέσος Χρήστος Δώνης συμμετείχαν σε αρκετές προπονήσεις των «μεγάλων». Αντιθέτως, πρωτάρηδες είναι οι 19χρονοι Αλέξανδρος Μουζακίτης (δεξί εξτρέμ), Νίκος Γιαννιτσάνης (επιθετικός), Γιάννης Σταματάκης (κεντρικός χαφ), Σπύρος Ρισβάνης (στόπερ), Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος (τερματοφύλακας) και Βαγγέλης Αναστασόπουλος (κεντρικός χαφ).
Το αρνητικό για τον κόουτς Αναστασίου είναι ότι δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στο αστέρι των «πράσινων» Ακαδημιών, τον 19χρονο Χάρη Μαυρία, ο οποίος την τελευταία στιγμή δόθηκε στη Σάντερλαντ, αλλά και στους διεθνείς με την Εθνική Νέων Στέφανο Καπίνο, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Νίκο Μαρινάκη που συμμετείχαν με επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Τουρκία.
Ο ολλανδοτραφής κ. Αναστασίου, κατά την αναχώρηση της αποστολής του Παναθηναϊκού για το Αρνεμ, εξήρε τον ενθουσιασμό και τη διάθεση του νεανικού ρόστερ με το οποίο δουλεύει, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στην έλλειψη εμπειρίας που παρατηρείται στο δυναμικό της ομάδας, το οποίο έχει μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 21,6 έτη, τον μικρότερο στην ιστορία του συλλόγου…
Προφανώς, το υπάρχον δυναμικό θα διαφοροποιηθεί σημαντικά ως την έναρξη του πρωταθλήματος στις 17 Αυγούστου, καθώς ο μεταγραφικός σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο –δεδομένων των αντικειμενικών οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ –ότι στο ξεκίνημα των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων το ρόστερ του Παναθηναϊκού θα έχει τη μορφή που θα επιθυμούσαν ο κ. Αναστασίου και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας κ. Νίκος Νταμπίζας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