Την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ από το διοικητικό συμβούλιο της Σάντερλαντ προκάλεσε η πρόσληψη του ιταλού προπονητή κ. Πάολο ντι Κάνιο στον πάγκο της αγγλικής ομάδας αντί του Ιρλανδού κ. Μάρτιν Ο’Νιλ.

Ο αμφιλεγόμενος ιταλός τεχνικός έχει προβεί κατά το παρελθόν ως ποδοσφαιριστής σε δηλώσεις και χειρονομίες φασιστικής φύσης και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της ομάδας

Ο κ. Μίλιμπαντ επικαλέστηκε για την απόφασή του παλαιότερες πολιτικές δηλώσεις του Ντι Κάνιο αν και θα αποχωρούσε ούτως ή άλλως από την Αγγλία καθώς πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα του και τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη με σκοπό να ηγηθεί φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Με ανακοίνωσή του πάντως απέδωσε τα αίτια της παραίτησής του στην απόφαση της διοίκησης να προσλάβει τον κ. Ντι Κάνιο λέγοντας ότι «στα φώτα των πολιτικών πεποιθήσεων του νέου προπονητή μας, θεωρώ ότι είναι σωστό να παραιτηθώ».

Τον στηρίζει η διοίκηση

Εν τω μεταξύ η γενική διευθυντής της αγγλικής ομάδας κυρία Μάργκαρετ Μπάιρν εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης και αντίθεσης με τη σκληρή κριτική που δέχεται ο νέος τεχνικός των «μαύρων γάτων» για τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Ανακοίνωση την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βρετανικών ταμπλόιντ αποδοκίμασε:

«Η Σάντερλαντ είναι ένας παραδοσιακός ποδοσφαιρικός σύλλογος με πλούσια και υπερήφανη ιστορία. Με ισχυρός ήθο και ηθική η οποία δεν αλλάζει και δεν μπαίνει σε καλούπια. Είμαστε απογοητευμένοι μ΄ αυτά που διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες, μετά την πρόσληψη του Ντι Κάνιο. Οποιος έχει μιλήσει με τον Πάολο και τον έχει γνωρίσει προσωπικά γνωρίζει ότι είναι ένας ειλικρινής άνθρωπος, με αρχές και πάθος στα όσα πιστεύει.

Να τον κατηγορήσει κάποιος για ρατσιστική συμπάθεια είναι απρεπές για τον ίδιο και για το σύλλογό μας. Ο Πάολο ενήργησε συναισθηματικά κάποιες φορές στο παρελθόν. Είναι άδικο για τη Σάντερλαντ να βιώνει αυτήν την κριτική επειδή προσέλαβε έναν προπονητή και να συμμετέχει σ΄ ένα πολιτικό τσίρκο. Είμαστε ποδοσφαιρική ομάδα και θέλουμε παίκτες και προπονητής να είναι αφοσιωμένοι στο έργο που έχουν να επιτελέσουν για το κλαμπ στη συνέχεια της σεζόν».

Αντιδρούν οι οπαδοί

Στο πλευρό του κ. Μίλιμπαντ τάχθηκε και ο κ. Ντέιβ Μπόουμαν, πρόεδρος του κλαμπ υποστηρικτών της Σάντερλαντ με το κωδικό όνομα «Greater Manchester», ο οποίος ορκίστηκε να μην ξαναπατήσει στο «Στάδιο του Φωτός», έδρα της Σάντερλαντ, όσο καιρό ο κ. Ντι Κάνιο θα είναι προπονητής της ομάδας: «Είναι μία εξοργιστική πρόσληψη. Πώς γίνεται να έχουμε την Ημέρα του Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο, και να απασχολούμε έναν αυτοανακηρυγμένο φασίστα; Είναι υποκρισία».

Ο κ. Ντι Κάνιο έχει εκφράσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και με διάφορους τρόπους τις ακραίες πολιτικές απόψεις του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο, λόγω των ναζιστικών χαιρετισμών του, όταν αγωνιζόταν με τα χρώματα της Λάτσιο. Ο ίδιος, το 2005, είχε δηλώσει πως: «Είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής». Στην αυτοβιογραφία του περιγράφει τον Μπενίτο Μουσολίνι ως έναν «πολύ ηθικό και άξιο άνθρωπο, που ήταν βαθιά παρεξηγημένος».

Φίλοι της ομάδας δημιούργησαν γκρουπ αντίδρασης στο facebook κατά της πρόσληψής του, με την επωνυμία «Σάντερλαντ Εναντίον του Φασίστα Ντι Κάνιο», το οποίο πήρε, μέσα σε λίγες μόλις ώρες, πάνω από 800 likes.