«Ο αθλητισμός εθίζει στον έντιμο αγώνα, αναπτύσσει αρετές όπως η άμιλλα, η ευαισθητοποίηση, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, το θάρρος, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, καλλιεργεί το πνεύμα, την ειλικρίνεια, την κοινωνική συνείδηση, την υπευθυνότητα…». Στην αρχαιότητα ίσως. Στις μέρες μας, με τελευταίο παράδειγμα τον σταρ των Παραολυμπιακών Αγώνων Οσκαρ Πιστόριους, ουκ ολίγοι αθλητές, πρωταθλητές, αστέρες, ολυμπιονίκες, απέδειξαν στην πράξη ότι η ενασχόλησή τους με τον επαγγελματικό αθλητισμό δεν τους έκανε παράδειγμα για την κοινωνία.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η είδηση ότι ένας αθλητής σύμβολο, ο Οσκαρ Πιστόριους, κατηγορείται για τον φόνο εκ προμελέτης της φίλης του Ρέεβα Στέενκαμπ πάγωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το όνομα του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη από συνώνυμο της ευγενούς προσπάθειας και του αγώνα να συμμετέχει ως ισότιμος με τους αρτιμελείς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετατράπηκε σε συνώνυμο της εγκληματικής ζηλοφθονίας και της παρανοϊκής αγάπης για τα όπλα. Ο Πιστόριους παραπέμπεται να δικαστεί με βαρύτατες κατηγορίες προσθέτοντας άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των συμβόλων του αθλητισμού που μεταπήδησαν από τον κόσμο των ιδανικών στον κόσμο της παρανομίας.

Ο θρύλος του βουλγαρικού ποδοσφαίρου Ιορντάν Λέτσκοφ καταδικάστηκε πρόσφατα σε διετή φυλάκιση για οικονομικό σκάνδαλο κατά τη θητεία του ως δημάρχου της πόλης Σλίβεν (2003-2011). Ο 45χρονος πρώην παίκτης της Σλίβεν, της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, του Αμβούργου, της Μαρσέιγ και της Μπεσίκτας και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση περίπου 300.000 ευρώ κατά τις επισκευές στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης. Το 2011 είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για κατάχρηση καθηκόντων. Αν δεν κερδίσει την έφεση που άσκησε, θα θυμάται πίσω από τα σίδερα της φυλακής τις ωραίες στιγμές που του χάρισε το ποδόσφαιρο στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, όπου με το περιβραχιόνιο του αρχηγού οδήγησε την Εθνική Βουλγαρίας στην τέταρτη θέση.
Την τύχη του Λέτσκοφ κινδυνεύει να έχει ο θρύλος του ελληνικού κλασικού αθλητισμού, ο «φτερωτός γιατρός» τη δεκαετία του 1970 και επί σειρά ετών δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο εισαγγελέας της έδρας του Κακουργιοδικείου, το οποίο εξέτασε την υπόθεσή του για την υπεξαίρεση-μαμούθ ύψους 51 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, πρότεινε την καταδίκη του για ηθική αυτουργία.
Η κορυφαία αμερικανίδα σπρίντερ Μάριον Τζόουνς έχασε όλες τις ολυμπιακές διακρίσεις της παραδεχόμενη ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι οι επιτυχίες της ήταν αποτέλεσμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Το 2008 καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση για ψευδορκία κατά την έρευνα για χρήση αναβολικών και βρέθηκε έγκλειστη στο αναρρωτήριο των ομοσπονδιακών φυλακών Κάρσγουελ του Τέξας.
Την τύχη της Τζόουνς κινδυνεύει να έχει ο μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούμενος κορυφαίος ποδηλάτης όλων των εποχών Λανς Αρμστρονγκ. Ο Αμερικανός παραδέχθηκε ότι έκανε διαχρονικά χρήση απαγορευμένων ουσιών και περιμένει να πληροφορηθεί ποιο θα είναι το ποινικό σκέλος της υπόθεσής του.
Στο κελί 43 των φυλακών του Στάντελχαϊμ της Γερμανίας εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών ο αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου Μπρένο. Ο Βραζιλιάνος τον Σεπτέμβριο του 2011 έπεσε στα δίχτυα της γερμανικής αστυνομίας με την κατηγορία του εμπρησμού της βίλας στην οποία κατοικούσε. Ο πρώην άσος της Σάο Πάολο προσπαθεί να συντηρηθεί παίζοντας μπάλα στο προαύλιο των φυλακών.
Στις 13 Ιανουαρίου αποφυλακίστηκε ο Γκεόργκι Ντεμετράτζε. Ο γεωργιανός επιθετικός, με σπουδαία καριέρα σε ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καταδικάστηκε το 2011 σε εξαετή φυλάκιση για σύσταση συμμορίας. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010 μαζί με άλλους δύο είχε δημιουργήσει εταιρεία παράνομου στοιχηματισμού στη Γεωργία. Η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας αμνήστευσε τα αδικήματά του!
«Καμία συμπόνια για κανέναν» έγραφε το τατουάζ του αμυντικού της Εθνικής Δανίας Στιγκ Τόφτινγκ. Το 1999 παίζοντας με τη γερμανική Ντούισμπουργκ χτύπησε έναν οπαδό της ομάδας του και έμεινε τρεις μήνες στο κρατητήριο. Το 2002 τσακώθηκε με μία σερβιτόρα σε καφέ της Κοπεγχάγης όπου γιόρταζε την πρόσκλησή του στην εθνική ομάδα της Δανίας για το Μουντιάλ της Απω Ανατολής. Στη συνέχεια φιλοδώρησε με μία κουτουλιά τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που προσέτρεξε σε βοήθεια. Εμεινε τέσσερις μήνες στη φυλακή.
Περιπέτειες με την Αστυνομία είχαν κορυφαίοι αστέρες όπως ο πυγμάχος Μάικ Τάισον, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι χτύπησε τη «Μις Μαύρη Αμερική» Τζέρι Ουάσιγκτον, ο αμερικανός μπασκετμπολίστας Ντένις Ρόντμαν, που συνελήφθη στη Γερμανία επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό ξενοδοχείου ύψους 3.400 ευρώ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα επειδή το 1991 πυροβόλησε με αεροβόλο κατά δημοσιογράφων, ο Αγγλος Πολ Γκασκόιν, ο ποδοσφαιριστής της αγγλικής Μίλγουολ Γκάβιν Γκραντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2010 σε ισόβια για δολοφονία, ο γιος του Πελέ και τερματοφύλακας στη Σάντος Εντίνιο για εμπόριο ναρκωτικών, ο κολομβιανός διεθνής τερματοφύλακας Ρενέ Χιγκίτα για συμμετοχή σε απαγωγή και ο πρώην παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ Ο. Τζέι Σίμπσον για ένοπλη ληστεία και απαγωγή.
Ο Ρώσος Μαξίμ Ντολοκογέντοφ που έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης συνελήφθη το 2010 στο αεροδρόμιο του Σαντιάγκο από την αστυνομία της Χιλής με 6 κιλά κοκαΐνη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του διέκρινε αρχικά ο προπονητής της ομάδας των κρατουμένων και η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα όρια των φυλακών. Ο προπονητής της ομάδας Σαντιάγκο Μόρνινγκ (Β’ Εθνική) Κλαούντιο Μπόργκι πέτυχε να του βγάλει δελτίο. Ο Ντολοκογέντοφ καθημερινά πηγαίνει στην προπόνηση, συμμετέχει στους αγώνες και επιστρέφει στη φυλακή.

