Με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά χρώματα ξεκίνησαν τα αγωνίσματα του στίβου στους 17ους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, αφού οι αθλητές μας κατάφεραν να κατακτήσουν τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετά από πολύ καλές εμφανίσεις

Παγκοσμίου επιπέδου ήταν η εμφάνιση του Λυκούργου Τσάκωνα στα 200 μέτρα. Ο πρωταθλητής μας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ, διανύοντας την απόσταση σε 20.45 (-0,7 μ./δ.). Ο χρόνος του είναι ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο 20.52), η πέμπτη επίδοση όλων των εποχών για τη χώρα και όριο συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας. Παράλληλα ο νικητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Νέων στην Οστράβα επικράτησε πάνω στο νήμα του πολιτογραφημένου Τούρκου Ραμίν Γκουλιέγεφ με 20.46. Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας αθλητής έδειξε πως στη Μόσχα θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από μια απλή συμμετοχή.

Ο Κώστας Δουβαλίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 110μ εμπόδια τερματίζοντας σε 13.45. Ο αθλητής μας ξεκίνησε δυνατά και άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά ξεπερνώντας μετά το έκτο εμπόδιο τους αντιπάλους του. Με την επίδοση του κατάφερε να βελτιώσει το ρεκόρ αγώνων και να ισοφαρίσει το φετινό του ρεκόρ. Παράλληλα σε μια ακόμη διοργάνωση έδειξε πως αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.

Το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, κατέκτησε η Στέλλα Λεδάκη. Η αθλήτρια από την Κρήτη ξεπέρασε τα 4.50μ και ήταν νικήτρια στο επί κοντώ. Η Λεδάκη ξεπέρασε δίχως απώλεια τα 4.10μ., 4.20μ, 4.30μ, 4.40μ και 4.50μ, ενώ στη συνέχεια και αφού είχε εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο, τοποθέτησε τον πήχη στα 4.61μ, προκειμένου να πετύχει το υψηλό όριο για τη Μόσχα και να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ, το οποίο και ισοφάρισε στο σημερινό αγώνα. Η Λεδάκη ισοφάρισε και το ρεκόρ αγώνων, το οποίο ανήκε στη Νικόλ Κυριακοπούλου, από το 2009 στην Πεσκάρα, όπου ήταν νικήτρια. Στον ίδιο αγώνα μετείχε και η Λορέλα Μάνου, που ήταν 4η με 4.30μ και αποτυχημένες προσπάθειες στα 4.40 μέτρα. Δεύτερη με 4.40μ ήταν η Ναόρα Ναγκιρέ και τρίτη η Γαλλίδα Μάριον Μπουισόν με το ίδιο ύψος.

Το δεύτερο μετάλλιό του σε Μεσογειακούς Αγώνες κατέκτησε ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν, που όπως το 2009 στην Πεσκάρα έτσι και σήμερα στη Μερσίνη κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό του τριπλούν. Ο αθλητής του Φρανσουά Ντοφέν πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση καθώς είχε καλύτερο άλμα στα 17.00μ (1,2 μ/δ), ενώ είχε ακόμη άλματα στα 16.79μ, 16.53μ, 16.75μ, 16.80μ και άκυρη την τελευταία του προσπάθεια. Νικητής με 17.13μ ο Ιταλός Ντανιέλ Γκρέκο, επίδοση που ισοφαρίζει το ρεκόρ αγώνων. Ο Τσιάμης με αυτή του την εμφάνιση επιβεβαίωσε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας, διοργάνωση για την οποία είχε πιάσει την ανάλογη επίδοση στους αγώνες του χειμώνα.

Στα 78.53μ, μετρήθηκε η 5η βολή του Σπύρου Λεμπέση στον ακοντισμό, που ήταν κι εκείνη που του έδωσε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό. Ο πρωταθλητής μας, κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο του στη διοργάνωση, καθώς πριν τέσσερα χρόνια ήταν «ασημένιος» στην Πεσκάρα. Νικητής του αγώνα ήταν ο Τούρκος Φατίχ Αβάν με 83.84μ και δεύτερος Ιχάμπ Αμπντελραχμάν (Αίγυπτος) με 82.45μ.

