Η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή ελίτ με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ έναν χρόνο μετά την επική νίκη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ή μήπως θα κατορθώσει η… ξεχασμένη κυπελλούχος Ευρώπης Μπενφίκα να ξορκίσει την κατάρα που την κυνηγά από το μακρινό 1962; Η απάντηση θα δοθεί το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης (15/5, 21.45) στην «Αμστερνταμ Αρίνα», όπου θα αναμετρηθούν η πάμπλουτη και «ιλουστρασιόν» λονδρέζικη ομάδα του ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς με τους αποκαλούμενους «Αετούς της Λισαβόνας», την παραδοσιακή δύναμη του πορτογαλικού ποδοσφαίρου που αναζητεί έναν ευρωπαϊκό τίτλο έπειτα από 51 χρόνια!
ΜΠΕΝΦΙΚΑ
Η βαριά σκιά του Γκούτμαν

Το 1961 και το 1962 η Μπενφίκα με προπονητή τον Ούγγρο Μπέλα Γκούτμαν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκτοτε οι «αετοί της Λισαβόνας» μετρούν έξι χαμένους τελικούς πρωταθλητριών. Το 1963 από τη Μίλαν 2-1, το 1965 από την Ιντερ 1-0, το 1968 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-1 στην παράταση, το 1988 από την Αϊντχόφεν 6-5 στη διαδικασία των πέναλτι και το 1990 από την Μίλαν 1-0. Το 1983 δεν τα κατάφεραν ούτε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου ηττήθηκαν από την Αντερλεχτ (0-1 και 1-1).

Η Μπενφίκα την Τετάρτη παίζει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Οι… μυημένοι θεωρούν την ήττα αναπόφευκτη, υποστηρίζοντας ότι την κυνηγάει η κατάρα του Γκούτμαν τον οποίο έδιωξε το 1962 εν μέσω πανηγυρισμών για τη νίκη επί της Ρεάλ. «Τα επόμενα 100 χρόνια η Μπενφίκα δεν θα κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών» δήλωσε τότε ενοχλημένος ο Ούγγρος.
Ο Γκούτμαν το 1959 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπενφίκα. Το 1960 την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 92 γκολ ενεργητικό και το 1961 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου στην Βέρνη της Ελβετίας νίκησε την Μπαρτσελόνα των Κουμπάλα, Κόσιτς, Λουίς Σουάρες, Τσίμπορ με 3-2. Η Μπάρτσα σε εκείνο το παιχνίδι είχε τέσσερα δοκάρια. Στο ίδιο γήπεδο το 1954 η Ουγγαρία των Κόσιτς και Τσίμπορ είχε ηττηθεί από τη Δ. Γερμανία με το ίδιο σκορ. Καινούργιο θαύμα ή η κατάρα της Βέρνης έπληξε και την Μπαρτσελόνα;
Η Μπενφίκα το 1962 και με τον 18χρονο Εουσέμπιο στη σύνθεσή της υπερασπίστηκε τον τίτλο της με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Αμστερνταμ. Ο Φέρεντς Πούσκας για ένα ημίχρονο είχε τα κέφια του και η Ρεάλ με τρία δικά του γκολ προηγήθηκε 3-2. «Υλοποιήσατε στο ακέραιο ό,τι είχα πει. Υπολόγιζα ότι μπορούμε να νικήσουμε, ακόμη και αν χάναμε στο ημίχρονο με διαφορά 2 γκολ» τόνισε ο Γκούτμαν στα αποδυτήρια, ανεβάζοντας την ψυχολογία των παικτών του. Η Μπενφίκα κέρδισε το τρόπαιο με 5-3.
Κατά τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν στη Λισσαβόνα, ο Γκούτμαν πληροφορήθηκε ότι η Μπενφίκα είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον χιλιανό προπονητή Φερνάντο Ριέρα. Παραιτήθηκε εκτοξεύοντας την περίφημη κατάρα του.
Το 1964 η διοίκηση θέλησε να διορθώσει το λάθος ή να εξαγνίσει την οργή και κάλεσε τον Γκούτμαν να επιστρέψει. Ο Ούγγρος απαίτησε 100.000 δολάρια τον χρόνο, δωρεάν διακοπές στην Αυστραλία, σπίτι σε καλή περιοχή και αυτοκίνητο με οδηγό. Ο Τύπος τον χαρακτήρισε «άρπαγα». «Το 1959 η Μπενφίκα είχε 2.500 δολάρια έσοδα ανά αγώνα. Χάρη στη δουλειά μου τα αύξησε σε 30.000 ανά παιχνίδι. Εγώ έκανα την Μπενφίκα διάσημη και με έδιωξαν» απάντησε.
Τα χρήματα για την επιστροφή βρέθηκαν το 1965, μετά τον δεύτερο χαμένο τελικό. Την άνοιξη του 1966, μετά την εκτός έδρας ήττα με 3-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γκούτμαν δήλωσε ότι «η σημερινή Μπενφίκα είναι ομάδα πλουσίων και κορεσμένων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει καμία συνοχή». Στη Λισαβόνα η Γιουνάιτεντ νίκησε 5-1 με τον Τζορτζ Μπεστ να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του.
Η σημερινή Μπενφίκα μόνο ομάδα κορεσμένων ανθρώπων δεν είναι, και με τον Οσκαρ Καρντόζο, έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στην Ευρώπη, στις τάξεις της φιλοδοξεί την Τετάρτη να διώξει την «κατάρα» του Μπέλα Γκούτμαν.
ΤΣΕΛΣΙ
Ασταθής αλλά εφτάψυχη

