Πριν από 18 μήνες ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την εφετινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Μπορούσια Ντόρτμουντ στη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης. Στις 19 Οκτωβρίου 2011 οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 3-1 και την 1η Νοεμβρίου 2011 ηττήθηκαν στο «Βεστφάλεν» με 1-0. Και στα δύο παιχνίδια ο Ολυμπιακός έπαιξε στα ίσια απέναντι στην ομάδα που στις 25 Μαΐου θα διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και η οποία πέρυσι είχε τερματίσει τελευταία στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Στον έναν χρόνο και κάτι μήνες που μεσολάβησαν από εκείνα τα παιχνίδια η Ντόρτμουντ έκανε το μεγάλο άλμα αφήνοντας εκτός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η επικράτησή της επί της πλουσιότερης ομάδας του πλανήτη κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Κυριάρχησε στον α’ ημιτελικό με 4-1 και άντεξε στο «Μπερναμπέου», όπου ηττήθηκε με 2-0. Πάνω από όλα όμως κέρδισε τις εντυπώσεις με το σύγχρονο, παραγωγικό και καθαρό παιχνίδι που λανσάρισε. Ο Ολυμπιακός στο ίδιο διάστημα έκανε βήματα προς τα πίσω. Τερμάτισε και εφέτος στην 3η θέση του ομίλου, αλλά αποκλείστηκε στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ από την ισπανική Λεβάντε και μάλιστα με δύο ήττες (3-0 και 1-0).
Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να πετύχει εφέτος όσα κατάφερε επί του παρόντος η Ντόρτμουντ; Σε καμία περίπτωση και για τους εξής τέσσερις λόγους:
1. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει τη δυναμική του γερμανικού. Κάθε ομάδα που αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.
2. Η Ντόρτμουντ έχει σταθερά σε κάθε αγώνα στο «Βεστφάλεν» την υποστήριξη 80.000 οπαδών της. Στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε στην έδρα της 6 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με 14-4 γκολ, ενώ εκτός έδρας έκανε την πρώτη της ήττα την Τετάρτη στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ, από την οποία είχε αποσπάσει ισοπαλία 2-2 στη φάση των ομίλων.
3. Ο προπονητής της Ντόρτμουντ κ. Γιούργκεν Κλοπ έχτισε μια νεανική ομάδα η οποία βελτιωνόταν μέρα με τη μέρα. Το 2011 και το 2012 στέφθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας και εφέτος έκανε την υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ «θυσιάζοντας» συνειδητά το γερμανικό πρωτάθλημα, όπως διέγνωσε ο πρώην προπονητής της Μπάγερν και της Βόλφσμπουργκ κ. Φέλιξ Μάγκατ.
4. Η ενδεκάδα με την οποία η Ντόρτμουντ παρατάχθηκε στους δύο ημιτελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν κατά τα 10/11 η ίδια με εκείνη που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Μοναδικό νέο πρόσωπο ο Ρόις, ο οποίος πήρε τη θέση του Ιάπωνα Καγκάβα, που το καλοκαίρι πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 20 εκατ. ευρώ.
Ο εφετινός Ολυμπιακός ως προς τα πρόσωπα δεν είχε σχεδόν καμία σχέση με την περυσινή ομάδα. Στη νίκη με 3-1 επί της Ντόρτμουντ είχαν αγωνιστεί οι Κοστάντσο, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα, Τζιμπούρ, Μιραλάς, Χολέβας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Ορμπάιθ και Μακούν. Από την περυσινή ενδεκάδα των Ερυθρολεύκων στην εφετινή διοργάνωση έδωσαν το «παρών» οι από χρόνια τριαντάρηδες Μοντέστο, Ιμπαγάσα και οι Τζιμπούρ, Χολέβας. Οι Κοστάντσο, Μέλμπεργκ, Μιραλάς, Ορμπάιθ, Μαρκάνο και Μακούν έφυγαν από τον Πειραιά, όπως και ο προπονητής τους κ. Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ ο Αβρ. Παπαδόπουλος ήταν τραυματίας.
Εν ολίγοις, η Ντόρτμουντ έχτιζε επί τρία χρόνια την εφετινή εντυπωσιακή πορεία της, ενώ ο Ολυμπιακός ασχολούνταν αποκλειστικά με το σήμερα και την κυριαρχία του στο υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus την 1η Μαΐου 2013

HeliosPlus