Η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση, όχι όμως και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι πλούσιες ομάδες της γηραιάς ηπείρου ετοιμάζονται να ρίξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο θερινό μεταγραφικό παζάρι. Η Μονακό, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα… σκοπεύουν να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Οι προπονητές


Ηδη προκαλούν ίλιγγο τα ποσά τα οποία ακούγεται ότι θα διατεθούν για την απόκτηση ή την απομάκρυνση κορυφαίων προπονητών. Ο Ράφαελ Μπενίτεθ, που την Τετάρτη κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ, μένει ελεύθερος από την Τσέλσι. Τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Ζοζέ Μουρίνιο, για την αποχώρηση του οποίου από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι έτοιμος να καταβάλει αποζημίωση 12 εκατ. ευρώ. Ο Γιουπ Χάινκες αποχωρεί από την Μπάγερν Μονάχου ακόμη και αν το επόμενο Σάββατο κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας στη θέση του έχει ήδη προσλάβει τον Πεπ Γκουαρντιόλα.
Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι και τη θέση του αναμένεται να καταλάβει ο Μανουέλ Πελεγκρίνι που εγκαταλείπει τη Μάλαγα. Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να αποχωρήσει από την προπονητική έπειτα από 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη θέση του προσλήφθηκε ήδη ο Ντέιβιντ Μόγες της Εβερτον. Ο Κάρλο Αντσελότι φέρεται να αποχωρεί από την Παρί Σεν Ζερμέν και να παίρνει τη θέση του Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μεταξύ των υποψηφίων να τον διαδεχθούν στον πάγκο της Παρί είναι ο Γκους Χίντινγκ, ο οποίος αναμένεται να εγκαταλείψει την Ανζι Μαχατσκάλα και ο Φάμπιο Καπέλο.
Προπονητή αναζητάει και η Μονακό, η οποία προήχθη στη γαλλική Α’ Εθνική. Ο ρώσος ιδιοκτήτης της Ντμίτρι Ριμπολόβιεφ, ο οποίος πρόσφατα αγόρασε τον Σκορπιό, αφήνει να διαρρεύσει ότι θα ξοδέψει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της. Ο γαλλικός Τύπος θέλει τη Μονακό να έχει έλθει ήδη σε συμφωνία με την Ατλέτικο Μαδρίτης για την απόκτηση του κολομβιανού επιθετικού Ρανταμέλ Φαλκάο αντί 60 εκατ. ευρώ. Η ομάδα του κ. Ριμπολόβιεφ φέρεται επίσης να διεκδικεί τον Κάρλος Τέβες από τη Μάντσεστερ Σίτι, προσφέροντάς του αποδοχές 10 εκατ. ευρώ, αλλά και τον γάλλο συμπαίκτη του Σαμίρ Νασρί για την απόκτηση του οποίου προσφέρει 45 εκατ. ευρώ. Από την Πόρτο η Μονακό θέλει να αποκτήσει τον 26χρονο μέσο Μουτίνιο αντί 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στο στόχαστρο της Μονακό είναι δύο βασικοί παίκτες της Μπαρτσελόνα, ο τερματοφύλακας Βίκτορ Βαλντές και ο δεξιός αμυντικός Ντανιέλ Αλβες.
Η Τσέλσι δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της αναφορικά με τους παίκτες που θα διεκδικήσει. Οπως αποκάλυψε όμως ο Μπενίτες, ο Αμπράμοβιτς σκοπεύει να ρίξει στη μεταγραφική αγορά 100 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τριών ή τεσσάρων παικτών.
Η δεκάδα των… γαμπρών


Στο επίκεντρο του μεταγραφικού παζαριού αναμένεται να βρεθούν τουλάχιστον 10 πρωτοκλασάτα ονόματα.
1. Κριστιάνο Ρονάλντο: Η γαλλική «Εκίπ» αναφέρει ότι η Παρί Σεν Ζερμέν προσφέρει στον ίδιο αποδοχές 18 εκατ. ευρώ και στη Ρεάλ αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ. Τον Ρονάλντο φέρεται να διεκδικεί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
2. Νεϊμάρ: Ο ανερχόμενος αστέρας του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Κοντά στην απόκτησή του βρίσκεται η Μπαρτσελόνα, ωστόσο οι Βραζιλιάνοι έχουν βάλει στο «κόλπο» επίσης τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν Μονάχου.
3. Γουέιν Ρούνι: Ο άγγλος μεσοεπιθετικός ζήτησε επίσημα μεταγραφή, αλλά η Γιουνάιτεντ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά του. Ετοιμες να τον διεκδικήσουν είναι η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσετσερ Σίτι.
4. Ρανταμέλ Φαλκάο: Εκτός από τη Μονακό ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει η Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
5. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ο πολωνός επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι στο στόχαστρο της Μπάγερν Μονάχου, της Τσέλσι, της Σίτι και της Γιουνάιτεντ.
6. Γκονσάλο Ιγκουαΐν: Την απόκτηση του αργεντινού επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης επιθυμεί η Γιουβέντους, η οποία φέρεται διατεθειμένη να ξοδέψει 25 εκατ. ευρώ.
7. Λουίς Σουάρες: Ο ουρουγουανός άσος της Λίβερπουλ δεν περνάει καλά στην Αγγλία εξαιτίας των συνεχόμενων τιμωριών του και για το ταλέντο του έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Μπάγερν Μονάχου και η Γιουβέντους.
8. Νταβίντ Βίγια: Ο ισπανός επιθετικός δεν βρίσκει πλέον θέση βασικού στην Μπαρτσελόνα και θέλει να μετακομίσει στην Αγγλία. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν δείξει η Τότεναμ και η Αρσεναλ.
9. Εντισον Καβάνι: Ο ουρουγουανός επιθετικός της Νάπολι δύσκολα θα παραμείνει στο Καμπιονάτο, το οποίο αδυνατεί πλέον να «θρέψει» τους αστέρες του. Την απόκτησή του επιθυμούν η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάγερν, η Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Παρί Σεν Ζερμέν.
10. Αλέξις Σάντσες: Ο χιλιανός επιθετικός δεν έδεσε στο στυλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα και δεν λέει «όχι» στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ιταλία. Τον διεκδικούν η Γιουβέντους, η Ιντερ και η Φιορεντίνα.
Κατά τα άλλα, η Μπαρτσελόνα φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε μερική ανανέωση του ρόστερ της βγάζοντας στη μεταγραφική αγορά εκτός του Βίγια, τους Ερικ Αμπιντάλ, Αντριάνο, Τζόναθαν ντος Σάντος και τους δανεικούς σε άλλες ομάδες Ιμπραΐμ Αφελάι, Μπόγιαν Κρκιτς και Ισαάκ Κουένκα. Παράλληλα αναζητάει τερματοφύλακα έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν της γερμανικής Γκλάντμπαχ και στον Σαμίρ Χαντάνοβιτς της Ιντερ.

HeliosPlus