Αστέρες έρχονται και πάνε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ο αθλητικός Τύπος, ηλεκτρονικός και γραπτός, για λόγους οι οποίοι αφορούν κυρίως τη δική του ύπαρξη, καλλιεργεί την εντύπωση ότι οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και όλοι οι «παιχταράδες» κάνουν «κρα» για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα εμπορικά έσοδα των ομάδων ελαττώνονται δραματικά χρόνο με τον χρόνο. Οι οπαδοί που πληρώνουν εισιτήριο για να δουν την ομάδα τους μειώθηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες κατά το ένα τρίτο. Οι χορηγίες από τον ΟΠΑΠ αναμένεται να πληγούν βάναυσα μετά την πώληση του Οργανισμού σε ιδιώτες. Και οι τηλεοπτικές συμφωνίες θα κριθούν τελεσίδικα το 2014 που λήγει το συμβόλαιο με το συνδρομητικό κανάλι.
Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ελάχιστες ΠΑΕ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν χρήματα για να κάνουν μεταγραφές. Μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μπορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, και αυτό χάρη στην οικονομική επιφάνεια των ιδιοκτητών τους. Οι υπόλοιπες ομάδες θα «ψωνίσουν» αναγκαστικά φτηνά και από το καλάθι με τα αζήτητα.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έδειξε ότι δύσκολα θα παραμείνουν στην Ελλάδα κάποιοι από τους παίκτες που ξεχώρισαν την τελευταία αγωνιστική περίοδο. Ο Αστέρας Τρίπολης έχασε ήδη τους Ρούμπεν Ράγιος και Μάρτον Φούλοπ. Ο πρώτος θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μακάμπι Χάιφα και ο δεύτερος ανακοίνωσε ότι δεν ανανεώνει τη συνεργασία του. Υπ’ ατμόν από την Τρίπολη βρίσκονται επίσης οι Περόνε, Σανκαρέ, Κάστελς και Αλβαρέζ. Αντ’ αυτών ο Αστέρας απέκτησε τους ελεύθερους από τον Λεβαδειακό Χρήστο Λισγάρα και Γιώργο Ζησόπουλο, δίνοντας ένα ξεκάθαρο σήμα μείωσης των εξόδων. Τη λογική του περιορισμού των εξόδων και της αναζήτησης ελεύθερων παικτών από την εγχώρια αγορά ακολουθούν και οι άλλες ομάδες. Ο χειμαζόμενος Πανιώνιος άφησε ελεύθερο τον «ακριβό» Φανούρη Γουνδουλάκη, τον οποίο έσπευσε να κλείσει ο Πλατανιάς. Η ομάδα των Χανίων απέκτησε και τον ελεύθερο από τον Πανθρακικό Βαϊρουά.
Ο Λεβαδειακός εκτός από τους Ζησόπουλο, Λισγάρα δεν ανανέωσε και το συμβόλαιο του Πόι, ο οποίος συζητάει επίσης με τον Πλατανιά. Με δεδομένο ότι τα χρήματα για προκαταβολές είναι ελάχιστα, οι περισσότερες ομάδες περιμένουν τις εκκαθαρίσεις κυρίως των λεγόμενων μεγάλων ομάδων, ώστε να δουν πώς θα κινηθούν. Περιζήτητοι αναμένεται να είναι οι παίκτες που θα δοθούν δανεικοί από τον Ολυμπιακό –και όχι μόνο. Η στροφή στις ακαδημίες και η ανάδειξη νέων παιδιών είναι μονόδρομος κυρίως για τον Αρη και τον Πανιώνιο που δεν πήραν άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μπορούν να κάνουν περιορισμένο αριθμό μεταγραφών.
Οσες μεταγραφές και αν γίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ποιότητα του ερχόμενου πρωταθλήματος θα εξαρτηθεί από τις ομάδες που θα χτίσουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και από το αν θα καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός.
Οι Πράσινοι πάντως προχώρησαν στην πρώτη μεταγραφή τους αποκτώντας τον σουηδό διεθνή Εμίρ Μπαϊράμι, ενώ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τον συμπατριώτη του Μάρκους Μπεργκ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Ιουνίου 2013

HeliosPlus