Μήνυμα ενότητας θέλησε να στείλει προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας κ. Νίκος Νταμπίζας, για την πρόσληψη του οποίου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις λόγω του ερυθρόλευκου παρελθόντος του. Ο κ. Νταμπίζας κατά την επίσημη παρουσίαση τού πρώτου θερινού μεταγραφικού αποκτήματος του Τριφυλλιού Εμίρ Μπαϊράμι, βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των ΜΜΕ από την ημέρα που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του και αναφέρθηκε εκτενώς στις αποδοκιμασίες των οπαδών…

«Είναι τιμητικό για εμένα και ένα τεράστιο παράσημο ότι βρίσκομαι εδώ παρότι δεν είμαι αποδεκτός και είμαι υποχρεωμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν» σχολίασε αναφορικά με την πρόσληψή του στο Τριφύλλι και συμπλήρωσε, υψώνοντας ουσιαστικά λευκή σημαία προς τους οπαδούς: «Κατανοώ ότι δεν είμαι αποδεκτός αλλά δεν υπάρχει χώρος για διχόνοια και εμφύλιους στην ομάδα».

Τον κ. Νταμπίζα παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ και παλαίμαχος άσος κ. Βασίλης Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε: «Ο κύριος Αλαφούζος επέλεξε τον Νίκο Νταμπίζα για να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Νίκο, σε καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού».

Ακολούθως, ο κ. Νταμπίζας δήλωσε:

Για το ρόστερ των Πρασίνων: «Η ομάδα έχει μπει σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης με συγκεκριμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Έχουμε αποφασίσει σε συνεργασία με τη διοίκηση ποιο δρόμο θέλουμε να βαδίσουμε. Μέλος αυτού του πλάνου είναι ο Εμίρ Μπαϊράμι. Έχει τα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει. Κάθε επιλογή θα έχει τα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά χαρακτηριστικά που θέλουμε. Προσπαθούμε να πετύχουμε την επανέναρξη, που είπε και ο Εμίρ. Δεν ξέρουμε πότε θα πετύχει, αλλά ξέρουμε τον τρόπο που θα τρέξει το πρότζεκτ.

Είμαστε τυχεροί γιατί στην ακαδημία γίνεται πολύ καλή δουλειά από τον κύριο Σαμαρά και το υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό είναι σημαντικό για το αύριο του συλλόγου. Δεν θα ζητάμε από τους ποδοσφαιριστές να παίζουν άλλο τρόπο παιχνιδιού στην ακαδημία και στην πρώτη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε ο Παναθηναϊκός να έχει ένα πλάνο, ένα στιλ, μία νοοτροπία που θα του αρμόζει. Αυτά θα μείνουν στην ομάδα και όποιος προπονητής έρχεται, θα προσαρμόζεται, δεν θα αλλάζει η ομάδα κάθε δύο-τρία χρόνια. Θα το πετύχουμε με τη βοήθεια όλων. Το σημαντικό είναι αυτό».

Για τον μεταγραφικό σχεδιασμό: «Άλλες επαφές είναι προχωρημένες και άλλες σε αρχικό στάδιο. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η ομάδα έχει αρκετά συμβόλαια και πρέπει να υπάρξει μία λογική στις αποχωρήσεις. Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα κριτήρια έχουν αλλάξει. Έχουμε κάποιες προχωρημένες επαφές. Κάναμε μία καλή αρχή με τον Έμιρ και πιστεύω πως θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια».

Για τις αποχωρήσεις παικτών με μεγάλα συμβόλαια: «Είναι μέρος της δουλειάς μου οι αποχωρήσεις, όσο δυσάρεστο και αν είναι και οφείλω να εκπληρώσω τον ρόλο μου. Η ομάδα έχει υπέρβαρα συμβόλαια που τρέχουν από άλλες εποχές. Αυτό έχει αλλάξει. Εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα φθηνότερη και εξίσου ανταγωνιστική. Έχω συζητήσει με τον προπονητή και έχουμε μία εικόνα ποιους θέλουμε να κρατήσουμε και ποιους όχι. Δεν θα τους ονοματίσω δημόσια, γιατί αυτή είναι η αρχή μου Να το μάθουν πρώτα οι ποδοσφαιριστές. Πέρυσι η ομάδα είχε ένα πολύ υψηλό μπάτζετ με βάση τα νούμερα και τερμάτισε 6η. Δεν είναι κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό. Οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να αντιληφθούν ότι μία ομάδα με τόσο μεγάλο μπάτζετ, τερμάτισε 6η. Δεν είναι εύκολο να πεις στον άλλο ότι απέτυχε, αλλά νομίζω είναι ειλικρινές και αληθινό».

Για το νέο πρωτάθλημα: «Για να είμαστε εδώ, είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανείς. Καλά τα πλάνα και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, όμως ο Παναθηναϊκός έχει στο DNA του την κατάκτηση του τίτλου και οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αυτό που είπα στον κύριο Αλαφούζο είναι ότι η ομάδα πρέπει να δώσει ένα όραμα στον κόσμο. Να δείξει ότι χτίζεται κάτι σοβαρό. Καλώς ή κακώς, για να το υποστηρίξουμε χρειαζόμαστε αποτελέσματα. Σε προσωπικό επίπεδο, ξέρω ότι θα έχω προβλήματα. Είμαι συνειδητοποιημένος ότι θα αντιμετωπίσω δυσκολίες. Στη γραμμή της αφετηρίας ξεκινάω πιο πίσω από τους υπόλοιπους. Εάν δεν ήμουν αποφασισμένος, θα έπαιζα με τα παιδιά μου ή θα έκανα προπόνηση στην παραλία».

Για τις αντιδράσεις των οπαδών προς το πρόσωπό του: «Δεν έχω έρθει ουρανοκατέβατος. Δεν έχω αποχή από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχω πρόβλημα να εξηγήσω ότι πρόβλημα υπάρχει προς το πρόσωπο μου. Δεν είναι το ιδανικότερο για τον κόσμο ότι έχω παίξει στον αιώνιο αντίπαλο. Αυτό είναι λογικό. Αν κάποιος δεν με αποδέχεται επειδή αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό, το σέβομαι. Είναι τιμητικό για μένα και ένα τεράστιο παράσημο ότι βρίσκομαι εδώ παρότι δεν είμαι αποδεκτός και είμαι υποχρεωμένος να το τιμήσω.

Θα πω λίγα πράγματα για το προσωπικό κομμάτι. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις από την πρόσληψη μου. Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση προς το πρόσωπο μου, ας περάσει σε δεύτερο πλάνο και ας μπει μπροστά η αγάπη για το σύλλογο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χώρο για διχόνοιες και εμφύλιους. Θα υπάρξει χρόνος όταν λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν το λέω για να διώξω το πρόβλημα μου. Εγώ θα κριθώ σε βάθος χρόνου. Γιατί ο Νταμπίζας και ο κάθε Νταμπίζας είναι περαστικός. Αυτό που θα μείνει είναι ο σύλλογος».

Για την απομάκρυνση του Γιώργου Καραγκούνη πέρσι και ήταν λανθασμένη: «Οι ποδοσφαιρικές αποφάσεις λαμβάνονται κάθε χρόνο από τα άτομα που έχουν την ευθύνη. Δεν μπορώ να σχολιάσω τα κριτήρια που άφησαν τον Γιώργο εκτός ομάδας. Δεν ήμουν μέλος της ομάδας. Όμως, ξέρω ότι ο Γιώργος πήγε στην Αγγλία, στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου, το οποίο γνωρίζω προσωπικά, έπαιξε στο κόκκινο και τα κατάφερε. Και είναι σπουδαίο αυτό, γιατί κανένας μας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Δεν είναι κρυφό ότι είναι ανάγκη μας να γυρίσει ο Γιώργος στον Παναθηναϊκό. Καλά τα πλάνα, τα πρότζεκτ και οι θεωρίες, αλλά οι άνθρωποι εμπνέουν. Και ο Γιώργος είναι Παναθηναϊκός μέχρι τα νύχια του. Θα γυρίσει για τον Παναθηναϊκό και όχι για τον Νταμπίζα ή τον Αναστασίου».

Για τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας: «Για εμένα, όποιες αλλαγές γίνονται, πρέπει να γίνονται σταδιακά. Οι μαζικές προσθαφαιρέσεις εμπεριέχουν ρίσκο. Όμως εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πάμε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική και να προβούμε σε πολλές αλλαγές. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αριθμό, αλλά θα είναι αρκετές. Το σίγουρο είναι πως όσοι αποκτηθούν, θα πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει».

Για τη διαιτησία και το ελληνικό ποδοσφαιρικό κατεστημένο: «Τα 6 χρόνια της παρουσίας μου στη Λάρισα δίνουν το στίγμα για την άποψη μου. Μετά το πέρας της καριέρας μου, είχα μία βλακώδη προσέγγιση. Το έβλεπα αγγελικά πλασμένο. Σε όλον τον κόσμο, ο ισχυρός ευνοείται. Διαφθορά υπάρχει παντού, απλώς εδώ υπάρχει περισσότερο. Εγώ θα περάσω στην ομάδα το αγωνιστικό ζήτημα. Θέλω να ασχολούνται με αγωνιστικά ζητήματα. Να μιλάω εγώ και ο προπονητής συνέχεια για τη διαιτησία μετά από αρνητικά αποτελέσματα, θα μας αποπροσανατολίσει. Εμείς θα δημιουργήσουμε μία ομάδα για να παίζει κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Το κομμάτι της διαιτησίας είναι αρμόδια να το χειριστεί η διοίκηση και δεν εμπίπτει στις δικές μου αρμοδιότητες».

