Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσε ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών Σεργκέι Μπούμπκα. «Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι έπειτα από πολύ σκέψη αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρεία της ΔΟΕ. Εχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης την οποία αναλαμβάνω με αυτήν την απόφαση, αλλά και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν τα μέλη της ΔΟΕ κατά την ψηφοφορία για την επιλογή του προέδρου που θα ηγηθεί της ΔΟΕ τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μπούμπκα σύμφωνα με το «Associated Press».
Ο Μπούμπκα είναι ο έκτος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Βέλγο Ζακ Ρογκ στην προεδρία της ΔΟΕ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθούν στο Μπουένος Αϊρες, τη θέση του προέδρου θα διεκδικήσουν, ο Γερμανός αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο Ιγκ Σερ Μιανγκ από την Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της ΔΟΕ Ρίτσαρντ Κέριον από το Πουέρτο Ρίκο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας Τσιν Κουο Βου από την Ταϊβάν και ο ελβετός πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Ντένις Οσβαλντ ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ο Μπούμπκα σε δηλώσεις του από την Αγία Πετρούπολη όπου συνεδριάζει την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρεία της ΔΟΕ θα διαθέτει τον μισθό του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο Μπούμπκα είναι ο νεότερος μεταξύ των έξι υποψηφίων (49 ετών). Μέλος της ΔΟΕ επιλέχτηκε το 1999. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της ΔΟΕ είναι φαβορί για να αναλάβει την προεδρεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) το 2015. Το 1988 αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στη Σεούλ. Στην καριέρα του κατέρριψε 35 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, ενώ παραμένει ρέκορντμαν του αθλήματος με 6.14 μ.