Εκατό μέρες στον πάγκο του Ολυμπιακού συμπλήρωσε πρόσφατα ο κ. Μίτσελ. Το διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, είναι όμως αρκετό για έναν πρώτο απολογισμό του έργου του και της αγωνιστικής φιλοσοφίας την οποία λανσάρισε στους 17 αγώνες που κάθισε στον πάγκο των Ερυθρολεύκων.
Ο κ. Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλες Μαρτίν ντελ Κάμπο όπως αναγράφεται στην ταυτότητά του, στις 5 Φεβρουαρίου παρέλαβε μία ομάδα η οποία αποδοκιμαζόταν από τους οπαδούς της, επειδή δεν συνδύαζε τις νίκες με θέαμα και πολλά γκολ. Υποσχέθηκε να αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο. Εκ του αποτελέσματος δεν πέτυχε απολύτως τίποτα. Η ομάδα του δεν βελτιώθηκε σε κανέναν τομέα και οι οπαδοί συνέχιζαν να διαμαρτύρονται, με αποκορύφωμα την αποχώρησή τους από τα πανηγύρια για την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Μίτσελ από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, έθεσε στο περιθώριο τους Μάρκο Πάντελιτς, Φρανσουά Μοντέστο και Αριέλ Ιμπαγάσα οι οποίοι είχαν τα… χρονάκια τους και δεν ήταν στον σχεδιασμό της διοίκησης για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Εκ των υστέρων, υποχρεώθηκε να βγάλει από το «ψυγείο» τους Μοντέστο και Ιμπαγάσα, αλλά εν των μεταξύ το κλίμα στα αποδυτήρια είχε διαταραχθεί επικίνδυνα.
Ο ισπανός προπονητής επεδίωξε πεισματικά να αναδείξει το ταλέντο των Παναγιώτη Βλαχοδήμου, Γιάννη Φετφατζίδη και να καθιερώσει στο δεξιό άκρο της άμυνας τον Τάσο Παπάζογλου. Ο στόχος ήταν «ιερός», αλλά το πείραμα δεν πέτυχε. Ο Παπάζογλου τέθηκε στο περιθώριο μετά την κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και οι Βλαχοδήμος, Φετφατζίδης στον τελικό Κυπέλλου δεν ήταν ούτε στην δεκαοχτάδα.
Ο κ. Μίτσελ υιοθετώντας την απαίτηση των οπαδών να παίζει η ομάδα με έναν ανασταλτικό μέσο, επί της ουσίας διέλυσε την πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία που είχε ο Ολυμπιακός ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ επί ημερών του προκατόχου του κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ. Με μοναδικό ανασταλτικό μέσο τον Σέρβο Λιούμπομιρ Φέισα τον οποίο ο κ. Ζαρντίμ είχε στο περιθώριο, ο Ολυμπιακός διασύρθηκε από την ισπανική Λεβάντε στην φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ.
Επί ημερών του κ. Μίτσελ έπεσε κατακόρυφα η απόδοση των Τζαμέλ Αμπντούν και Ραφίκ Τζιμπούρ του κορυφαίου πασέρ και του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος αντίστοιχα. Ο Αμπντούν έμεινε μόνος να παλεύει απέναντι σε δύο αντιπάλους πότε αριστερά και πότε δεξιά, ενώ ο Τζιμπούρ έγινε εύκολη λεία για το αντίπαλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο.
Καθοδική ήταν στο ίδιο διάστημα και η απόδοση των Λεάντρο Γκρέκο και Πάουλο Μασάντο οι οποίοι έστω και χωρίς ηγετικές ικανότητες ήταν στυλοβάτες στη μεσαία γραμμή των Ερυθρολεύκων στα έξι παιχνίδια που έδωσαν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Μίτσελ αν κάτι απέδειξε στο διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα, είναι ότι δεν διαθέτει το προπονητικό ταλέντο του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο σημερινός Ολυμπιακός δεν έχει τους περυσινούς αυτοματισμούς, δυσκολεύεται αφάνταστα στην ανάπτυξη, είναι ευάλωτος ανασταλτικά, ενώ δεν κατέχει πλέον ούτε την τέχνη του πρέσινγκ, ειδικά στην περιοχή του αντιπάλου.
«Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι», υποσχέθηκε ο κ. Μίτσελ μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Αυτό θα κριθεί στην πράξη. Πάντως οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού σε μεγάλο αριθμό είναι προκαθορισμένες από την διοίκηση. Απομένει να δούμε τους παίκτες που ο ίδιος θα φέρει στον Πειραιά και αν θα καταφέρει να χτίσει την ομάδα που ο ίδιος ονειρεύεται.