Ουδείς μπορεί να νιώθει ασφαλής για τη θέση του στην απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι. Ο απαιτητικός ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει… φροντίσει γι’ αυτό από τον Ιούλιο του 2003, οπότε αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λονδρέζικου συλλόγου. Οι προπονητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα (έξι τα τελευταία επτά χρόνια!), οι ποδοσφαιριστές πηγαίνουν και έρχονται με συνοπτικές διαδικασίες και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται ετησίως από τον ανικανοποίητο ιδιοκτήτη των Μπλε, ο οποίος έχει κατορθώσει να αφήσει το στίγμα του στον χαρακτήρα που βγάζει η Τσέλσι εντός των γραμμών του γηπέδου.
Ιδίως τα τελευταία χρόνια, και κυρίως στη μετά Ζοζέ Μουρίνιο εποχή, οι Λονδρέζοι διακρίνονται για την έλλειψη σταθερότητας (με εξαίρεση τη σεζόν 2009-10 που κατέκτησαν το νταμπλ υπό τις οδηγίες του Ιταλού Κάρλο Αντσελότι). Αναμφίβολα, πρόκειται για μια από τις πιο ασταθείς και απρόβλεπτες αγγλικές ομάδες, καθώς είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Παράλληλα όμως, επί των ημερών του Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι έχει κερδίσει (ενδεχομένως λόγω του χαρακτήρα του ρώσου κροίσου) και τον τίτλο της «πιο μαχητικής ομάδας» στο Νησί, την οποία «ποτέ δεν πρέπει να ξεγράφεις», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο σπουδαίος άγγλος «κανονιέρης» Γκάρι Λίνεκερ μετά τη συγκλονιστική περυσινή κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου στα πέναλτι. Τότε η κατά πολλούς «ξεγραμμένη» Τσέλσι με υπηρεσιακό τεχνικό τον Ιταλό Ρομπέρτο ντι Ματέο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πορτογάλο Αντρέ ΒίλαςΜπόας, παρά το μονότερμα των γηπεδούχων Γερμανών και το γκολ του Τόμας Μίλερ στο 83′, «επέστρεψε από τον θάνατο», όπως ανέφερε ο βρετανικός Τύπος, καθώς ισοφάρισε στο 88′ με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, «σώθηκε» στην παράταση όταν ο γκολκίπερ Πετρ Τσεχ απέκρουσε πέναλτι του Αριεν Ρόμπεν και εν τέλει επεκράτησε στη διαδικασία των πέναλτι κατακτώντας το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της.
Εναν χρόνο μετά το αποκαλούμενο «θαύμα του Μονάχου», κι αφού προηγουμένως η τρέχουσα σεζόν υπήρξε ξανά ταραχώδης και με πολλά σκαμπανεβάσματα, η εφτάψυχη Τσέλσι διεκδικεί (και) τον τίτλο του Γιουρόπα Λιγκ. Ο κόουτς Ντι Ματέο, παρά τον περυσινό θρίαμβο που συνοδεύθηκε και με την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, πλήρωσε νωρίς το… μάρμαρο της κακής πορείας της ομάδας στο ξεκίνημα της περιόδου, δίνοντας τη θέση του στον έμπειρο ισπανό τεχνικό Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος όμως αμφισβητήθηκε από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στο Στάμφορντ Μπριτζ.
Κατά το ντεμπούτο του αποδοκιμάστηκε έντονα από οπαδούς των Μπλε που δεν ξέχασαν όσα επικριτικά είχε δηλώσει για την Τσέλσι ως προπονητής της Λίβερπουλ. Τα αρνητικά αποτελέσματα των επόμενων μηνών, με αποκορύφωμα την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Αγγλίας, το Λιγκ Καπ και τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έκαναν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα για τον 53χρονο κόουτς, που λίγο έλειψε να απολυθεί πρόωρα από τον Αμπράμοβιτς.
Εστω και… αγκομαχώντας όμως οι Μπλε έφθασαν ως τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ξεπερνώντας «διά πυρός και σιδήρου» το εμπόδιο των μικρομεσαίων Σπάρτα Πράγας, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ρουμπίν Καζάν και Βασιλείας. Πλέον, ο κατακτητής του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 με τη Λίβερπουλ και του Κυπέλλου UEFA το 2004 με τη Βαλένθια, Μπενίτεθ, οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» (κατά πολλούς κορεσμένοι) Φρανκ Λάμπαρντ, Πετρ Τσεχ, Τζον Τέρι και Ασλεϊ Κόουλ και οι ανερχόμενοι και διψασμένοι Εντέν Αζάρ, Οσκαρ, Χουάν Μάτα διεκδικούν να γίνουν οι δεύτεροι μετά την Πόρτο του κόουτς Μουρίνιο τη διετία 2003-2004 που θα έχουν κατακτήσει σερί τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους.
Τα πλάνα του Αμπράμοβιτς ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελικού, καθώς ήδη έχει αποφασίσει να προβεί σε ακόμη μία αλλαγή προπονητή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