Να φταίει η υπερβολική χαλαρότητα λόγω της δεδομένης κατάκτησης του ισπανικού πρωταθλήματος; Η μήπως η προβληματική εικόνα της Μπαρτσελόνα στα τελευταία τρία ματς που αντιμετώπισε ομάδες οι οποίες (λόγω φανέλας αλλά και ποιότητας) μπορούν να την κοιτάξουν στα μάτια, να μεταφράζεται ως προειδοποιητικό σύμπτωμα μίας επερχόμενης κρίσης;

Απέναντι στη Ρεάλ (έπαιξε εναντίον της δις για τα ημιτελικά του ισπανικού κυπέλλου) και στη Μίλαν (το πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ), η κραταιά Μπάρτσα δέχθηκε 6 γκολ σε 3 αγώνες και το καλύτερο που μπόρεσε να πάρει ήταν μία ισοπαλία (1-1 στον α’ ημιτελικό του Copa del Rey) που δεν της απέφερε το παραμικρό κέρδος. Αποχώρησε δύο φορές ηττημένη από τους αγωνιστικούς χώρους, δεν θα λάβει μέρος στον ισπανικό τελικό κυπέλλου ενώ απειλείται με έξωση και από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά την ήττα της (0-2) στο Μιλάνο από τους Ροσονέρι.

Το κενό που άφησε με την αποχώρησή του ο κ. Πεπ Γκουαρντιόλα δεν καλύφθηκε επαρκώς και λόγω άσχημων συγκυριών. Ο άτυχος αντικαταστάτης του κ. Τίτο Βιλανόβα πολεμάει εδώ και δύο χρόνια μία ύπουλη ασθένεια και ακολουθεί νέα θεραπεία στις ΗΠΑ, ενώ ο βοηθός του και υπηρεσιακός τεχνικός της ομάδας κ. Ζόρντι Ρόουρα μάλλον δεν εμπνέει τους ποδοσφαιριστές της Μπάρτσα όσο οι δύο προαναφερθέντες.

Η απουσία στρατηγού στον πάγκο η οποία συνεπάγεται την ελλιπή προπονητική καθοδήγηση, αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της Μπάρτσα στην προσπάθειά της να παράξει το σαγηνευτικό θέαμα και το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που την έκαναν να λογίζεται ως η πλέον ανεπιθύμητη αντίπαλος για κάθε ευρωπαϊκή ομάδα.

Οι «καθαρές» ήττες από τη Ρεάλ και τη Μίλαν σε συνδυασμό με την ανημποριά που εμφάνισαν οι Μπλαουγκράνα να παρουσιάσουν το κυριαρχικό πρόσωπο των προηγούμενων ετών έχουν προσφέρει το πάτημα στους αμφισβητίες τους οι οποίοι κάνουν λόγο για την πιο τρωτή Μπαρτσελόνα της τελευταίας τετραετίας.

Ευάλωτη στην άμυνα και χωρίς ιδέες και ταχύτητα στην επίθεση. Η Μπάρτσα έχει δεχθεί γκολ και στους τελευταίους 12 επίσημους αγώνες της ενώ δυσκολεύεται να βρει τους αυτοματισμούς εκείνους που της επέτρεπαν να ξεκλειδώνει ακόμα και τις πλέον συμπαγείς άμυνες. «Δεν θα κοιμηθούμε καλά αυτό το βράδυ και αρκετά από τα επόμενα» είπε εμφανώς προβληματισμένος μετά το επιβλητικό 3-1 της Ρεάλ επί της καταλανικής ομάδας ο ισπανός μεσοεπιθετικός Σεσκ Φάμπρεγας.

Η διαφαινόμενη πρωταθλήτρια Ισπανίας για το 2013 θα αναζητήσει την εξιλέωσή της στον αγώνα ρεβάνς για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μίλαν ο οποίος θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη στις 12 Μαρτίου. Είναι το ματς το οποίο είτε θα σβήσει τη φωτιά στους κόλπους της ομάδας, είτε θα την αναζωπυρώσει αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να αναζητήσουν τρόπος αντίδρασης ενόψει της επόμενης σεζόν.

Κι όλα αυτά ενώ το ερχόμενο Σάββατο η Ρεάλ υποδέχεται την Μπάρτσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» σε ένα El Clasico που κρύβει βαθμολογικό ενδιαφέρον μόνο για τη γηπεδούχο Βασίλισσα η οποία βρίσκεται 4 βαθμούς πίσω από την συμπολίτισσά της Ατλέτικο Μαδρίτης και κινδυνεύει να χάσει και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.