Στην κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός επέλεξε να στηριχθεί σε νέους και φιλόδοξους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, οι οποίοι ωστόσο είναι πρωτάρηδες στο πόστο που αναλαμβάνουν. Ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ κ. Γιάννης Αλαφούζος παρουσίασε επισήμως τον νέο τεχνικό της ομάδας κ. Γιάννη Αναστασίου, τον επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρη Σαραβάκο και τον (απόντα λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό) τεχνικό διευθυντή κ. Νίκο Νταμπίζα, που ήδη από την περασμένη εβδομάδα έπιασαν δουλειά χτίζοντας το Τριφύλλι της επόμενης σεζόν.
Παρ’ όλα αυτά, στις τάξεις των οπαδών της ομάδας εκφράζεται προβληματισμός για την… άβγαλτη τριπλέτα που στοχεύει στην αναγέννηση του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού έπειτα από μια καταστροφική σεζόν κατά την οποία ο ΠΑΟ δεν έμεινε μόνο εκτός τίτλων αλλά και εκτός Ευρώπης. Ο κ. Αναστασίου μολονότι έχει διαγράψει ως σέντερ φορ μια πλούσια 18ετή καριέρα στα γήπεδα της Ελλάδας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, αναλαμβάνει για πρώτη φορά χρέη head coach, καθώς ως σήμερα διετέλεσε βοηθός προπονητή του Ολλανδού κ. Χενκ τεν Κάτε στον Παναθηναϊκό, κόουτς της ομάδας Νέων του Αγιαξ και μέλος του τεχνικού επιτελείου της αγγλικής Ρέντινγκ.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον κ. Νταμπίζα, ο οποίος μάλιστα έχει να αντιμετωπίσει τις δριμείες αντιδράσεις των οπαδών των Πρασίνων που, παρά την πολυετή καριέρα του στο εξωτερικό με τις φανέλες των Νιούκαστλ και Λέστερ, δεν ξεχνούν το τετραετές πέρασμά του από τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό την περίοδο 1994-1998. Ο παλαίμαχος διεθνής στόπερ, ο οποίος κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός χαρακτηρίστηκε από μικρομέτοχο ως «κλεπταποδόχος τίτλων» και στο μπαράζ εναντίον της Ξάνθης αποδοκιμάστηκε έντονα, κάνει επίσης το ντεμπούτο του ως τεχνικός διευθυντής, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για τα κριτήρια της επιλογής του, πέραν του ερυθρόλευκου παρελθόντος.
Αντιθέτως, ο εξίσου πρωτάρης στον ρόλο του επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρης Σαραβάκος, αντιμετωπίζεται με σαφώς μεγαλύτερη επιείκεια καθώς για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού αποτελεί έναν παίκτη σύμβολο που έχει λατρευτεί όσο ελάχιστοι έλληνες ποδοσφαιριστές.

«Η τεχνική ομάδα επελέγη με βασικό κριτήριο το υψηλό επίπεδο γνώσης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και στο ήθος. Πρόκειται για ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα και την ίδια πεποίθηση»
δήλωσε ο κ. Αλαφούζος, ο οποίος υπεραμύνθηκε και της επιλογής Νταμπίζα λέγοντας ότι «υπάρχει σεβασμός προς τους οπαδούς μας, με τους οποίους βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία, ωστόσο η διοίκηση είναι αυτή που επιλέγει με ποιους θα συνεργαστεί».
Το έργο της τριανδρίας Αναστασίου, Νταμπίζα, Σαραβάκου δυσχεραίνει περισσότερο η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία διετία η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά την κατάρρευση του πολυμετοχικού μοντέλου. Με το έλλειμμα να ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, το μπάτζετ της ερχόμενης σεζόν θα μειωθεί δραστικά από τα 29 μόλις στα 12 εκατ. ευρώ, κάτι που συνεπάγεται περικοπή ή αποδέσμευση των πιο ακριβών συμβολαίων (Μπουμσόνγκ, Βιτόλο, Σισοκό, Κουίνσι, Τοτσέ), πώληση παικτών με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία (Καρνέζης, Μαυρίας), αλλά και απόκτηση ποδοσφαιριστών χαμηλού κόστους με πλαφόν τις 300.000 ευρώ!

«Η φιλοσοφία μας δεν θα είναι ούτε αγγλική, ούτε γερμανική, ούτε ολλανδική. Θέλουμε να είναι Παναθηναϊκή»
δήλωσε ο κ. Αναστασίου αναφερθείς στο μοντέλο που οραματίζεται να εφαρμόσει στο Τριφύλλι και συμπλήρωσε: «Θέλουμε το ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο στο ρόστερ, το οποίο θα αποτελείται από 23 παίκτες (20 + 3 τερματοφύλακες) και θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από παίκτες της Ακαδημίας του συλλόγου».

HeliosPlus