Την επιθυμία του να εγκαταλείψει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξεδήλωσε ο Γουέιν Ρούνεϊ όταν πληροφορήθηκε ότι διάδοχος του σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο των μπέμπηδων θα είναι ο Ντέιβιντ Μόγες. Με τον πρώην προπονητή της Εβερτον δεν είχε ανταλλάξει ούτε κουβέντα από το 2004 που εγκατέλειψε το Λίβερπουλ για να εγκατασταθεί στο Μάντσεστερ. Ο Ρούνεϊ ποτέ του δεν έκρυψε ότι αναγκάστηκε να φύγει από την Εβερτον επειδή οι σχέσεις του με τον Μόγες ήταν κάκιστες. Η μοναδική φορά που συναντήθηκαν στο διάστημα που ακολούθησε ήταν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο Ρούνεϊ στις αυτοβιογραφίες του που εξέδωσε το 2006 και το 2007 με τίτλο «η ιστορία μου μέχρι σήμερα» και «ο δρόμος τον οποίο ακολουθώ», χρεώνει πολλά κακώς κείμενα στον Μόγες για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε στην Εβερτον. Ο νυν προπονητής του κατέθεσε τότε αγωγή εναντίον του και ο δικαστής τού επιδίκασε 500.000 λίρες. Μερικά από τα επίμαχα σημεία της αυτοβιογραφίας του Ρούνεϊ, που κάνουν δύσκολη ως αδύνατη τη συνύπαρξη των δύο ανδρών στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Μόγες δεν είχε χρόνο για εξηγήσεις


«Οταν προωθήθηκα στην πρώτη ομάδα της Εβερτον, έκανα μια πολύ καλή πρώτη σεζόν (2002-2003). Ολα έδειχναν υπέροχα. Από τους συμπαίκτες μου στα αποδυτήρια δεν αισθάνθηκα κανέναν υπαινιγμό ζηλοτυπίας. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στην ομάδα ένας άνθρωπος, ο Ντέιβιντ Μόγες, στον οποίο δεν άρεσαν όσα γίνονταν γύρω από εμένα. Ενδεχομένως είχε τους λόγους του, αλλά ουδέποτε μπήκε στον κόπο να με ενημερώσει.
Υποθέτω ότι έπειτα από μια υπέροχη αγωνιστική περίοδο, περίμενε ότι η προσοχή όλων θα ήταν στραμμένη στο πρόσωπό του. Η Εβερτον τερμάτισε στην 7η θέση που ήταν η καλύτερη τα τελευταία 6 χρόνια. Οταν αντιλήφθηκε όμως ότι όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω μου, θέλησε να τα διορθώσει. Ενδεχομένως ως προπονητής έπραττε σωστά, θέλοντας να περιορίσει την προσοχή που μου έδειχναν ο Τύπος και η κοινωνία. Εγώ έβλεπα τα πράγματα διαφορετικά. Ο Μόγες δεν είχε όμως χρόνο για εξηγήσεις».
Οι σχέσεις άρχισαν να χειροτερεύουν


«Οταν υπέγραψα το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, ο σύλλογος οργάνωσε μεγάλη συνέντευξη για να με παρουσιάσει στον Τύπο. Στην αίθουσα ήταν εκατοντάδες δημοσιογράφοι και 12 τηλεοπτικά κανάλια. Τα πόδια μου έτρεμαν. Δεν είχα εμπειρίες από παρόμοιες εκδηλώσεις και δεν καταλάβαινα γιατί χρειάζονται όλα αυτά. Στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι ήταν μια καλή διαφήμιση για την Εβερτον και προσωπικά για τον Μόγες…
Με τον καιρό άρχισαν να χειροτερεύουν οι σχέσεις με τον Μόγες. Οι οπαδοί πίστευαν ότι έκανε τα πάντα σωστά, όχι μόνο για την Εβερτον αλλά και για μένα. Αυτός όμως έχτιζε με φροντίδα και σύνεση την εικόνα του Μίστερ «Εβερτον», του προπονητή της λαϊκής ομάδας, και η προηγηθείσα καλή σεζόν ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Επειτα από ένα παιχνίδι, το οποίο χάσαμε, δήλωσε ότι ηττηθήκαμε εξαιτίας μου και με έστειλε να κάνω επιπλέον προπόνηση. «Καταβροχθίζεις πάρα πολλά χάμπουργκερ» μου φώναξε κατά πρόσωπο. Του απάντησα ότι δεν είναι έτσι και τον ρώτησα από πού έβγαλε αυτό το συμπέρασμα. «Σε έχω υπό ειδικό καθεστώς επειδή εσύ είσαι εσύ» μου απάντησε. Δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα».
Οσο πιο μακριά από το Λίβερπουλ και τον Μόγες


«Στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να συνεργαστώ με τον Μόγες. Στην Πορτογαλία (Euro 2004), τηλεφωνούσαν στους συμπαίκτες μου οι προπονητές των ομάδων τους. Εγώ δεν πήρα κανένα τηλέφωνο από τον Μόγες και επί της ουσίας συναντηθήκαμε ξανά κατά την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Είχα την αίσθηση ότι αν πηγαίναμε καλά στην Πορτογαλία η Εβερτον θα με πουλούσε. Δεν ήμουν αντίθετος σε αυτό επειδή είχα την αίσθηση ότι η ομάδα μου δεν σκοπεύει να παλέψει για κάποιο τρόπαιο, να κινηθεί προς τα εμπρός, να γίνει ανταγωνιστική. Με ενημέρωσε για τα σχέδιά τους ο Μόγες. Με ρώτησε γιατί θέλω να φύγω. Δεν ήθελα να του πω τίποτα και αναφέρθηκα σε προσωπικούς λόγους, λέγοντας ότι οι δημοσιογραφικές ιστορίες με τις πόρνες με συγχύζουν και θέλω να φύγω από το Λίβερπουλ. Ο σύλλογος άφηνε να φανεί ότι εγώ ήθελα να αποχωρήσω. Δεν ήταν αλήθεια. Ενώ εγώ έπαιζα στο Euro 2004, ο πρόεδρος της Εβερτον Μπιλ Κενράιτ έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο News of the World δηλώνοντας ότι με 50 εκατ. λίρες είναι έτοιμος να παραχωρήσει τον Ρούνεϊ. Εκτός αυτού, στην Πορτογαλία ταξίδεψε ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας Τρέβορ Μπερτς προκειμένου να συναντηθεί με τον μάνατζέρ μου. Τον ρώτησε αν είμαι έτοιμος να μεταγραφώ στην Τσέλσι. Λίγες μέρες μετά την πρώτη μας συνομιλία, ο Μόγες ενδιαφέρθηκε να μάθει αν θέλω να μετακινηθώ στη Λίβερπουλ η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή μου. «Προφανώς θα αστειεύεστε. Είμαι γέννημα-θρέμμα Εβερτον» του απάντησα. Δεν είχα την αίσθηση ότι εγκαταλείπω τον σύλλογο. Απλώς ήθελα να βρεθώ όσο πιο μακριά γίνεται από το Λίβερπουλ, τα προβλήματα και τον Ντέιβιντ Μόγες…».

HeliosPlus