Ολυμπιακός και Αναντολού Εφές δίνουν την Τετάρτη (10/4, 21.00) τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας και ο τεχνικός των Ερυθρόλευκων κ. Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτήρισε τις δύο ομάδες ισοδύναμες.

Ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε ότι ο πρώην «ερυθρόλευκος» Τζαμόν Γκόρντον είναι ο πιο ομαδικός παίκτης της Ευρωλίγκας και ξεχώρισε επίσης τους Ντούσκο Σαβάνοβιτς και Σεμί Ερντέν από το ρόστερ της τουρκικής ομάδας.

«Όλες οι ομάδες στα πλέι οφ έχουν τη διάθεση να εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους. Όλες οι ομάδες έχουν προβλήματα τραυματισμών και κόπωση σ’ αυτή τη φάση. Αυτά, όμως δεν παίζουν καμία σημασία. Είναι τόσο υψηλό το ομαδικό και ατομικό κίνητρο για πρόκριση στο φάιναλ φορ!

» Στόχος μας αρχικός ήταν να περάσουμε στους ‘8’. Είχαμε συνέπεια όλη τη χρονιά παρά τις αυξομειώσεις στην απόδοσή μας, φτάσαμε στα πλέι οφ και τώρα προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα για να προκριθούμε και στους ‘4’.

» Το πλεονέκτημα έδρας κατάφεραν να το πετύχουν τέσσερις ομάδες. Είμαστε κι εμείς μία από αυτή. Δεν σημαίνει, όμως τίποτα. Θα ήταν λάθος να επαναπαυθούμε σ’ αυτό. Πρέπει να κοιτάξουμε μόνο τη νίκη αύριο και μετά το επόμενο παιχνίδι και το επόμενο. Η Εφές είναι επιτυχία που έφτασε στους ‘8’ γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν καν στους ‘8’. Εχει παίκτες με εμπειρία στο ΝΒΑ και παίκτες που παίζουν χρόνια σε επίπεδο Ευρωλίγκα. Απομένει να φανεί ποιος από τους δυο μας θα είναι ο νικητής» δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αυριανό πρώτο προημιτελικό στο ΣΕΦ.

Αναλύοντας την Εφές, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξήγησε:

«Στα γκαρντ είναι ιδιαίτερα δυνατή, τόσο στον εκτελεστικό όσο και στον αμυντικό τομέα. Απομένει να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι ο Σάσα Βούγιατσιτς, ο οποίος είχε μείνει καιρό εκτός με πρόβλημα στον ώμο, αλλά έχει επανέλθει. Ο Σαβάνοβιτς είναι πολύ καλός όπως και Ερντέν που ήταν βασικός στο παρελθόν στους Σέλτικς. Είναι ομάδα που έχει κατά τη γνώμη μου έναν από τους καλύτερους ομαδικούς παίκτες της Ευρώπης: Αναφέρομαι στον Τζαμόν Γκόρντον. Έχουμε μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση. Είχαμε χάσει εύκολα εκεί, με 7/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο. Το είχαμε μαζέψει στους 10 πόντους, αλλά ξαναέφυγε. Εδώ είχαμε κερδίσει αρκετά εύκολα. Νομίζω πως οι ομάδες είναι ισοδύναμες. Η σειρά θα κριθεί στο ποια ομάδα θα είναι πιο συγκεντρωμένη και όχι στο ποια το θέλει περισσότερο. Και οι δύο το θέλουν πολύ. Οι επαφές στον αέρα και στο έδαφος (σ.σ.: μετρούν), κάθε λεπτομέρεια μετράει».

Για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός μετρά φέτος λιγότερες ήττες εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα απ’ ότι εντός έδρας, ο Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε:

«Ο Ολυμπιακός μπορεί να νικήσει και εκτός, όπως αποδεικνύουν οι εννέα νίκες εκτός σε 12 αγώνες, αλλά εμείς κοιτάζουμε μόνο το αυριανό παιχνίδι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δύσκολο πρόγραμμα:

«Ξεκινάμε τέσσερις ημέρες μετά το τελευταίο παιχνίδι μας. Δεν υπάρχει χρόνος ν’ αλλάξεις την ομάδα. Και τα παιχνίδια είναι ανά δύο ημέρες. Σε δύο ημέρες καλείσαι να διαχειριστείς ό,τι έχει συμβεί και να προετοιμάσεις το επόμενο. Θυμάμαι με τη Σιένα μετά το 1-1, έχασε και τα άλλα δύο ματς. Μπορούμε να νικήσουμε έξω, αλλά ίσως η ήττα εντός επηρεάζει τώρα περισσότερο την ομάδα που χάνει παρά απ’ ό,τι συνέβαινε νωρίτερα στη διοργάνωση».

