Αλλαγές στους κανονισμούς της πάλης αποφάσισε το συνέδριο της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (FILA). Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013 που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουδαπέστη. Αυτό σημαίνει ότι αθλητές και διαιτητές έχουν τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του αθλήματος. Πρόταση να ισχύσουν οι νέοι κανονισμοί από 1.1.2014 δεν έγινε αποδεκτή. Η FILA επιθυμεί να στείλει μήνυμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει τον Σεπτέμβριο αν η πάλη θα είναι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ότι τα πάντα αλλάζουν στην κατεύθυνση να γίνει το άθλημα πιο θεαματικό.

Οι νέοι κανονισμοί
1. Οι αγώνες θα διεξάγονται σε 2 τρίλεπτα. Με τους σημερινούς κανονισμούς ένας αγώνας διαρκεί 3 δίλεπτα.
2. Ο νικητής θα αναδεικνύεται στο σύνολο των σημείων. Με τους σημερινούς κανονισμούς κάθε δίλεπτο βαθμολογείται ξεχωριστά και νικητής αναδεικνύεται ο παλαιστής που θα κερδίσει 2 δίλεπτα.
3. Η πτώση στο ταπί θα δίνει 2 σημεία και όχι ένα.
4. Στην ελευθέρα πάλη ένας αγώνας διακόπτεται εφόσον υπάρξει διαφορά 10 σημείων.
5. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη ένας αγώνας διακόπτεται εφόσον υπάρξει διαφορά 7 σημείων.

Παθητικό παιχνίδι
Στην ελευθέρα πάλη ο διαιτητής προειδοποιεί τον παλαιστή που αγωνίζεται παθητικά. Στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα, αν δεν κερδίσει σημείο, δίδεται στον αντίπαλό του.
Αν στα 2 πρώτα λεπτά της αναμέτρησης δεν έχει κατακτηθεί σημείο από κανέναν παλαιστή, ο διαιτητής προειδοποιεί τον παλαιστή με τη μεγαλύτερη παθητικότητα. Στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα, αν ο εν λόγω παλαιστής δεν κερδίσει σημείο, δίδεται στον αντίπαλό του.
Στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο διαιτητής προειδοποιεί τον παλαιστή που αγωνίζεται παθητικά. Μετά τη δεύτερη προειδοποίηση ο ενεργητικός παλαιστής επιλέγει αν θέλει τον αντίπαλό του στο ταπί ή αν θα συνεχίσει την όρθια πάλη. Στην τρίτη προειδοποίηση ο διαιτητής δίνει σημείο στον ενεργητικό παλαιστή. Στην τέταρτη προειδοποίηση ο αγώνας διακόπτεται εις βάρος του παλαιστή με τις 4 προειδοποιήσεις.

Γυναίκες και πάλη
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και εφόσον η πάλη κερδίσει τη μάχη παραμονής στο ολυμπιακό πρόγραμμα, αλλάζουν οι κατηγορίες βάρους και στα τρία στυλ του αθλήματος. Από 7-7-4 που είναι οι ολυμπιακές κατηγορίες για την ελευθέρα, την ελληνορωμαϊκή και την πάλη γυναικών αντιστοίχως, οι κατηγορίες θα γίνουν 6-6-6. Εν ολίγοις τα χρυσά μετάλλια θα παραμείνουν 18 στο σύνολο, με τη διαφορά ότι η πάλη γυναικών δεν θα είναι υποβαθμισμένη. Αντίθετα καταργούνται τα δύο χάλκινα μετάλλια που μοιράζονται τώρα ανά κατηγορία βάρους. Αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013 θα διεξάγεται μικρός τελικός για τις θέσεις 3-4 και στον νικητή θα απονέμεται χάλκινο μετάλλιο.
Η γυναικεία πάλη αναβαθμίζεται και σε διοικητικό επίπεδο. Στον εξής γυναίκα θα καταλαμβάνει υποχρεωτικά μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων της FILA και τρεις θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή.
Πρόεδρος της FILA επανεξελέγη με ψήφους 125 υπέρ – 7 κατά ο Σέρβος Νέναντ Λάλοβιτς. Ο τελευταίος έκανε δώρο σε κάθε σύνεδρο από ένα καθρεφτάκι, καλώντας τους να κοιταχτούν προσωπικά επειδή η αναβάθμιση της πάλης περνάει από τη δράση καθενός ξεχωριστά.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Μαΐου 2013

HeliosPlus