Ενα χρόνο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, η Τσέλσι έκανε «δικό» της και το Γιουρόπα Λιγκ. Οι Λονδρέζοι επικράτησαν 2-1 της Μπενφίκα στον τελικό που έγινε στο Άμστερνταμ, με τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς να γίνεται ο ήρωας του αγώνα, καθώς πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά μετά από κόρνερ. Νωρίτερα οι Μπλε είχαν προηγηθεί με τον Τόρες στο 60′, ενώ οι «Αετοί της Λισαβόνας» ισοφάρισαν με πέναλτι του Καρντόσο στο 68′.

Ηταν ένας πολύ καλός τελικός από πλευράς ρυθμού, έστω κι αν δεν δημιουργήθηκαν κλασικές ευκαιρίες εκατέρωθεν. Η Μπενφίκα έδειξε πιο ορεξάτη στην αρχή, όταν πατούσε με ευκολία την περιοχή της Τσέλσι, κάνοντας τους Αγγλους να καρδιοχτυπήσουν. Ωστόσο ήταν ο Λάμπαρντ που απείλησε άμεσα στο 38΄, αλλά η βολίδα του αποκρούστηκε δύσκολα από τον Αρτουρ. Οσο περνούσε ο χρόνος, η Τσέλσι εκμεταλλευόταν την εμπειρία της για να κυριαρχήσει στο γήπεδο και έδειχνε ικανή να τα καταφέρει, παρά τις απουσίες των τραυματιών Τέρι, Αζάρ και Μίκελ. Στο 60′ ο Τσεχ πέταξε τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου και ο Μάτα την άνοιξε για τον Τόρες. Ο Ισπανός νίκησε κατά κράτος στη μονομαχία τον Λουϊζάο, πέρασε και τον Αρτουρ και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του.

Το σοκ για την Μπενφίκα ξεπεράστηκε γρήγορα από μια ατυχία του Αθπιλικουέτα. Ο αμυντικός της Τσέλσι σηκώθηκε στον αέρα με τα χέρια… ορθάνοιχτα, η μπάλα βρήκε στον αγκώνα του και το πέναλτι καταλογίστηκε αμέσως. Ο Οσκαρ Καρντόσο ήταν ψύχραιμος από τη βούλα και ισοφάρισε στο 68′, πετυχαίνοντας το 9ο γκολ του σε 11 αγώνες εναντίον αγγλικών ομάδων.

Ο Παραγουανός προσπάθησε να γίνει ο σούπερ σταρ του τελικού, αλλά είδε τον Τσεχ να «απογειώνεται» και να αποκρούει εκπληκτικά την προσπάθειά του στο 82′. Κι αν ο Καρντόσο «προσέκρουσε» στις ικανότητες του Τσέχου γκολκίπερ, ο Φρανκ Λάμπαρντ δικαιούται τον τίτλο του μεγάλου άτυχου. Ο κεραυνός του στο 88′ εξουδετέρωσε τον Αρτουρ, αλλά η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και στέρησε από τον αρχηγό την ευκαιρία να γράψει φαρδύ-πλατύ το όνομά του στην κούπα.

Αυτό έμελε να το κάνει ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, όταν μετά από κόρνερ του Μάτα σηκώθηκε και με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα… μαρτυρικά στα δίχτυα του Αρτουρ. Το χρονόμετρο έδειχνε 90+3 και οι «Αετοί» έχαναν ακόμα ένα τρόπαιο στις καθυστερήσεις, όπως συνέβη και το περασμένο Σάββατο στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας, το οποίο πιθανότατα θα καταλήξει στην Πόρτο.

Η ιστορία έγραψε «Τσέλσι» και μαζί έγραψε «Ράφα Μπενίτεθ», ο οποίος έβγαλε χωρίς αλλαγή τον τελικό (!) προσθέτοντας το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή του (UEFA με τη Βαλένθια το 2004 και Τσάμπιονς Λιγκ με την Λίβερπουλ 2005). Παράλληλα, η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά που κατέχει ταυτόχρονα (ως τον τελικό του Γουέμπλεϊ στις 25/5 μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ) και το Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ επανέλαβε το μοναδικό μέχρι σήμερα επίτευγμα της Πόρτο που κατέκτησε διαδοχικά τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια (το πέτυχε με διαφορετική σειρά).

Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε τους ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα απαρηγόρητους. Η ομάδα τους έχασε για 7η συνεχόμενη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ έχουν περάσει 51 χρόνια από τον τελευταίο τους θρίαμβο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών…

Διαιτητής:Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες:Γκαράι, Λουϊζάο – Οσκαρ

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς):
Αρτουρ, Αντρέ Αλμέιδα, Λουϊζάο, Γκαράι (78΄ Ζαρντέλ), Μελγκαρέχο (66΄ Τζον), Πέρες, Μάτιτς, Ροντρίγκο (66΄ Λίμα), Γκαϊτάν, Σάλβιο, Καρντόσο

ΤΣΕΛΣΙ (Ραφαέλ Μπενίτεθ):
Τσεχ, Αθπιλικουέτα, Κέιχιλ, Ιβάνοβιτς, Ασλεϊ Κόουλ, Νταβίντ Λουϊς, Λάμπαρντ, Ραμίρες, Μάτα, Οσκαρ, Τόρες.