Η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ θα βρεθούν αντιμέτωπες στις 25 Μαΐου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με έπαθλο τα σκήπτρα στη Γηραιά Ηπειρο. Οι δύο ομάδες αναζητούν ευκαιρία τα τελευταία χρόνια προκειμένου να τραβήξουν… πιστόλι. Οι κοκορομαχίες τους αναμένεται να αποκτήσουν καινούργιο ενδιαφέρον καθοδόν προς το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου που θα φιλοξενήσει την γερμανική «εμφύλια» αναμέτρηση.

Πολλώ δε μάλλον που η Μπάγερν έχει ήδη αποκτήσει από την Ντόρτμουντ τον Γκέτσε χωρίς καν να την ρωτήσει, καταβάλλοντας απλώς την ρήτρα των 37 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο συμβόλαιό του, ενώ οι φήμες την θέλουν να τα έχει βρει και με τον έτερο αστέρα της Μπορούσια τον Πολωνό επιθετικό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και περιμένει την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου για να ανακοινώσει την απόκτησή του.

Η Ντόρτμουντ το 2011 και 2012 είχε αφαιρέσει τα σκήπτρα στην Μπουντεσλίγκα από τη Μπάγερν. Ο πρόεδρος της τελευταίας κ. Ούλι Χένες αναζητούσε ευκαιρία προκειμένου να αμφισβητήσει την αντίπαλο. Στον Χένες, επίσης δεν έχαναν ευκαιρία να απαντήσουν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ντόρτμουντ κ. Χανς –Γιόακιμ Βάτσκε και ο διευθυντής αθλητισμού κ. Μίκαελ Τσορκ. Στον ψυχολογικό πόλεμο για τα πρωτεία, ενίοτε λάμβαναν μέρος και οι προπονητές των δύο ομάδων. Ιδού οι κυριότερες ατάκες του ψυχολογικού πολέμου στον οποίο συμμετείχαν οι δύο φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως καταγράφηκε στις γερμανικές εφημερίδες:

ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ (Πρόεδρος Μπάγερν): Η Μπορούσια παραμένει περισσότερο τοπική ομάδα. Αν σε κάποιο δρόμο του Πεκίνου ρωτήσετε ποια γερμανική ομάδα γνωρίζετε, όλοι θα σας απαντήσουν την Μπάγερν Μονάχου. Η Μπορούσια δεν μπορεί να επαναλάβει όσα πέτυχε η Μπάγερν την τελευταία δεκαετία. Ισως χρειάζεται να κερδίσει δέκα συνεχόμενα πρωταθλήματα για να το καταφέρει».

