Ο ΠΑΟΚ μετά την ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης με 2-0 και τον αποκλεισμό από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή. Η συνεργασία του κ. Γιώργου Δώνη με τον κ. Ιβάν Σαββίδη άντεξε επτά μήνες. Κατά μία άποψη και… πολύ διήρκεσε.
Ο κ. Σαββίδης δεν κουβαλάει τη φήμη του παράγοντα ο οποίος εμπιστεύεται τους προπονητές. Από τον πάγκο της ρωσικής ομάδας Ροστόφ την τριετία 2002-2005 που ασκούσε τα καθήκοντα του προέδρου πέρασαν οι κκ. Ανατόλι Μπαϊντάτσνι, Σεργκέι Μπαλάχνιν, Σεργκέι Μπουτένκο, Αλεξάντρ Μάσλοφ, Βιτάλι Σεφτσένκο, Σεργκέι Μπαλάχνιν για δεύτερη φορά, Βαλέρι Πετρακόφ και εκ νέου Σεργκέι Μπαλάχνιν.
Ο κ. Σαββίδης από τους προαναφερόμενους προπονητές έχει σε εκτίμηση μόνο τον κ. Μπαλάχνιν, παρότι τον απέλυσε και τον επαναπροσέλαβε τρεις φορές. Τον Οκτώβριο του 2012 είχε μάλιστα αποκαλύψει στην εφημερίδα «Σπορτ Εξπρες» ότι αν ο κ. Μπαλάχνιν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, θα τον δέχονταν με ευχαρίστηση.
Ο κ. Σαββίδης εξήγησε μάλιστα στην ίδια εφημερίδα τον λόγο για τον οποίο είχε απολύσει κάποια φορά τον κ. Μπαλάχνιν. Πριν από κάποιο παιχνίδι τον ενημέρωσε ότι από πληροφορίες που πήρε από την υπηρεσία ασφαλείας «ένας ποδοσφαιριστής θα δώσει το παιχνίδι». Ο κ. Μπαλάχνιν του απάντησε ότι παρεμβαίνει στο έργο του προπονητή. Τότε ο κ. Σαββίδης τον προκάλεσε να βάλουν στοίχημα και ότι αν κάνει λάθος θα του δώσει 100.000 δολάρια, αλλά αν κάνει λάθος ο προπονητής θα απολυθεί την ίδια μέρα. Ο κ. Σαββίδης δικαιώθηκε, στα αποδυτήρια είπε στον τερματοφύλακα ότι αν μπορούσε θα του έκοβε τα χέρια και έστειλε τον κ. Μπαλάχνιν σπίτι του.
Το 2002 που ο κ. Σαββίδης ανέλαβε την προεδρία της Ροστόφ, η ομάδα ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Στη συζήτηση που είχε με τον προπονητή κ. Μπαϊντάτσνι μεταξύ των άλλων του είπε: «Κοίτα με στα μάτια και πες μου τι φοβάσαι περισσότερο στη ζωή σου». Η απάντησή του ήταν «το ποδόσφαιρο», την οποία αιτιολόγησε λέγοντας ότι «την ημέρα του αγώνα είμαι πολύ νευρικός». Ο κ. Σαββίδης τον συμβούλεψε να υποβάλει την παραίτησή του, όπως και έγινε.
Τον κ. Πετρακόφ ο νυν ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν τον ήθελε για τον πάγκο της Ροστόφ. Οπως όμως παραδέχθηκε, του τον επέβαλε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Για ποιο λόγο ήρθες αφού γνωρίζεις ότι δεν σε θέλω;» τον ρώτησε στην πρώτη τους συνάντηση, για να πάρει την απάντηση: «Ουδόλως με ενδιαφέρει, εξάλλου δεν είσαι εσύ αυτός που αποφασίζει». Ο κ. Πετρακόφ έμεινε στον πάγκο της Ροστόφ σε τρία παιχνίδια. Μετά τον αγώνα με τη Σπαρτάκ στη Μόσχα ο κ. Σαββίδης του είπε: «Ξέρεις ότι θα σε απολύσω. Ας το κάνουμε ειρηνικά. Ανακοίνωσε ότι δεν θέλεις να επιστρέψεις στο Ροστόφ και μείνε στη Μόσχα». Ετσι και έγινε.
Το 2003 ο κ. Σαββίδης με μεσολάβηση του πρώην επιθετικού της Ντιναμό Τιφλίδας Βαλόντια Γκουτσάεφ συμφώνησε σχεδόν σε όλα με τον Ρουμάνο κ. Ανγκελ Ιορντανέσκου ο οποίος προπονούσε τότε την Εθνική Ρουμανίας. «Μισθώνω ένα τσάρτερ και πηγαίνω σπίτι του να τον πάρω. Τα πράγματά του είναι έτοιμα στις βαλίτσες. Κανένα πρόβλημα. Την τελευταία στιγμή μού λέει «πρέπει να μιλήσω με τον πνευματικό μου». Επιστρέφει θλιμμένος. «Οταν έχω αμφιβολίες ρωτάω τον πνευματικό μου. Συγγνώμη αλλά μου απάντησε ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλείψω τη Ρουμανία«» θυμάται ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ.
Μετέπειτα ως πρόεδρος της ΣΚΑ Ροστόφ ο κ. Σαββίδης συνεργάστηκε με τον Σεργκέι Αντρέεφ, παλιά δόξα του συλλόγου και της εθνικής ομάδας της πρώην ΕΣΣΔ. «Παίζουμε εκτός έδρας. Προειδοποιώ τον Αντρέεφ ότι ένας παίκτης της ομάδας έχει δώσει το παιχνίδι και να είναι προσεκτικός. Στο 90′ το σκορ είναι ισόπαλο και κερδίζουμε πέναλτι. Ο Αντρέεφ αναθέτει την εκτέλεση στον εν λόγω ποδοσφαιριστή, ο οποίος σούταρε άουτ» διηγείται ο κ. Σαββίδης στην Σπορτ Εξπρές, με την επισήμανση ότι εκεί σταμάτησε η συνεργασία του με τον κ. Αντρέεφ.

HeliosPlus