Για την επιστροφή στη Λεωφόρο και αν αυτή θα βοηθήσει: «Η ομάδα έπαιζε σε ένα γήπεδο που κανείς δεν αισθανόταν έδρα. Αυτό αλλάζει άρδην. Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σπίτι του. Η πίεση στον αντίπαλο θα είναι διαφορετική. Η Λεωφόρος είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν το συζητάμε. Όμως εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της Λεωφόρου, γιατί μόνα τους τα γήπεδα δεν παίζουν μπάλα. Είναι σημαντική η παρουσία του κόσμου και η στάση του. Γιατί είναι δίπλα στον αγωνιστικό χώρο».

Για το νέο προπονητικό κέντρο Απήλιον: «Το νέο μας προπονητικό κέντρο, μακροπρόθεσμα είναι μία επένδυση. Υπάρχουν ελλείψεις. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μία ομαλή μετάβαση. Δεν είναι άμεσα έτοιμο για να δεχθεί την πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες. Από την άλλη, υπάρχει ο ρομαντισμός. Η Παιανία είχε ταυτιστεί με τις ακαδημίες και είχε δημιουργηθεί ένας μύθος. Το καλό θα ήταν να γινόταν ομαλά η μετάβαση. Άμεσα δεν μπορούμε να μεταφερθούμε. Αλλά μακροπρόθεσμα το όφελος θα είναι μεγάλο».

Για το αν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν θέλει να αποχωρήσει: «Για τις αποχωρήσεις, όποιος θέλει να κάτσει στο συμβόλαιο του, εμείς θα του παρέχουμε όλες τις δυνατές συνθήκες που απαιτεί η ιστορία και το πρεστίζ του Παναθηναϊκού, για να προπονείται, αλλά θα είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν υπολογίζονται και δεν πρόκειται να αγωνιστούν».

Για το ποια πορεία θα τον ικανοποιούσε στο τέλος της σεζόν: «Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Από το άμεσο αποτέλεσμα και τον τρόπο που θα αντιδράσουμε. Θέλουμε η ομάδα να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό. Αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι μας. Αλλά πιο κάτω από την 6η θέση, δεν μπορεί να πάει. Με τα σωστά βήματα, θα φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο και να τον κατακτήσει».

Για την απουσία των αγωνιστικών υποχρεώσεων στην Ευρώπη: «Η απουσία από την Ευρώπη έχει θετικά και αρνητικά. Η συμμετοχή στους ομίλους θα απέφερε έσοδα. Επίσης, είναι πλήγμα για το πρεστίζ του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν και θετικά. Έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε την ομάδα όπως θέλουμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις και αυτό μας εμποδίζει να προγραμματίσουμε την προετοιμασία μας. Στόχος μας είναι του χρόνου να μην έχουμε τέτοια διλήμματα».

Για τον ρόλο του Δημήτρη Σαραβάκου στην ομάδα: «Θέλω να περάσω ένα μήνυμα κλείνοντας, όσον αφορά τον Δημήτρη Σαραβάκο. Ενοχλούμαι αφάνταστα όταν παρουσιάζεται σαν ασπίδα μου ή για να απορροφά τους κραδασμούς. Το πότε επιλέχθηκε ο Σαραβάκος για να ενταχθεί στο επιτελείο, θα το αποκαλύψει ο ίδιος. Ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν λειτουργεί ως γλάστρα κανενός. Το έχει αποδείξει. Όταν ακούς Σαραβάκος, σκέφτεσαι τον Παναθηναϊκό. Έχει ενεργό ρόλο, συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οι ρόλοι του καθενός είναι ξεκάθαροι. Ο Δημήτρης δεν θα αποφασίσει ποιος θα έρθει στο σύλλογο, αλλά η άποψη του έχει σημασία. Σε πρώτη φάση ίσως η οργάνωση μας φαίνεται λίγο σκόρπια, αλλά λόγω πίεσης χρόνου δεν μπορέσαμε να μοιράσουμε τις αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα έρθει, πρέπει να έχει τη σφραγίδα του τεχνικού διευθυντή και αυτός θα πάρει την ευθύνη που του αναλογεί».

Για τον θάνατο της κόρης του πρώην κροάτη γκολκίπερ του ΠΑΟ Μάριο Γκαλίνοβιτς: «Θέλω να αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Θέλω να συλλυπηθώ τον Μάριο Γκαλίνλοβιτς για το χαμό της κόρης του. Αυτό είναι κάτι άσχημο και η σκέψη μας είναι μαζί του».

Μπαϊράμι: Ο Ζλάταν μου είπε να πάω στον Παναθηναϊκό
Από την πλευρά του ο Εμίρ Μπαϊράμι αποκάλυψε ότι ο σουηδός σούπερ σταρ Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ήταν εκείνος που τον παρακίνησε να υπογράψει στο Τριφύλλι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σουηδός μεσοεπιθετικός:

«Θέλω να επαναλάβω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Όλα τελείωσαν καλά. Είμαι χαρούμενος που ανήκω στον Παναθηναϊκό, μία μεγάλη ομάδα και ιδανική για να εξελιχθώ. Εγώ και ο Παναθηναϊκός είμαστε στο ίδιο σημείο, χρειαζόμαστε μία επανεκκίνηση. Δεν θα είναι εύκολο, πρέπει να δουλέψω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Θα βάλω την ψυχή μου για να πετύχει αυτό το πλάνο. Ξέρω ότι εσείς οι δημοσιογράφοι κοιτάτε από την αρχή το αποτέλεσμα, όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο και εξαρτάται από τη σκληρή δουλειά».

Είναι αλήθεια ότι μίλησες με τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβίτς για τον Παναθηναϊκό;

«Ναι, είναι αλήθεια. Ο προπονητής και ο Ζλάταν έπαιξαν μαζί στον Άγιαξ, έχουν επαφή και είμαι χαρούμενος που πήρα μία τόσο καλή σύσταση. Όταν μίλησα μαζί του, μου τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μία μεγάλη ομάδα, να συμφωνήσω μαζί του και να μην διστάσω να πάω, αν τα βρούμε».

Είναι ο Παναθηναϊκός η ευκαιρία σου για να παίξεις ξανά στην Εθνική Σουηδίας;

«Οπωσδήποτε. Θέλω να κληθώ ξανά στην Εθνική και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψω σκληρά. Είναι ένας από τους μεγάλους στόχους μου».

Έχεις προετοιμαστεί ψυχολογικά για να σκοράρεις εναντίον του αιώνιου αντιπάλου;

«Έχω ακούσει πολλά για τα ντέρμπι. Έχω φίλο τον Όλοφ Μέλμπεργκ και μου μιλούσε πάντα για αυτά τα παιχνίδια και πόσο μεγάλη εμπειρία είναι για έναν ποδοσφαιριστή. Δεν θα πω ότι είμαι ψυχολογικά προετοιμασμένος για το παιχνίδι, γιατί ακόμα είμαι σε διακοπές. Όμως, υπόσχομαι ότι θα είμαι έτοιμος όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο για αυτό το ντέρμπι, αλλά για κάθε παιχνίδι».

Είσαι η πρώτη σημαντική μεταγραφή του καλοκαιριού για το ελληνικό πρωτάθλημα και έκλεισες σχετικά γρήγορα. Ακόμα, ο Παναθηναϊκός δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τι σκέφτηκες και ποια ήταν τα κίνητρα σου για την επιλογή του Παναθηναϊκού;

«Δεν ξέρω πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως κάθε Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής γνωρίζει τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Δεν μπορώ να έχω άποψη για το πρωτάθλημα. Είναι πρόκληση για κάθε ποδοσφαιριστή να παίξει για τον Παναθηναϊκό, μία τόσο μεγάλη ομάδα. Είναι μία επανεκκίνηση για μένα. Ο Αναστασίου έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση μου. Ήταν εύκολη η απόφαση μου όταν έμαθα το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Ζήτησα από τον ατζέντη μου να μην τα θαλασσώσει, γιατί ήθελα να έρθω εδώ».

Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από το εξωτερικό για εσένα, κάνουν λόγο για έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, με ικανότητες, από τον οποίο όμως έλειψε η διάρκεια. Τι σου έλειψε και γιατί πιστεύεις ότι θα το βρεις στον Παναθηναϊκό;

«Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση. Το ποδόσφαιρο είναι λεπτομέρειες. Άλλες φορές είναι υπέρ σου, άλλες εναντίον σου Τον προηγούμενο χρόνο στην Τβέντε υπήρχε ένας προπονητής ο οποίος δεν με πίστεψε. Αυτό με πήγε πίσω μαζί με κάποιους τραυματισμούς. Είμαι εδώ για να επανεκκινήσω. Δεν θα πω ότι θα παίζω σε κάθε παιχνίδι, γιατί αυτό δεν το ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Θα κάνω όμως το καλύτερο δυνατό για να δικαιώσω τις προσδοκίες».