Για να κάνει κάποιος καλλιτεχνική καριέρα, εκτός από ταλέντο ορισμένες φορές χρειάζεται και ένα καλό ψευδώνυμο, ειδικά όταν το επώνυμο δεν βγάζει ηχητική αρμονία. Ο Γιάννης Βαρθακούρης δοξάστηκε ως Γιάννης Πάριος, ο Γιάννης Κοκοσσαίος ως Γιάννης Πλούταρχος, η Δέσποινα Μαλέα ως Δέσποινα Βανδή, η Ειρήνη Λελέκου ως Ειρήνη Παππά, η Ευγενία Καρπούζη ως Τζένη Καρέζη

Η μόδα μεταφέρθηκε προ πολλού και στο ποδόσφαιρο, καθώς, ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές είναι και καλλιτέχνες. Ελάχιστοι ενδεχομένως γνωρίζουν ότι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έμεινε στην ιστορία ως Πελέ και όχι ως Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Τον Ρικάρντο Ιζεκσον ντος Σάντος ίσως δεν τον ξέρουν ούτε οι Μαδριλένοι. Ως Κακά όμως δεν περνάει πουθενά απαρατήρητος.
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η περικοπή των επωνύμων ή η αναγραφή στη φανέλα μόνο του ονόματος. Ο Σαλπιγγίδης έγινε Σάλπι, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σκέτο Αβραάμ, ο Πατσατζόγλου απλώς Πάτσα, ο Φανούρης Γουνδουλάκης σκέτο Φανούρης, ενώ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος από την ημέρα που άφησε τον Ολυμπιακό και εντάχθηκε στην αγγλική Μπόλτον, έγινε γνωστός ως Στέλιος.
Από τους πρώτους που αναζήτησαν ένα πιο καλλιτεχνικό επώνυμο ήταν ο Ρουντ Γκούλιτ. Ο πρώην άσος της εθνικής Ολλανδίας, της Αϊντχόφεν και της Μίλαν, ονομαζόταν Ρουντ Ντιλ. Σε νεαρή ηλικία άλλαξε το επώνυμό του σε Γκούλιτ επειδή το Ντιλ ηχητικά δεν του άρεσε.
Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ράιαν Γκιγκς μέχρι τα 16 του ονομάζονταν Ράιαν Ουίλσον. Όταν χώρισαν οι γονείς του, αποφάσισε να αντικαταστήσει το επώνυμο του πατέρα του με εκείνο της μητέρας του.
Ο αργεντινός αμυντικός της Ιντερ Βάλτερ Σάμουελ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους Νιούελς Ολντ Μπόις ως Βάλτερ Αντριάν Λουχάν. Επειδή όμως δεν γνώρισε πατέρα, κάποια στιγμή αποφάσισε να πάρει το επώνυμο του πατριού του και να μείνει στην ιστορία ως Σάμουελ.
Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι Κάρλος Τέβες ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους Ολ Μπόις ως Κάρλος Αλμπέρτο Μαρτίνες. Όταν οι Ολ Μπόις αρνήθηκαν να τον παραχωρήσουν στην Μπόκα Τζούνιορς, ο Τέβες υιοθέτησε το επώνυμο της μητέρας του αλλάζοντας ταυτότητα.
Ο πρώην άσος της εθνικής Γερμανίας Ντίτερ Μίλερ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους Κίκερς με το επώνυμο του πατέρα του Χάιντς Κάστερ ο οποίος έκανε καριέρα στην Σανκτ Πάουλι. Ο Ντίτερ το 1973 που μεταγράφηκε στην Κολωνία απαρνήθηκε το επώνυμο του πατέρα του υιοθετώντας εκείνο του πατριού του.
Ο ελληνικής καταγωγής πρώην μέσος του ΠΑΟΚ Ομάρ Τετράτζε, υποχρεώθηκε να αλλάξει επώνυμο προκειμένου να αγωνισθεί στην Ντιναμό Τιφλίδας. Από Ομάρι Οσίποφ έγινε Ομάρι Τετράτζε προκειμένου να θυμίζει Γεωργιανό και όχι Ρώσο. Ο Τετράτζε κατά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και υπηρέτησε τη θητεία του στον ελληνικό στρατό.
Με νέο όνομα κάνει διεθνή καριέρα ο νυν επιθετικός του ΠΑΟΚ Σέκου Ολίσε. Στη Λιβερία το όνομά του ήταν Σέκου Τζαμπατέ. Όταν στη χώρα του ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει την Νιγηρία προκειμένου να μην έχει την τύχη πολλών συνομηλίκων του που χάθηκαν άδοξα. Στη Νιγηρία εντάχθηκε στην ομάδα Ιμπιντέι με προπονητή τον Τσόρτσιλ Ολίσε ο οποίος του έδωσε και το επώνυμό του. Στη Δανία, τη Ρωσία και την Ελλάδα έγινε γνωστός ως Σέκου Ολίσε. Στην εθνική Λιβερίας αγωνίζεται ως Σέκου Τζαμπατέ.
Τα τελευταία χρόνια επανήλθε στο προσκήνιο η μόδα της αλλαγής του ονόματος προκειμένου να κάνει κάποιος επαγγελματική καριέρα σε ξένη χώρα. Ο Βραζιλιάνος Μάρκο Αουρέλιο Μπριτο ντος Πραζέρες έγινε Μεχμέτ Αουρέλιο για να πάρει την τουρκική υπηκοότητα. Ο γκανέζος τερματοφύλακας Ρίτσαρντ Κίνγκστον έγινε Φαρούκ Γκιουρσόι για να παίξει επίσης στην Τουρκία. Ο Βραζιλιάνος Εντμαρ στην Ουκρανία υιοθέτησε το επώνυμο της γυναίκας του και αγωνίζεται ως Εντμαρ Γκολόφσκι ντε Λασέρντα, ενώ ο Ρώσος Ντενίς Λακτιόνοφ έγινε Λι Σον Ναμ για να παίξει σε ομάδα της Νότιας Κορέας…