Το 26ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του και δεύτερο συνεχόμενο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε 3-1 στην παράταση του Αστέρα Τρίπολης, στον τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 13′ με τον Ράγιος, ο Φουστέρ ισοφάρισε στο 42′ και στην παράταση τα γκολ του Τζιμπούρ στο 98′ και του Αμπντούν στο 119′ με πέναλτι «σφράγισαν» το νταμπλ των «ερυθρολεύκων». Ο τελικός, πάντως, σημαδεύτηκε από τον λανθασμένο μη καταλογισμό πέναλτι εις βάρος των Πειραιωτών σε χέρι του Μανιάτη στο 68′, που θα επέφερε και την αποβολή του διεθνή μεσοαμυντικού. Χάλασε στο τέλος ο αγώνας με τους παίκτες των δύο ομάδων να γίνονται «πυγμάχοι» και ο Γιάχος να χάνει τον έλεγχο.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά στο ματς και προσπάθησαν στα πρώτα λεπτά να εκμεταλλευθούν το… τρακ του πρωτάρη Αστέρα, που ξεκίνησε τον τελικό με πολλά λάθη. Θα μπορούσαν μάλιστα να ανοίξουν το σκορ στο 4′, όταν ο Χολέβας εκτέλεσε φάουλ και ο Πιπίνης, που προσπάθησε να διώξει με κεφαλιά, λίγο έλειψε να βάλει αυτογκόλ, με τη μπάλα να περνάει δίπλα από το δοκάρι του Φούλοπ. Ομως στο 10′ οι Αρκάδες έδειξαν τα… δόντια τους σε εκτέλεση κόρνερ του Ουσέρο, με τον (αμαρκάριστο) Ντε Μπλάσις να πιάνει την κεφαλιά και τον Κάρολ να πραγματοποιεί φανταστική απόκρουση με το ένα χέρι.

Αποδείχθηκε ότι η φάση αυτή ήταν απλά η προειδοποίηση… Τρία λεπτά αργότερα, Ράγιος και Ναβάρο «τρύπησαν» την άμυνα του Ολυμπιακού, ο δεύτερος έκανε το πλασέ, ο Κάρολ επενέβη και πάλι, αλλά ο Ράγιος στην επαναφορά δεν λάθεψε και άνοιξε το σκορ για τον Αστέρα στο 13′.

Οι πρωταθλητές ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ και ξαναπήραν την εδαφική υπεροχή, όμως οι προσπάθειές τους να απειλήσουν (κυρίως με σέντρες προς το κεφάλι του Μήτρογλου) πρόδιδαν έλλειψη καθαρού μυαλού. Μία αντεπίθεση με τον Χολέμπας, που σούταρε άστοχα στο 26′, ήταν ό,τι αξιόλογο είχαν να παρουσιάσουν οι παίκτες του Μίτσελ, απέναντι στους πολύ παθιασμένους και αποφασισμένους αντιπάλους τους. Ομως, σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο ο Ολυμπιακός ευτύχησε να ισοφαρίσει, όταν ο Αμπντούν ελίχθηκε από αριστερά, έβγαλε τη σέντρα στο ύψος του πέναλτι και εκεί ο Φουστέρ μπήκε σαν «κρυφός κυνηγός» και με προβολή στην κίνηση «έγραψε» το 1-1 στο 42′.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε πάθος, ένταση, δυνατές μονομαχίες, αλλά όχι ιδιαίτερες ευκαιρίες. Η φάση που «σημάδεψε» τον τελικό έγινε στο 68′, όταν σε κεφαλιά του Σανκαρέ ο Μανιάτης έδιωξε πάνω στη γραμμή τη μπάλα με το χέρι, όμως ούτε ο διαιτητής ούτε ο επιπρόσθετος βοηθός περιοχής είδαν την πεντακάθαρη παράβαση, ώστε να καταλογίσουν το πέναλτι και την αποβολή του διεθνούς μεσοαμυντικού.

Ο Μίτσελ επιστράτευσε διαδοχικά Ιμπαγάσα (με τον Μανιάτη να περνάει δεξιός μπακ), Τζιμπούρ και Πίνο, ο οποίος επανήλθε μετά από περίπου τρεις μήνες στο… ψυγείο και πλησίασε δύο φορές το γκολ, στο 83′ με σουτ που απέκρουσε ο Φούλοπ και δύο λεπτά αργότερα με απευθείας εκτέλεση φάουλ, που πέρασε λίγο έξω από την εστία του Αστέρα. Ομως, ο Ισπανός «πλήρωσε» τις (σχετικά) γρήγορες αλλαγές του, καθώς προς το τέλος του 90λεπτου ο Χολέμπας τραυματίστηκε και δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει, όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε πλέον άλλη επιλογή και ο διεθνής αμυντικός παρέμεινε στο τερέν χωλαίνοντας… Στο 89′ ο Ντε Μπλάσις έβγαλε έξοχη μπαλιά στον Λένσε, που όμως πλάσαρε άψυχα στα χέρια του Κάρολ και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Το γκολ που ουσιαστικά έκρινε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο 98ο λεπτό. Ο Πίνο εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Φουστέρ πήρε την κεφαλιά, ο Φούλοπ απέκρουσε με υπερένταση αλλά η μπάλα έφτασε στον Τζιμπούρ, που δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Αστέρας προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση, με τον Σάκη Τσιώλη να περνάει στο ματς δεύτερο επιθετικό τον Καλαντζή, αλλά ο Ολυμπιακός με την εμπειρία του κράτησε το προβάδισμα. Στο φινάλε, σε μία αντεπίθεση των Πειραιωτών, ο Αμπντούν κέρδισε πέναλτι από τον Μπαρτολίνι (ανατροπή στο όριο της μεγάλης περιοχής) και ο ίδιος εκτέλεσε εύστοχα στο 119′ διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Στις καθυστερήσεις υπήρξε γενικευμένη σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο, με συμμετοχή και ανθρώπων από τους δύο πάγκους, και ο Γιάχος έδειξε κόκκινη κάρτα στους Μοντέστο και Περόνε, που είχαν αντικατασταθεί νωρίτερα.

Διαιτητής:Θανάσης Γιάχος (Χίου)

Κίτρινες:Κοντοές, Κουρμπέλης, Πιπίνης, Περόνε, Ναβάρο, Ντε Μπλάσις, Μπαρτολίνι, Μπαντής (στον πάγκο) – Χολέμπας, Πίνο, Αμπντούν

Κόκκινες:Περόνε (στον πάγκο) – Μοντέστο (στον πάγκο)

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάκης Τσιώλης):Φούλοπ, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Κουρμπέλης (67΄ Μπαρτολίνι), Σανκαρέ, Ουσέρο, Κοντοές (100΄ Καλαντζής), Ράγιος, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Περόνε (83΄ Λένσε)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ):Κάρολ, Μοντέστο (60΄ Ιμπαγάσα), Σιόβας, Μανωλάς, Χολέμπας, Φέισα, Μανιάτης, Μασάντο (76΄ Πίνο), Φουστέρ, Αμπντούν, Μήτρογλου (72΄ Τζιμπούρ)