Ο Ολυμπιακός απέτυχε να προκριθεί στη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Η Λεβάντε τον βρήκε σε φάση αναδιάταξης δυνάμεων και του… έκλεψε το πορτοφόλι. Ο Ισπανός Μίτσελ ή Χοσέ Μιγκέλ Γκονσάλες Μαρτίν ντε Κάμπο, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, στις λίγες ημέρες που καθόταν στον πάγκο των Ερυθρολεύκων δεν βρήκε το κλειδί με το οποίο θα άνοιγε την άριστα οργανωμένη αμυντική διάταξη των συμπατριωτών του. Ωστόσο, εντός των συνόρων ο Ολυμπιακός του Μίτσελ έχει ορατές διαφορές στο παιχνίδι του από τον Ολυμπιακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ.
Επί Ζαρντίμ ο Ολυμπιακός είχε μετατραπεί σε μια κλασική μέτρια πορτογαλική ομάδα. Εδινε έμφαση στην άμυνα, δεν πίεζε στην αντίπαλη περιοχή, χρησιμοποιούσε δύο ανασταλτικούς χαφ, έπαιζε με έναν κλασικό επιθετικό, δούλευε πολύ στις στημένες φάσεις και αναζητούσε ελεύθερους χώρους για αντεπιθέσεις. Το σύστημα που στο γήπεδο μεταφραζόταν αριθμητικά σε 4-2-3-1 αποδείχθηκε εξαιρετικό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν καλές εμφανίσεις εναντίον της αγγλικής Αρσεναλ και της γαλλικής Μονπελιέ και έχασαν στις λεπτομέρειες την πρόκριση στις αναμετρήσεις με τη γερμανική Σάλκε. Απέναντι όμως σε ομάδες με οργανωμένες άμυνες, όπως οι περισσότερες στο ελληνικό πρωτάθλημα, η τακτική Ζαρντίμ αποδείχθηκε αποτελεσματική ως προς τη συγκέντρωση βαθμών, όχι όμως ιδιαίτερα θεαματική, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται τα γούστα των οπαδών αλλά και της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο πορτογάλος κόουτς να έρθει σε διάσταση μαζί τους.

Επιθετικός πλουραλισμός
Ο Μίτσελ από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα δεν έκρυψε τις προθέσεις του να κάνει τον Ολυμπιακό πιο γρήγορο, περισσότερο θεαματικό επιθετικά και εξίσου αποτελεσματικό ανασταλτικά. Θεώρησε πολυτέλεια τον δεύτερο ανασταλτικό χαφ, άφησε εκτός ενδεκάδας σχεδόν όλους τους «υπερηλίκους» αναζητώντας ταχύτητες και έδειξε εμπιστοσύνη σε παίκτες τους οποίους ο Ζαρντίμ είχε θέσει στο περιθώριο.
Ο ισπανός κόουτς μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος: στην Τρίπολη με τον τοπικό Αστέρα (1-0), στην Ξάνθη με την ομώνυμη ομάδα (2-0) και στον Πειραιά με τον Αρη (2-1). Την περασμένη Κυριακή είδε την ομάδα του να κάνει ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο.
Με πολλές μακρινές διαγώνιες μπαλιές που στόχο είχαν τον Βλαχοδήμο δεξιά και τον Αμπντούν αριστερά, με ελάχιστες παράλληλες μεταβιβάσεις μεταξύ των αμυντικών και των μέσων ώστε να μην προλαβαίνει ο αντίπαλος να οργανωθεί, με περιορισμένες μακρινές σέντρες στο πουθενά χωρίς διεύθυνση και παραλήπτη και κυρίως με πολλές τελικές προσπάθειες από σουτ εντός περιοχής.
Τα κριτήρια συμμετοχής


Επί Ζαρντίμ ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο 14,7 τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι, 34,4 γεμίσματα και 5,5 σουτ εντός περιοχής. Επί Μίτσελ ο Ολυμπιακός μετράει 21 τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι, 27,3 γεμίσματα και 10 σουτ εντός περιοχής. Εναντίον του Αρη οι Ερυθρόλευκοι είχαν 25 τελικές, αριθμός ρεκόρ για την εφετινή περίοδο, 12 σουτ εντός περιοχής και 9/21 γεμίσματα. Στον αγώνα με τον Αστέρα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 19 τελικές, 11 σουτ εντός περιοχής, 9/38 γεμίσματα και στο παιχνίδι με την Ξάνθη 19 τελικές, 7 σουτ εντός περιοχής και 5/23 γεμίσματα.
Ο Μίτσελ από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι στην ομάδα δεν θα αγωνίζονται οι αγαπημένοι του προπονητή ή της εξέδρας αλλά εκείνοι που προσπαθούν περισσότερο στις προπονήσεις και είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Ανέστησε τον Φέισα, τον οποίο ο Ζαρντίμ δεν υπολόγιζε. Εμπιστεύθηκε το ταλέντο του Βλαχοδήμου στο δεξιό άκρο και δικαιώθηκε. Στη συγκεκριμένη θέση ο Ζαρντίμ ταλαιπώρησε αδίκως και επί πολλούς αγώνες τον συμπατριώτη του Μασάντο. Στον αγώνα με την Ξάνθη άφησε εκτός αποστολής τον Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος τρεις ημέρες νωρίτερα ήταν απαράδεκτος εναντίον της Λεβάντε. Αφησε εκτός ενδεκάδας τον Κώστα Μανωλά στο παιχνίδι με την Ξάνθη και στον επαναληπτικό με τη Λεβάντε γιατί είχε χάσει τη φρεσκάδα του. Δεν επανέφερε στην ενδεκάδα τον Αριέλ Ιμπαγάσα μετά την αποθεραπεία του γνωρίζοντας ότι η φυσική κατάσταση του Αργεντινού δεν επαρκεί ούτε για μισή ώρα αγώνα.
