Μετά την πορτογαλική Πόρτο (κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2003 και Τσάμπιονς Λιγκ το 2004) η αγγλική Τσέλσι έγινε η δεύτερη ομάδα που κατέκτησε διαδοχικά (έστω και με αντίθετη σειρά) δύο διαφορετικούς ευρωπαϊκούς τίτλους. Το βράδυ της Τετάρτης (16/4) οι εμβληματικοί αρχηγοί της λονδρέζικης ομάδας, οι διεθνείς Αγγλοι Φρανκ Λάμπαρντ και Τζον Τέρι ύψωσαν προς τον ουρανό του Αμστεραντ το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ (ενώ πέρυσι είχαν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ).

Ωστόσο ήταν δύο Ισπανοί εκείνοι που τρόπον τινά πήραν την εκδίκησή τους για όσα τους έχουν καταλογιστεί κατά τη θητεία τους στους Μπλε. Ο κ. Ράφα Μπενίτεθ οδήγησε (μετά τη Λίβερπουλ το 2005, όταν ως προπονητής της κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ) μία δεύτερη ομάδα της χώρας στην κορυφή ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ ο συμπατριώτης του στράικερ Φερνάντο Τόρες σημείωσε το ένα από τα δύο τέρματα της νίκης.

Αμφότεροι, λες και κουβαλούσαν κάποια κατάρα όταν άφησαν πίσω τους το Άνφιλντ αναζητώντας νέες περιπέτειες, αμφισβητήθηκαν έντονα από τους οπαδούς της Τσέλσι. Ο προπονητής ουδέποτε έγινε αποδεκτός στις τάξεις των οπαδών λόγω παλαιότερων απαξιωτικών σχολίων για την ομάδα, ενώ ο ποδοσφαιριστής ύστερα από 1 ½ σεζόν έντονης πίεσης και αποκαρδιωτικών εμφανίσεων, κατάφερε την τρέχουσα περίοδο να θυμίσει κάτι από τον επιθετικό – killer που θαυμάσαμε με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

«Ηταν πολύ δύσκολος ο δρόμος ως το Αμστερνταμ και ένα πολύ σκληρό ματς. Στο πρώτο μέρος δεν είχαμε καθόλου καλή απόδοση. Αλλάξαμε την νοοτροπία μας στο δεύτερο, και είδατε όλοι την διαφορά» τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο 29χρονος επιθετικός, ενώ για τον εαυτό του αρκέστηκε να πει ότι «είμαι εδώ και δουλεύω όπως πάντα σκληρά και προσηλωμένα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μου».

Οσο για τον φευγάτο κ. Μπενίτεθ ο οποίος σε μερικές εβδομάδες (αν όχι συντομότερα) θα έχει αποχωρήσει από την Τσέλσι παραχωρώντας τη θέση του στον άσπονδο φίλο του κ. Ζοζέ Μουρίνιο, η χαρά της κατάκτησης του τροπαίου υπερίσχυσε κάθε σκέψης: «Το αξίζαμε και το κατακτήσαμε. Αφήνω κάτι πίσω μου και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Τα καταφέραμε όλοι μαζί και νιώθω δικαιωμένος για την προσπάθειά μας» είπε ο ισπανός τεχνικός. .