Ουσίες στα αποδυτήρια
Ο φτωχοδιάβολος Σοφιανός και ο ναρκοέμπορος Οτιτζι

Συνέβη στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1950. Ο Λάκης Σοφιανός, παιδί της φτώχειας και σαλταδόρος της Κατοχής, έμαθε να παίζει μπάλα και να ζει επικινδύνως με μικροκλοπές. Αγωνίστηκε στον Εθνικό Αστέρα, στον Παναθηναϊκό, στον Παναιγιάλειο, στον Ολυμπιακό, στην εθνική ομάδα. Μπαινόβγαινε στις φυλακές Αβέρωφ, από τις οποίες έβγαινε συνοδεία τις Κυριακές για να παίξει με την ομάδα του συνήθως στο γειτονικό γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας και στη συνέχεια επέστρεφε στο κελί του. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έφυγε οικογενειακώς στη Γερμανία. Επιστρέφοντας μερικά χρόνια αργότερα έπεσε θύμα ληστείας στο τρένο ενώ αυτό διέσχιζε τη Γιουγκοσλαβία. Του πήραν τα λεφτά και τον πέταξαν από το τρένο όπου έχασε το χέρι του. Εκτοτε έμπλεξε με τα ναρκωτικά και άρχισε εκ νέου να μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Στις 2 Αυγούστου 1989 βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του από τη σωλήνα του καλοριφέρ.
Το 1990 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Παναχαϊκής ο Νιγηριανός Αμαέτσι Οτιτζι. Σημείωσε 45 γκολ στα πέντε χρόνια που αγωνίστηκε με την ομάδα της Πάτρας. Το 1995 μετακόμισε στον Ιωνικό Νίκαιας. Δεν ασχολούνταν όμως αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Τον Αύγουστο του 1993 συνελήφθη για κατοχή 26,5 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης ενώ τον Ιανουάριο του 1997 με τρεις δόσεις ηρωίνης. Ταυτόχρονα στην Κυψέλη συνελήφθησαν άλλοι εννέα αφρικανοί φίλοι του με 545 γραμμάρια ηρωίνης συσκευασμένη σε δόσεις. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για σπείρα εμπόρων ναρκωτικών. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον του Οτιτζι για «αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση». Τα Χριστούγεννα του 2004 σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών αντίπαλων συμμοριών στην Κολομβία.
Τον Ιούλιο του 1990 ο Παναθηναϊκός απέκτησε από την Ντιναμό Βουκουρεστίου τον Ντάνουτ Λούπου. Μεγάλος τεχνίτης αλλά δεν έλεγε να δείξει το ταλέντο του, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί δανεικός στον ΟΦΗ και στην Κόρινθο. Τον Φεβρουάριο του 1991 συνελήφθη ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών. Στη φυλακή έμεινε δύο μήνες και 18 ημέρες.
Δεν ήταν λίγοι και οι μπασκετμπολίστες που στο πέρασμά τους από την Ελλάδα φρόντισαν να γραφτεί το όνομά τους στο αστυνομικό δελτίο. Τον Απρίλιο του 1990 ο Αμερικανός Μάικ Τζόουνς του Αρη κατέληξε στις φυλακές Διαβατών για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Το 1992 ο Στιβ Μπαρτ του Ηρακλή επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ συνελήφθη με κοκαΐνη και χασίς στις αποσκευές του. Ο Μαρκ Πετγουέι του Περιστερίου κόντεψε να σκοτώσει με γροθιά τον Μιχάλη Γριλλιωνάκη για ένα μαρκάρισμα. Λίγα χρόνια μετά βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του λόγω χρήσης ναρκωτικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