Οι φίλοι του Ολυμπιακού από το 1999 έως το 2005 είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν τα εντός των αγωνιστικών χώρων κατορθώματα του Ζιοβάνι. Εκ των υστέρων θα έχουν και την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες από τη ζωή του κορυφαίου Βραζιλιάνου παίκτη που έπαιξε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ο Ζιοβάνι συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και τον πατέρα του παρουσίασε σήμερα την βιογραφία του με τίτλο «Ζιοβάνι ο θρύλος». Για τον ποδοσφαιριστή και τον άνθρωπο Ζιοβάνι μίλησαν οι συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Αντώνης Νικοπολίδης και οι παράγοντες της ερυθρόλευκης ΠΑΕ κκ. Πέτρος Κόκκαλης και Γιώργος Λούβαρης.
«Από το ξεκίνημα της καριέρας μου δεν είχα σκοπό να γίνω μεγάλος παίκτης, αλλά ένας παίκτης που θα αποκτούσε φίλους. Είμαι χαρούμενος που συνέχισα τη ζωή μου εδώ. Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε φίλους ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μου. Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου.Είμαι ένας πολύ κλειστός άνθρωπος και δεν θέλω να δείχνω τη ζωή μου, αλλά η Ελλάδα είναι μία χώρα που με φιλοξένησε και με έκανε να αισθανθώ σαν το σπίτι μου. Ο Θεός μου έστειλε πρόσωπα που με βοήθησαν. Μέσα στο γήπεδο όλα είναι εύκολα, αλλά έξω; Στην καθημερινότητα χρειάζεσαι σωστούς ανθρώπους. Ευχαριστώ τη γυναίκα μου που ήταν δίπλα μου, όπως και τους φίλους μου που είναι εδώ και αισθάνομαι ξανά την αγάπη τους» δήλωσε συγκινημένος ο Ζιοβάνι.
Ο Πέτρος Κόκκαλης αποκάλυψε ότι δεν είχε δει ποτέ τον Ζιοβάνι αγωνιζόμενο προτού έρθει στον Ολυμπιακό, προσθέτοντας ότι ήταν από τους παίκτες που τον έκαναν να πηγαίνει με χαρά στο γήπεδο. «Τον ευχαριστώ για την τεράστια προσφορά του. Ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής και χαίρομαι ιδιαίτερα που βοήθησα να έρθει στον Ολυμπιακό. Δεν ήξερα πως αγωνίζεται. Γνώριζα μόνο σε ποια θέση παίζει. Δεν θα μπορούσε όμως να παίζει σε Εθνική Βραζιλίας και Μπαρτσελόνα και να μην είναι καλός. Μας ήρθε μία πρόταση και πήγαμε με τον κύριο Γιώργο (Λούβαρη)στη Βαρκελώνη όπου καθίσαμε αρκετές μέρες για να κλείσουμε την μεταγραφή. Εντυπωσιάστηκα όταν τον είδα στο αεροδρόμιο και μετά στο γήπεδο. Όταν έπαιζε ο Τζιοβάνι, πάντα πήγαινα και παρακολουθούσα τους αγώνες» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Στις λεπτομέρειες της μεταγραφής αναφέρθηκε ο κ. Λούβαρης. «Εγώ σε αντίθεση με τον κ. Κόκκαλη είχα παρακολουθήσει πολύ τον Ζιοβάνι. Έβλεπα πολύ Ισπανία και κυρίως τους Βραζιλιάνους της Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Όταν ήρθε ο Πέτρος και μου είπε πως υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε τον Ζιοβάνι δεν τον πίστεψα. Εκείνη την εποχή είχαμε φτιάξει μία τρομερή ομάδα με Έλληνες παίκτες που σάρωνε και με εντολή του κ. Σωκράτη Κόκκαλη κυνηγούσαμε να πάρουμε έναν μεγάλο παίκτη. Είχα πλησιάσει έναν τέτοιο παίκτη από την Αγγλία και τα είχα βρει με τον μάνατζέρ του όμως εκείνος μόλις άκουσε για την Ελλάδα είπε δεν έρχομαι. Τα διαδικαστικά όντως κράτησαν πολλές μέρες. Ο μάνατζέρ του Ζιοβάνι – που είναι τώρα μακαρίτης, μας παίδεψε πολύ. Κάθε φορά προέβαλλε και κάτι διαφορετικό. Εμφανίστηκε και η Μπαρτσελόνα να ζητάει και αυτή λεφτά. Ο Ζιοβάνι ήταν ίσως ο μόνος ξένος που αγαπήθηκε από όλους και αναγνωρίστηκε και από Παναθηναϊκούς και από Αεκτζίδες. Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη αξιοπρέπεια. Εάν δείτε το πως υποδεχόταν την μπάλα θα καταλάβετε πως είχε λατρεία με το ποδόσφαιρο. Τον αγαπήσαμε πραγματικά» υπογράμμισε.
«Το να είσαι συμπαίκτης με τον Ζιοβάνι είναι πολύ δύσκολο επειδή στη συνέχεια υπάρχει μεγάλο κενό, όσον αφορά στην συνεργασία με άλλους ποδοσφαιριστές. Την προσωπικότητα και την αγάπη που είχε για τη μπάλα δεν την έχω συναντήσει πουθενά, τον ευχαριστώ που ήταν συμπαίκτης μου» τόνισε ο Τζόρτζεβιτς.

«Είχα την τύχη να έχω τον Ζιοβάνι αντίπαλο αλλά και συμπαίκτη για έναν χρόνο. Μου έβαλε δύο γκολ τα οποία με πλήγωσαν, αλλά αυτή ήταν η τύχη μου. Όλοι θα ήθελαν να του μοιάσουν» συμπλήρωσε ο Νικοπολίδης.
Ο Ζιοβάνι ζήτησε τα έσοδα από τα δικαιώματά του να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.