Όπως και το 2009 στην Πεσκάρα έτσι και φέτος στη Μερσίνη η Ελένη Αρτυματά έδειξε το… αγωνιστικό της ανάστημα και αποχώρησε από το στάδιο με το χρυσό μετάλλιο. Η Κύπρια αθλήτρια τερμάτισε σε 23.18 παίρνοντας τη νίκη πάνω στο νήμα, από την Ιταλίδα Λιμπάνια Γκρενιό (23.20). Στην ίδια κούρσα πήρε μέρος και η Γρηγορία Κεραμιδά, που έμεινε στην όγδοη θέση με 23.99. Η ελληνίδα αθλήτρια στον προκριματικό είχε τερματίσει σε 23.95. Η δεύτερη Κύπρια αθλήτρια του τελικού, Ραμόνα Παπαιωάννου ήταν πέμπτη με 23.66, επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ.

Την 4η θέση με 34.19.81 που είναι και η καλύτερη φετινή της επίδοση, πήρε η Ουρανία Ρεμπούλη στα 10.000μ των Μεσογειακών Αγώνων της Μερσίνης, στην τελευταία ελληνική συμμετοχή της πρώτης ημέρας του προγράμματος στο στίβο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλγερινή Κενζά Νταμανί με 32.42,.47, με 2η την Τουρκάλα Ελβάν Αμπεϊλεγκέσε με 32.59.30 και τρίτη μία ακόμη αθλήτρια της Αλγερίας, την Σουάντ Αϊτ Σαλέμ με 33.19.34.

Δύο χρυσά γιά Καβελασβίλι στην άρση βαρών

Με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά χρώματα ολοκληρώθηκαν τα αγωνίσματα της άρσης βαρών. Στην κατηγορία των 105κ., με την οποία έπεσε σήμερα η αυλαία, ο Δαυίδ Καβελασβίλι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, τόσο στο αρασέ όσο και στο ζετέ.

Στο αρασέ ο Ελληνας πρωταθλητής σήκωσε 173 κιλά και πήρε την πρώτη θέση χωρίς να χρειαστεί καν να πραγματοποιήσει την τελευταία του προσπάθεια, ενώ στο ζετέ έδωσε σκληρή μάχη με τον Σύρο Αχέντ Τζουγκέλι, τελικά όμως επικράτησε σηκώνοντας στην τρίτη του προσπάθεια 215 κιλά, ενώ ο αντίπαλός του δεν τα κατάφερε στα 216 και έμεινε δεύτερος με 213.

Στην ίδια κατηγορία συμμετείχε και ο Ευστάθιος Στρουμπής, ο οποίος έχασε στις λεπτομέρειες το χάλκινο μετάλλιο στο ζετέ. Σήκωσε 203 κιλά, όσα και ο Αιγύπτιος Γκαμπέρ Μοχάμεντ, ο οποίος όμως ήταν ελαφρύτερος και ανέβηκε στο βάθρο, αφήνοντας τον Ελληνα αρσιβαρίστα στην τέταρτη θέση. Στο αρασέ ο Στρουμπής ήταν έβδομος με 150 κιλά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος. Ηξερα ότι ήμουν σε καλή κατάσταση, πίστευα ότι θα μπορούσα να ανέβω στο βάθρο αλλά δεν περίμενα το χρυσό. Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα αυτό που νιώθω. Από την πρώτη μου προσπάθεια στο αρασέ ένιωσα δυνατός και σε τρομερή κατάσταση. Τότε ναι, είπα ότι θα πάρω το χρυσό. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που έκανα μόνο δύο προσπάθειες στο αρασέ καθώς δεν είχα λόγο να κουραστώ παραπάνω. Χρωστάω πολλά στον προπονητή μου, τον Βαλέριο Λεωνίδη. Ναι γιατί του χρωστάω πολλά. Με έχει βοηθήσει πολύ, όπως και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας άρσης βαρών Πύρρος Δήμας και τους ευχαριστώ για αυτό. Ούτε στο πιο τρελό μου όνειρο δεν φανταζόμουν ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είχα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς και Μεσογειακούς. Οσα έχω ζήσει τον τελευταίο χρόνο ήταν ανέλπιστα και για αυτό το λόγο είμαι ευγνώμων», δήλωσε ο Δαυίδ Καβελασβίλι.

Δεύτερη στην σκοποβολή η Κασούμη
Αν και βαδίζει στο 47ο έτος της ηλικίας της, η Άγη Κασούμη δεν πτοείται και έτσι την Τετάρτη πρόσθεσε ακόμη μία διάκριση στο παλμαρέ της, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο πιστόλι 25μ. Η Ελληνίδα σκοπεύτρια ήταν έκτη στον προκριματικό του αγωνίσματος, στον ημιτελικό όμως βελτιώθηκε κατακόρυφα, κατετάγη έκτη και πέρασε στον τελικό. Εκεί δεν τα κατάφερε απέναντι στη Σέρβα Ζοράνα Αρούνοβιτς, έστω κι έτσι όμως ανέβηκε στο βάθρο των νικητών και κρέμασε στο στήθος της το ασημένιο μετάλλιο.

Στο ίδιο αγώνισμα συμμετείχε και η Άννα Κορακάκη, η οποία προκρίθηκε στον ημιτελικό και κατετάγη έβδομη.

Χάλκινο στην πάλη ο Σαβουλίδης
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γεώργιος Σαβουλίδης στα 74κ. της ελευθέρας πάλης. Ο Έλληνας αθλητής σημείωσε συνολικά δύο νίκες σε τρεις αγώνες και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, επικρατώντας στον τελικό των ρεπεσάζ του Σύρου Μαζέν Κντμάνε. Νωρίτερα, ο Σαβουλίδης είχε νικήσει στον προημιτελικό τον Μαροκινό Μουσταφά Σελούμ, αλλά στον ημιτελικό ηττήθηκε από τον Τούρκο Σονέρ Ντεμιρτάς.

Πρώτη νίκη για Αρβανίτη/Καραγκούνη
Την πρώτη νίκη τους από τότε που υφίστανται ως δίδυμο σημείωσαν οι Βίκυ Αρβανίτη και Πένυ Καραγκούνη, οι οποίες επικράτησαν με 2-0 (21-5, 21-13) απέναντι στις Σέρβες Φραγιότοβιτς/Σεβάριτσα. Λίγες ώρες νωρίτερα το ελληνικό δίδυμο είχε ηττηθεί από τις Ιταλίδες Τσικολάρι/Μενεγκάτι με 0-2 (13-21, 8-21), ενώ στη συνέχεια η Καραγκούνη αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας (λιποθυμία), ευτυχώς παροδικό.

Οδηγούν την κούρσα στα 470 της ιστιοπλοΐας οι Μάντης-Καγιαλής
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη και στις τέσσερις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Από ελληνικής πλευράς, οι Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής προηγούνται στα 470 με 25 βαθμούς ποινής, ακολουθούμενοι από τους Κροάτες Φαντέλα-Μάρενιτς (27 β.π.) και τους Ιταλούς Φαλτσετέλι-Κλεμέντι (30 β.π.), οπότε διεκδικούν με αξιώσεις το χρυσό μετάλλιο. Στην ίδια κατηγορία, οι Γιάννης Ορφανός-Βασίλης Παπούτσογλου είναι πέμπτοι με 35 βαθμούς.

Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών, μετά από δέκα ιστιοδρομίες, οι Βιργινία Κραβαριώτη-Σοφία Παπαδοπούλου είναι στην τέταρτη θέση με 33 βαθμούς, όσους και το πλήρωμα από τη Σλοβενία, απέχουν όμως αρκετά από την τριάδα του βάθρου (στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ιταλίδες Κοματάρ-Καράρο με 24 β.). Οι Δέσποινα Στεφανουδάκη-Ραφαηλίνα Κλωναρίδου έχουν μείνει πιο πίσω και βρίσκονται στην έβδομη θέση με 46 βαθμούς ποινής.