ΧΑΝΣ –ΓΙΟΑΧΙΜ ΒΑΤΣΚΕ (Εκτελεστικός Διευθυντής Μπορούσια): «Πάντοτε μιλούσα με σεβασμό για την Μπάγερν. Θα ήθελα να είχαμε την ίδια δόση σεβασμού από την πλευρά της, ειδικά για όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Δεν αμφισβητούμε ότι η Μπάγερν διαθέτει το πιο γνωστό γερμανικό σήμα στο εξωτερικό. Όμως η διαφορά που μας χωρίζει έχει μικρύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ: «Πάντοτε η ίδια ιστορία για την «πλούσια» Μπάγερν και την «φτωχή» Ντόρτμουντ… παρότι αυτοί ανανέωσαν τα συμβόλαιά του Γκέτσε και του Λεβαντόφσκι, ενώ απέκτησαν και τον Ρόις. Ας σταματήσει ο κ. Βάτσκε να λέει παραμύθια ότι η μισθοδοσία των παικτών του είναι 45 εκατ. ευρώ, εκτός αν θέλει να γίνει ο νέος Μπίλι Λεμκέ (σ.σ.παράγοντας της Βέρντερ Βρέμης με τον οποίο ο Χένες είναι στα μαχαίρια). Εμείς έχουμε περισσότερα έξοδα αλλά έχουμε και πολύ περισσότερα έσοδα».
ΜΙΚΑΕΛ ΤΣΟΡΚ (Αθλητικός Διευθυντής Μπορούσια): «Η Μπάγερν Μονάχου είναι πρωτοπόρα και αυτό δεν αμφισβητείται. Το απέδειξε με τις αγωνιστικές και οικονομικές επιτυχίες των τελευταίων ετών. Δεν σκοπεύουμε να συγκριθούμε μαζί της, εκτός από δύο φορές το χρόνο για το πρωτάθλημα και ενδεχομένως άλλη μία στον τελικό του κυπέλλου Γερμανίας».
ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ: «Οι παίκτες της Ντόρτμουντ είναι μια παρέα όχι κακών παιδιών, τα οποία όμως δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τοπ επίπεδο. Για παράδειγμα ο Ιλγκάι Γκουντογκάν. Πήγε από την Νυρεμβέργη στην Μπορούσια και επί εννιά μήνες δεν μπορεί να βρει θέση βασικού. Στην Μπάγερν θα τον είχαμε πουλήσει προ πολλού και θα μιλάγαμε για λαθεμένη μεταγραφική επιλογή».
ΧΑΝΣ ΓΙΟΑΧΙΜ ΒΑΤΣΚΕ: «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Χένες λέει όσα λέει για μας, είναι η απουσία τίτλων από την ομάδα του τα τελευταία δύο χρόνια. Πονάνε και τους καταλαβαίνω».
ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ: «Η Ντόρτμουντ όντως δεν είναι κακή ομάδα, ωστόσο θα τα ξαναπούμε μόνο αν κάνει μια σούπερ αγωνιστική περίοδο και καθιερωθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην περυσινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ δεν κατετάγη ούτε καν τρίτη στον όμιλό της, αλλά τέταρτη. Θα πω ότι την σέβομαι μόνο αν παρουσιάσει την ίδια επιτυχία σε Μπουντεσλίγκα και Ευρώπη».
ΜΙΚΑΕΛ ΤΣΟΡΚ: «Ελάχιστα μας απασχολεί ποιον κοροϊδεύουν οι παράγοντες της Μπάγερν. Ωστόσο είμαστε εξοργισμένοι με τον αποκλεισμό μας από τη φάση των ομίλων. Είχαμε άλλους στόχους για την ομάδα μας. Την επόμενη φορά στόχος μας θα είναι η πρόκριση στην φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ».
ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ: «Να αγοράσουμε έναν παίκτη μόνο και μόνο για να αποδυναμώσουμε τον αντίπαλο; Αυτές οι μέθοδοι αποτελούν παρελθόν. Κάθε μεταγραφή πρέπει να κάνει την ομάδα σου ισχυρότερη. Διαφορετικά γιατί να την κάνεις; Αν και ο Λεβαντόφσκι μπορεί να κάνει την ομάδα καλύτερη».
ΧΑΝΣ ΓΙΟΑΧΙΜ ΒΑΤΣΚΕ: «Πιστεύω ότι οι παίκτες μας είναι αρκετά έξυπνοι, αλλά αν ο Λεβαντόφσκι αποφασίσει να πάει στην Μπάγερν για να είναι αναπληρωματικός του Ρομπέν, θα αρχίσω να αμφιβάλλω για την εξυπνάδα του».

ΜΙΚΑΕΛ ΤΣΟΡΚ: «Ποιον θέλει να πάρει η Μπάγερν; Διάβασα ότι θα πάρει την δεσποινίδα Λεβαντόφσκι (σ.σ. αναφέρεται στην Τζίνα Λεβαντόφσκι παίκτρια της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ). Τον δικό μας Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν θα τον πάρει με τίποτα».

ΟΥΛΙ ΧΕΝΕΣ: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσει κρίση στην Ντόρτμουντ και για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Μπορούσια δεν θα κατακτήσει ποτέ τις κορυφές στις οποίες πάτησε η Μπάγερν τα τελευταία 30 χρόνια».
ΧΑΝΣ ΓΙΟΑΧΙΜ ΒΑΤΣΚΕ: «Μου προκαλεί εντύπωση η ευθιξία του Χένες. Στο μέλλον προφανώς πρέπει να χάνουμε από την Μπάγερν για να μην γρυλίζει. Τον σέβομαι αλλά αντιμετωπίζω με σοβαρότητα τα όσα υποστηρίζει. Οι αγώνες κερδίζονται από τους παίκτες και σε μικρότερο βαθμό από τους προπονητές. Με τον ψυχολογικό πόλεμο δεν κερδίζεις ούτε ένα παιχνίδι».
ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ (προπονητής της Μπορούσια): «Η Μπάγερν κάνει ότι και οι Κινέζοι με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αντιγράφουν τα πάντα και στη συνέχεια τα πουλάνε ως δικά τους προϊόντα. Η Μπάγερν αντιγράφει το δικό μας στυλ παιχνιδιού, δαπανάει τεράστια ποσά για αγορά παικτών και… μετά νικάει».

ΓΙΟΥΠ ΧΑΪΝΚΕΣ (προπονητής Μπάγερν): Εχω νικήσει πολλούς μεγάλους προπονητές όπως ο Λίπι, ο Σάκι και ο Κρόιφ. Όμως κανείς δεν είπε ότι αντιγράφω το παιχνίδι του. Εάν ο Κλοπ πιστεύει ότι το παιχνίδι της Ντόρτμουντ είναι τέλειο ας το κατοχυρώσει με πατέντα και μετά να προσφύγει στο δικαστήριο εναντίον μου διεκδικώντας πνευματικά δικαιώματα».