Ολοκληρώνεται σήμερα ο έλεγχος των φακέλων που κατέθεσαν οι 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας στο Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ. Από αυτόν θα προκύψει ποιες ομάδες πληρούν τα κριτήρια της UEFA για να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κίνδυνος αποβολής από το ελληνικό πρωτάθλημα των ομάδων που δεν θα αδειοδοτηθούν δεν υφίσταται. Τον Ιούνιο του 2012 η γενική συνέλευση της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε και η ΕΠΟ αποδέχθηκε ότι «ομάδα που δεν αδειοδοτήθηκε από την ΕΠΟ δεν υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική» και απλώς θα έχει περιορισμούς στην απόκτηση παικτών κατά τη μεταγραφική περίοδο.
Η γενική συνέλευση έκρινε τότε ότι οι εν λόγω ομάδες μπορούν να ανανεώσουν ως τέσσερα συμβόλαια παικτών ηλικίας άνω των 24 ετών και από την ελεύθερη αγορά να αποκτούν παίκτες κάτω των 24 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Παράλληλα αποφάσισε ότι από τις ΠΑΕ που δεν θα αδειοδοτηθούν θα παρακρατείται το 20% του ποσού που δικαιούνται από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το οποίο θα καταβάλλεται για την εξόφληση χρεών προς ποδοσφαιριστές και προπονητές που δικαιώθηκαν τελεσίδικα από τις επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών. Τον Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε να δοθεί στις συγκεκριμένες ΠΑΕ το δικαίωμα να κάνουν τέσσερις μεταγραφές τον Ιανουάριο.
Από το «κόσκινο» του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ πέρασαν την Τρίτη οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης και Βέροια. Από την ίδια διαδικασία περνούν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Πανιώνιος, Πλατανιάς, Πανθρακικός, Λεβαδειακός και Κέρκυρα.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΠΟ την Παρασκευή. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις ήδη ελεγχθείσες ΠΑΕ στην… ίδια τάξη έμειναν ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η ΑΕΚ, ο Αρης και ο ΟΦΗ. Το Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ από τον Παναθηναϊκό ζήτησε να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Οι «Πράσινοι» υποστήριξαν ότι έχουν συνάψει ομολογιακό δάνειο 5 εκατ. ευρώ και πως το πραγματικό άνοιγμα της ΠΑΕ ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον θετικό προϋπολογισμό που έχουν καταρτίσει για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα υποστήριξε ενώπιον του Οργάνου της ΕΠΟ ότι τρεις επιχειρηματίες εγγυήθηκαν πως θα καλύψουν οφειλές της ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές ύψους 500.000 ευρώ. Το Οργανο της ΕΠΟ απαίτησε οι εγγυήσεις αυτές να δοθούν με επιστολή τραπέζης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτο βαθμό θα στερηθούν του δικαιώματος να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το τρίτο εισιτήριο που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ θα το πάρει η Ξάνθη που τερμάτισε 7η στη βαθμολογία και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αδειοδότησης. Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν επίσης ο Αστέρας Τρίπολης και η Βέροια.
Η UEFA απαιτεί από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της να πληρούν συγκεκριμένα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρή αναφορικά με οφειλές προς ποδοσφαιριστές, προπονητές, ομάδες, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία και απαιτεί να μην υπάρχουν ή να έχουν διακανονισθεί εγγράφως.
Οι ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν έχουν πέντε ημέρες προθεσμία να καταθέσουν έφεση στο Δευτεροβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης προσκομίζοντας πρόσθετα στοιχεία. Εντός δέκα ημερών εκδίδεται τελεσίδικη απόφαση.

Εν τέλει, όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ, δεν χορηγήθηκε άδεια -τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό- στους Παναθηναϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιο, Άρη, Πανθρακικό, ΟΦΗ και για τυπικούς λόγους σε ΑΕΚ και Κέρκυρα που ήδη έχουν υποβιβασθεί.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Μαΐου 2013

HeliosPlus