Εθεσε εκτός ενδεκάδας τον Φρανσουά Μοντέστο με τον οποίο ο Ζαρντίμ ξεκινούσε την ενδεκάδα, κυρίως επειδή καθυστερούσε την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Εδειξε στον Ντρίσα Ντιακιτέ ότι δεν τον υπολογίζει δίνοντας φανέλα βασικού για το δεξιό άκρο της άμυνας στον Τάσο Παπάζογλου. Εδωσε στον Γιάννη Φετφατζίδη τις ευκαιρίες που αναζητούσε, ασχέτως αν εκείνος δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Τιμώρησε παραδειγματικά το πειθαρχικό παράπτωμα του Πάμπλο Πίνο στέλνοντας τον Κολομβιανό αδιάβαστο στη διοίκηση, παρ’ ότι το Γραφείο Τύπου προσπάθησε να τον δικαιολογήσει.
Επόμενη αγωνιστική περίοδος
Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Την περασμένη Δευτέρα ο Μίτσελ σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε γνωστές τις θέσεις του για την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Λεπτομέρειες δεν διέρρευσαν, ωστόσο ο ισπανός κόουτς έχει αποκαλύψει κάποια πράγματα με την ως τώρα δουλειά του.
1. Δεν υπολογίζει τους Μοντέστο, Πάντελιτς, Ντιακιτέ και Πίνο, οι οποίοι κατά 99% τον Μάιο αποχαιρετούν τον Πειραιά. Μαζί με τους δύο πρώτους που έχουν τα χρονάκια τους (το καλοκαίρι κλείνουν τα 35 τους), μάλλον κλείνει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και ο Ιμπαγάσα. Ο αργεντινός εφέτος προσέφερε ελάχιστα λόγω τραυματισμών και τον Οκτώβριο γίνεται 37 χρόνων.
2. Για τη μεσαία γραμμή απέκτησε ήδη τον 30χρονο Γκανέζο Ντέρεκ Μπόατενγκ. Αν το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο έχει προσφύγει ο Μπόατενγκ δικαιώσει την πρώην ομάδα του, την ουκρανική Ντνιέπρ, ο Ολυμπιακός προφανώς θα αναζητήσει αντικαταστάτη του στη διεθνή αγορά. Παράλληλα θα κινηθεί για την απόκτηση ενός ακόμη μέσου ικανού να βελτιώσει την οργάνωση των επιθέσεων. Πρόθεση του Μίτσελ είναι να προωθήσει τον Φέισα πολύ πιο μπροστά από εκεί που αγωνίζεται σήμερα.
3. Ο Βλαχοδήμος αποτελεί το στοίχημα του Μίτσελ, ο οποίος μάλλον δεν ξέχασε ότι και ο ίδιος παραλίγο να χαθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία, σε ηλικία 20 ετών, ετοιμαζόταν να τον παραχωρήσει δανεικό στη Μάλαγα. Την τελευταία στιγμή χρησιμοποιήθηκε βασικός σε ένα παιχνίδι, άρπαξε την ευκαιρία και έφυγε από τη Ρεάλ 14 χρόνια μετά με 404 παιχνίδια στα πόδια του. Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός έδειξε ότι διαθέτει τα προσόντα για να τιμήσει τη φανέλα που φόρεσαν και δόξασαν τα τελευταία 17 χρόνια ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Επιπλέον ο Μίτσελ σκοπεύει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Ανδρέα Τάτο, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός στον Αρη.
4. Με την αποχώρηση του Βασίλη Τοροσίδη χρειάζεται ενίσχυση στο δεξιό άκρο της άμυνας. Εκτός αν επιστρέψει οριστικά στη συγκεκριμένη θέση ο Γιάννης Μανιάτης, για τον οποίο ο Μίτσελ δήλωσε ότι αποδίδει καλύτερα στη μεσαία γραμμή. Ο Παπάζογλου είναι περισσότερο κεντρικός αμυντικός. Αλλες αμυντικές προσθήκες δεν αναμένεται να υπάρξουν καθώς ο νεαρός Μπάμπης Λυκογιάννης απέδειξε ότι μπορεί να αντικαταστήσει αριστερά τον Χολέμπας όποτε αυτό απαιτηθεί.
5. Ο Μίτσελ έδειξε ότι ο Ραφίκ Τζιμπούρ και ο Κώστας Μήτρογλου δεν χωράνε μαζί στην ενδεκάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ζητήσει την απόκτηση επιθετικού. Μόνο που αυτός θα μπορεί να παίξει σε περισσότερες θέσεις και κυρίως στα πλάγια όποτε αυτό απαιτείται.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μίτσελ εισηγήθηκε στον κ. Μαρινάκη την απόκτηση παικτών οι οποίοι θα μπορούν να αγωνισθούν σε περισσότερες από μία θέσεις. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να δουλέψει με μικρό και ευέλικτο ρόστερ, το πολύ δηλαδή με 24-25 παίκτες. Με την αποχώρηση των Μοντέστο, Ντιακιτέ, Πίνο, Πάντελιτς και Ιμπαγάσα, δημιουργείται χώρος για τρεις-τέσσερις μεταγραφές αλλά και για την ηλικιακή ανανέωση της ομάδας με την ένταξη δύο-τριών παικτών από την ομάδα των νέων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