Αναφέρθηκε και στη σημασία της ευστοχίας στην αρχή και πως αυτή επηρεάζει την ψυχολογία των παικτών:

«Στο παιχνίδι με την Κίμκι είχε 6/6 ο Παπανικολάου, ο Σπανούλης μόνο 2/8 και οι υπόλοιποι κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα. Όποιος δεν παραδέχεται πως το ποσοστό ευστοχίας παίζει ρόλο, είναι εκτός πραγματικότητας. Παίζει ρόλο γιατί πλέον λίγες ομάδες παίζουν με πλάτη. Όταν βάζει 7/7 τρίποντα, όπως έκανε η Εφές απέναντί μας στην Πόλη στο πρώτο μεταξύ μας παιχνίδι φέτος, δεν μπορείς ν’ αντιδράσεις εύκολα. Γιατί εκτός από αριθμητικό γεγονός επιδρά πολύ άσχημα και ψυχολογικά στην ομάδα που τα δέχεται».

Για το αν είναι προετοιμασμένος ο Ολυμπιακός σε περίπτωση που ο τεχνικός της Αναντολού Εφές, Οκτάι Μαχμουτί στείλει 2 ή 3 παίκτες να μαρκάρουν το Σπανούλη, είπε:

«Αν είναι 2 ή 3 παίκτες πάνω στο Σπανούλη θα είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Δεν νομίζω πως οι ψηλοί τους είναι γρήγοροι για να μαρκάρουν έξω με hedge out. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι πάντως ν’ αντιδράσουμε, είτε παίξει σύνθετη ζώνη η αντίπαλός μας, είτε man to man. Πρέπει να δείξουμε την ετοιμότητά μας».

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν καλύτερα να αγωνιζόταν παράλληλα με τα πλέι οφ στην Α1 ο Ολυμπιακός για να είναι οι παίκτες σε αγωνιστικό ρυθμό, ο Μπαρτζώκας απάντησε:

«Αποφεύγω να παίρνω θέση για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου. Θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι πριν νομίζω. Εμείς θα παίξουμε Δευτέρα ούτως ή άλλως αν υπάρξει 5ο ματς και μετά Πέμπτη. Ρωτήστε τον ΕΣΑΚΕ, εκείνοι βγάζουν το πρόγραμμα και ξέρουν καλύτερα. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα είτε με τη μία κατάσταση, είτε με την άλλη.»

Νωρίτερα, πριν τη συνέντευξη Τύπου με ομιλητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα, παρουσιάστηκε η νέα μπάλα της Ευρωλίγκα που σχεδιάστηκε από την Spalding, ειδικά για το φάιναλ φορ του Λονδίνου (χρώματος πορτοκαλί και μαύρου).

Ο Αμερικανός φόργουορντ του Ολυμπιακού, Κάιλ Χάινς, ήταν παρών στο πάνελ και μίλησε για την εμπειρία του με τη νέα μπάλα:

«Έχουμε κάνει τρεις τέσσερις προπονήσεις με τη νέα μπάλα και ήδη νιώθουμε πως παίζουμε καιρό μ’ αυτή. Νομίζω πως προσαρμόζεται πιο εύκολα το χέρι πάνω σ’ αυτή. Σίγουρα είναι πιο όμορφη μπάλα. Προσελκύει την προσοχή. Προσελκύει το μάτι του φιλάθλου. Ελπίζω να μας φέρει γούρι. Ελπίζω να μας φέρει πολλές νίκες».

Για τον αυριανό κρίσιμο αγώνα με την Αναντολού Εφές είπε:

«Να παίξουμε όπως παίξαμε με την Κίμκι, να βγάλουμε ενέργεια και όλα τα δυνατά όπλα μας στο παρκέ. Να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα έδρας που κερδίσαμε και να προκριθούμε στο φάιναλ φορ. Δεν θα επηρεάσουν τα προηγούμενα μεταξύ μας εφετινά παιχνίδια. Μοιάζει να είναι τόσο μακριά. Η Εφές είναι ποιοτική ομάδα και διαθέτει εκπληκτικούς γκαρντ. Η άμυνά μας στους γκαρντ της Εφές θα είναι, λοιπόν κλειδί. Θα γίνει μία σκληρή και αμφίρροπη σειρά».

Σχετικά με τη νέα μπάλα ενόψει του φάιναλ φορ στο Λονδίνο (10-12 Μαϊου) ανακοινώθηκε πως στόχος είναι να παραμείνει η μπάλα της διοργάνωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ πρόθεση της εταιρείας είναι από του χρόνου να έχει κάθε ομάδα που συμμετέχει στην Ευρωλίγκα τη δική της μπάλα με τα δικά της χρώματά.

Προπόνηση με Αγγελόπουλους

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός κκ. Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Σκινδήλια δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την τελευταία προπόνηση των Πειραιωτών. Ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Μπαρτζώκας στην σημερινή (9/04) προπόνηση που ξεκίνησε στις 18:00 είχε όλους τους παίκτες στη διάθεση του εν όψει του κρίσιμου πρώτου αυριανού (10/04) αγώνα με τους Τούρκους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Από εκεί και πέρα, ο κόσμος αναμένεται να γεμίσει το ΣΕΦ στην αναμέτρηση με την Αναντόλου Εφές. Αυτή την στιγμή έχουν μείνει απούλητα 3.800 εισιτήρια, κάτι που σημαίνει πώς θα υπάρξει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου sold out στον αγώνα.