Ο Παναθηναϊκός τελικά κόπηκε από την UEFA και δεν θα συμμετάσχει στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τις αδειοδοτήσεις (Club Financial Control Body) απέρριψε τον φάκελο των Πρασίνων, που θα προσφύγουν στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) προκειμένου να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο. Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ξάνθη που τερμάτισε έβδομη στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας αναμένεται να συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2013-14.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΕΠΟ: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενημερώνει τους φιλάθλους της ομάδας ότι δυστυχώς δεν αδειοδοτηθήκαμε για συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι η UEFA δέχθηκε τις θέσεις και τις εισηγήσεις της ΕΠΟ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο φάκελός μας είναι πλήρης και επαρκής και για το λόγο αυτό θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στο Europa League προσφεύγοντας άμεσα στο CAS».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Αλαφούζος, συνοδεία στελεχών τού οικονομικού επιτελείου των Πρασίνων, παρέστη στην ακροαματική διαδικασία στα κεντρικά της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας και ανέλυσε το πλάνο βιωσιμότητας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι Πράσινοι που τερμάτισαν στην έκτη θέση της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος και έμειναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για πρώτη φορά από το 1997, ανέκτησαν τις ελπίδες τους μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη του προβληματικού φακέλου που κατέθεσε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μολονότι, η εισήγηση του διευθυντή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ κ. Γιώργου Δημητρίου ήταν αρνητική και για το Τριφύλλι, από την ΠΑΕ ΠΑΟ ζήτησαν και πέτυχαν να παρουσιαστούν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της UEFA προκειμένου να αναπτύξουν τις ενέργειες που έχουν κάνει κατά το τελευταίο έτος για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας.

Ο κ. Αλαφούζος το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιουνίου ανέλυσε στα μέλη της επιτροπής το σχέδιο λαϊκής βάσης εφαρμόζεται στο Τριφύλλι, τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στο μπάτζετ (εξορθολογισμός εσόδων-εξόδων, αλλαγή έδρας, αποχωρήσεις παικτών κλπ) και το πλάνο επενδύσεων με την απόκτηση νέου προπονητικού κέντρου στο Απήλιο και γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Από τον Παναθηναϊκό μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία λέγοντας ότι είναι πιθανό να ξεπεράσουν και τον τελευταίο σκόπελο ώστε η ομάδα να αγωνιστεί στα Κύπελλα Ευρώπης. Όπως λεγόταν ωστόσο, το ζητούμενο ήταν υπό ποιο πρίσμα θα έπαιρνε την απόφαση της UEFA. Δεδομένου ότι στον φάκελο του Παναθηναϊκού υπάρχουν ορισμένα «θολά» σημεία (όπως π.χ. οι χορηγίες από τις οποίες προϋπολογίζονται προσδοκώμενα έσοδα ή η αδυναμία της ομάδας να καλύψει όσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία), εθεωρείτο βέβαιο ότι οι Πράσινοι θα κόβονταν, εφόσον η UEFA ακολουθούσε το «γράμμα του νόμου» και την εισήγηση της ΕΠΟ. Οπως και έγινε εν τέλει…

Αντιθέτως, οι Πράσινοι ήλπιζαν ότι στην αρμόδια επιτροπή θα αποφάσιζαν με τη λογική ότι πράγματι κατά τον τελευταίο χρόνο, έστω και αν δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική ρευστότητα στην ΠΑΕ, εντούτοις καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιανθεί η εταιρεία. Αλλωστε πολλάκις τονίζεται από τους αρμοδίους της UEFA ότι στόχος του Financial Fair Play και των αδειοδοτήσεων δεν είναι η εξόντωση των ομάδων αλλά η συμμόρφωσή τους. Κάτι το οποίο επί του παρόντος ισχύει για τον Παναθηναϊκό…