Στα laser ανδρών ο Αντώνης Μπουγιούρης είναι έκτος με 61 βαθμούς ποινής και ο Νίκος Χρυσός δέκατος με 88, ενώ στις γυναίκες η Αντωνία Ψωμά και η Μαρία Βλάχου βρίσκονται αντίστοιχα στην όγδοη και την ένατη θέση με 60 και 67 β.π.

Δεύτερη ήττα για την Εθνική Γυναικών στο βόλλεϊ

Δεύτερη ήττα σε ισάριθμες αναμετρήσεις για την Εθνική ομάδα Γυναικών, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε την Τετάρτη και από τη διοργανώτρια Τουρκία, με 3-1 (25-6, 19-25, 25-14, 25-23), στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου της διοργάνωσης.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υπέστη αγωνιστική πανωλεθρία στο πρώτο σετ, καθώς κατόρθωσε να κερδίσει μόλις έξι πόντους. Στη συνέχεια οι αθλήτριες του Γιάννη Καλμαζίδη κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν, έχασαν όμως και πάλι εύκολα τα τρίτο σετ και, παρά την προσπάθειά τους στο τέταρτο, δεν απέφυγαν την ήττα.

Με δύο νίκες σε δύο αγώνες η «οικοδέσποινα» κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο, αφήνοντας δεύτερη τη Σλοβενία (είχε νικήσει την Ελλάδα) και τρίτο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα

Εκτός βάθρου ο Βαλακανιώτης στα 60κ. πάλης
Αν και έφτασε μέχρι τον τελικό των ρεπεσάζ στα 60κ. της ελευθέρας πάλης, ο Θεοδόσιος Βαλκανιώτης δεν κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ο Έλληνας αθλητής ηττήθηκε από τον Αιγύπτιο Ιμπραΐμ Μοχάμεντ στην προσπάθεια του να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στα προημιτελικά ο Βαλκανιώτης είχε ηττηθεί και από τον Τούρκο Ερχάν Μπακίρ, ο οποίος έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε το χρυσό, «τραβώντας» στα ρεπεσάζ τον Έλληνα.

Αποκλείστηκαν στα προημιτελικά του διπλού στο τένις Παπαμιχαήλ/Σάκκαρη

Μετά τον αποκλεισμό τους στο μονό γυναικών η Δέσποινα Παπαμιχαήλ και η Μαρία Σάκκαρη αποκλείστηκαν και στο διπλό γυναικών του τουρνουά τένις των Μεσογειακών αγώνων της Μερσίνης. Το ελληνικό δίδυμο αποκλείστηκε στον προημιτελικό αγώνα με 2-0 σετ (6-2, 6-3) από τις ισπανίδες Αντρεα Λαθάρο Γκαρθία/Σάρα Σορίμπες Τόρμο.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης (27/6) και οι ελληνικές συμμετοχές στον στίβο

08.00 20 χλμ βάδην (Γ), ΤΕΛΙΚΟΣ- ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ
18.00 Ύψος (Α), ΤΕΛΙΚΟΣ – ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΜΑΣΤΟΡΑΣ
18.15 Δισκοβολία (Α), ΤΕΛΙΚΟΣ -ΤΡΕΜΟΣ
18.45 1500μ (Α) ΑΜΕΑ ΤΕΛΙΚΟΣ
19.00 100μ (Γ) Πρ. ΚΕΡΑΜΙΔΑ, ΓΑΤΟΥ
19.15 100μ (Α) Πρ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
19.30 400μ (Γ) Πρ. ΔΕΡΒΕΝΗ
19.50 400μ (Α) Πρ. ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ
20.10 400μ εμπ. (Γ), ΤΕΛΙΚΟΣ
20.20 Μήκος (Γ), ΤΕΛΙΚΟΣ – ΓΑΛΕΝΗ
20.25 1500μ (Α), ΤΕΛΙΚΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ
20.40 100μ (Γ) ΤΕΛΙΚΟΣ
20.50 100μ (Α) ΤΕΛΙΚΟΣ
21.05 10.000μ (Α) ΤΕΛΙΚΟΣ