Πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, ειδικοί και μη θεωρούσαν αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου τον Ολυμπιακό. Ωστόσο ελάχιστοι πίστευαν ότι θα στεφόταν πρωταθλητής πέντε αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου. Η ευκολία με την οποία οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το 40ό πρωτάθλημα στην 88χρονη ιστορία τους, απεικονίζει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε επειδή:
1. Εχει το μεγαλύτερο μπάτζετ μεταξύ των ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Η οικονομική αξία των παικτών του υπολογίζεται στα 59 εκατ. ευρώ, όταν η αντίστοιχη των παικτών του ΠΑΟΚ μετριέται σε 37, του Παναθηναϊκού σε 27, του Αστέρα Τρίπολης σε 18 και της ΑΕΚ σε 14 εκατ. ευρώ. Είναι από τις ελάχιστες ΠΑΕ που δεν έχουν χρέη, πληρώνει τους παίκτες χωρίς καθυστερήσεις και στον ισολογισμό του 2012 παρουσίασε κέρδη 5,77 εκατ. ευρώ.
2. Διαθέτει το πιο ποιοτικό ρόστερ. Ο προπονητής του μπορεί να συγκροτήσει δύο ισάξιες ενδεκάδες και να αφήσει στην εξέδρα παίκτες οι οποίοι σε άλλες ομάδες θα αγωνίζονταν βασικοί.
3. Κατεβαίνει στο γήπεδο πάντα για να κερδίσει και ποτέ για να μην χάσει. Η επιθετική φιλοσοφία είναι ό,τι καλύτερο και αποτελεσματικότερο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου ως επί το πλείστον αντιμετωπίζει κλειστές άμυνες και ομάδες που αναζητούν την αντεπίθεση χωρίς διάθεση να ρισκάρουν. Επί του παρόντος έχει την καλύτερη επίθεση με 56 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 14.
4. Οι αντίπαλοί του δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την «ξέφρενη» πορεία του. Ο Παναθηναϊκός «κατέρρευσε» αγωνιστικά κυρίως επειδή αναγκάστηκε να προσαρμόσει το ρόστερ του στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε αδύναμος καθώς η «περεστρόικα» του Ιβάν Σαββίδη χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει καρπούς. Και ο Αστέρας Τρίπολης αν και ξεπέρασε τον εαυτό του, δεν έχει φτάσει σε σημείο που να διεκδικεί πρωταθλήματα. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο με διαφορά 16 βαθμών από τον Αστέρα, 17 από τον ΠΑΟΚ και 31 από τον Παναθηναϊκό.
Η κυριαρχία του Ολυμπιακού σε εθνικό επίπεδο δύσκολα θα αμφισβητηθεί τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και αν οι αντίπαλοί του ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα επενδύοντας σε εγνωσμένης αξίας ποδοσφαιριστές, θα διαθέτει το πλεονέκτημα ότι έχει έναν βασικό κορμό παικτών στην καλύτερη ποδοσφαιρικά ηλικία τους, οι οποίοι επί χρόνια δουλεύουν πάνω με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία.
Ο κίνδυνος για τον Ολυμπιακό μπορεί να προέλθει από την απουσία ανταγωνισμού, ο οποίος μελλοντικά ίσως δημιουργήσει συνθήκες εφησυχασμού. Τον διέγνωσε πρώτος ο Βασίλης Τοροσίδης δηλώνοντας ότι επεδίωξε να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού επειδή εντός συνόρων δεν είχε κίνητρο να γίνει καλύτερος.
Επί του παρόντος στον Πειραιά τα πάντα δουλεύουν ρολόι. Διοίκηση και προπονητής σχεδιάζουν ήδη την επόμενη αγωνιστική περίοδο, όταν κάποιες άλλες ομάδες δεν γνωρίζουν καλά –καλά αν θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.