Η καρέκλα του Κόμπι Μπράιαντ στεκόταν «ορφανή» στα αποδυτήρια του «Στέιπλς Σέντερ», αλλά οι Λος Αντζελες Λέικερς, μολονότι είναι αναγκασμένοι να αγωνιστούν χωρίς τον ηγέτη τους για το υπόλοιπο της χρονιάς, έπαιξαν και για αυτόν επικρατώντας (91-86) των Σαν Αντόνιο Σπερς και κάνοντας αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ του ΝΒΑ.
Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ο 34χρονος άσος, ο οποίος σε μια ανύποπτη φάση του αγώνα της Παρασκευής (12/4) με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς υπέστη ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα και μερικές ώρες αργότερα υπεβλήθη σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, είχε βάλει το χεράκι του «οπλίζοντας» με ισχυρό κίνητρο τους συμπαίκτες του.
«Τελειώστε τη δουλειά, για την οποία έχουμε δουλέψει τόσο σκληρά. Μην σκεφτείτε καν να τα παρατήσετε. Θα σας βλέπω από την τηλεόραση. Βγείτε εκεί έξω και κατακτήστε τη νίκη», έλεγε ο «Black Mamba» σε βίντεο, που μαγνητοσκόπησε με το κινητό του ο τζένεραλ μάνατζερ των Λέικερς κ. Μιτς Κάπτσακ λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και φρόντισε να δείξει στους συμπαίκτες του σπουδαίου άσου.
Μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Ντουάιτ Χάουαρντ (26 π., 17 ρ.) και πλέον για να προκριθεί στα πλέι οφ η ομάδα του Λος Αντζελες (44 νίκες – 37 ήττες) χρειάζεται τη νίκη επί των Χιούστον Ρόκετς στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου, στο «Στέιπλς Σέντερ» (Τετάρτη 17/4), εκτός και αν οι Γιούτα Τζαζ (42 νίκες – 38 ήττες) χάσουν ένα από τα δύο τελευταία παιχνίδια τους, σήμερα Δευτέρα (15/4) στη Μινεσότα ή την Τετάρτη (17/4) στο Μέμφις.
«Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες, που θα έκαναν κάτι τέτοιο. Όταν είχα κάνει εγώ εγχείριση, δεν υπήρχε περίπτωση να στείλω βίντεο, έτσι; Είναι, όμως, υπέροχο, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο να πιστεύει σε σένα. Σου δίνει αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο _ αντικαταστάτης του Στηβ Νας στην πεντάδα των Λέικερς _ Στηβ Μπλέικ (23 π., 5 ρ., 4 ασ.), ενώ ο Πάου Γκασόλ αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον άτυχο Μπράιαντ:
«Ο Κόμπι ήταν ακινητοποιημένος στο σπίτι του, αλλά κάποια στιγμή έστειλε μήνυμα στον γυμναστή μας και ζήτησε να μου μιλήσει. Μου είπε: να είσαι ανταγωνιστικός και να απειλείς το καλάθι παίρνοντας τα σουτ που θα σου προκύψουν». Ο Ισπανός, πάντως, ήταν αρκετά άστοχος (3 πόντοι με 3 στα 17 σουτ), αλλά ισοφάρισε το εφετινό ρεκόρ του στα ριμπάουντ (16 ρ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση του σοβαρού τραυματισμού του Κόμπι Μπράιαντ έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Δεκάδες παίκτες του ΝΒΑ, εκατοντάδες από όλο τον κόσμο και χιλιάδες απλοί φίλαθλοι, έστειλαν τις ευχές τους μέσω «Twitter», όπου οι «ακόλουθοί» του έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια από τις 4 Ιανουαρίου 2013, οπότε και δημιούργησε τον λογαριασμό, ενώ ο αντίστοιχος στο «Instagram», όπου ανέβασε φωτογραφίες από την προετοιμασία της επέμβασης, ξεπέρασε τους 450.000 ακολούθους μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό σημαίνει να είσαι ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών…