Ο Ολυμπιακός και η Ατλέτικο Μαδρίτης ονειρεύονταν ερυθρόλευκες αναμετρήσεις στη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τη Λεβάντε και τη Ρουμπίν Καζάν. Από τα δύο ζευγάρια της φάσης των «32» προκρίθηκαν οι ομάδες που έπαιξαν από την άμυνα. Εκείνες που θυσίασαν το θέαμα για το αποτέλεσμα, που αγωνίστηκαν με δύο ανασταλτικούς μέσους, παραχωρώνταχώρο ς στον αντίπαλο και αναζητώντας διαδρόμους για αιφνιδιασμούς.
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ απολύθηκε από τον Ολυμπιακό κυρίως επειδή αγωνίζονταν με δύο ανασταλτικούς μέσους και διότι δεν έπαιζε φουλ επίθεση όπως ήθελαν και απαιτούσαν οι οπαδοί. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ο πορτογάλος προπονητής γνώριζε την ομάδα και τις δυνατότητες των παικτών του, καλύτερα από τους χιλιάδες «κόουτς» της εξέδρας. Η Λεβάντε δεν ήταν καλύτερη της Αρσεναλ, εναντίον της οποίας ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, ούτε της Μονπελιέ την οποία κέρδισε εκτός και εντός έδρας.
Ο προπονητής της Μάλαγα Χουάν Μαρτίνεθ αποκάλυψε μάλιστα ότι προετοίμασε την ομάδα του για τον επαναληπτικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με βάση τον εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μονπελιέ. «Μείναμε έκπληκτοι με την δύναμη και τη λύσσα με την οποία είχε μπει στον αγώνα. Κάναμε σωστή δουλειά αμυντικά και επιθετικά. Πνίξαμε το παιχνίδι του Ολυμπιακού από τα πλάγια. Αναγκάσαμε τον Μίτσελ να κάνει αλλαγές στον σχεδιασμό όπως με τον Χολέμπας και αυτό είναι δική μας επιτυχία» υπογράμμισε.

Ο Μίτσελ που με τον ερχομό του στην Ελλάδα υποσχέθηκε να κάνει τον Ολυμπιακό περισσότερο ευρωπαϊκή ομάδα από ό,τι ήταν, πήρε κάποια ρίσκα στον επαναληπτικό με την Λεβάντε στην προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα του πρώτου αγώνα, αλλά δεν του βγήκε τίποτα. Ειδικότερα:
1. Τοποθέτησε στο αριστερό άκρο της άμυνας τον Μπάμπη Λυκογιάννη ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με την Ξάνθη. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι ο 19χρονος δεν είχε δυνάμεις για δεύτερο καλό παιχνίδι σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αλλά ούτε και εμπειρίες για παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
2. Μετέφερε εκ νέου στο δεξιό άκρο της άμυνας τον Γιάννη Μανιάτη ο οποίος έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας του. Νευρικός από το πρώτο λεπτό, εριστικός σε πολλές περιπτώσεις δίχως να χρειάζεται, βιαστικός στις προσπάθειες που επιχειρούσε, αναλώθηκε κυρίως σε γιόμες στο πουθενά, χωρίς κατεύθυνση και παραλήπτη.
3. Επαιξε με δύο στατικούς φορ, τον Ραφίκ Τζιμπούρ και τον Κώστα Μήτρογλου. Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε τρεις τελικές προσπάθειες και από τους δύο. Όταν ο Νιγηριανός Μάρτινς που ήταν ο μοναδικός επιθετικός της Λεβάντε, σκόραρε, ταλαιπώρησε το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, έκανε παιχνίδι στη μεσαία γραμμή και γυρνούσε στην άμυνα βοηθώντας ανασταλτικά, οι δύο επιθετικοί του Ολυμπιακού περίμεναν την μπάλα στο πόδι ή στο κεφάλι για να κάνουν… το καθήκον τους. Στην περιοχή της Λεβάντε τους εγκλώβισε στο σύστημα του Μαρτίνεθ ή μήπως το σύστημα του Μίτσελ;
4. Αφησε εκτός ενδεκάδας τον Χοσέ Χολέμπας, έχοντας μάλιστα τον Τζαμέλ Αμπντούν τιμωρημένο στην εξέδρα. Από αριστερά ποιος θα έκανε παιχνίδι; Ο Χολέμπας είτε ως αριστερός χαφ επί εποχής Ερνέστο Βαλβέρδε, είτε ως αριστερός αμυντικός επί ημερών Λεονάρντο Ζαρντίμ, ήταν εκ των κορυφαίων παικτών του Ολυμπιακού στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο Μίτσελ τον έριξε στο παιχνίδι στο 46΄ και στο τέλος του έπλεξε το εγκώμιο. «Ο Χολέμπας που είδαμε απόψε ήταν απίστευτος. Είναι ο Χολέμπας, με τον οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε» υπογράμμισε.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κερδίζει ως επί το πλείστον η ομάδα η οποία κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή. Ο Ολυμπιακός στον τομέα αυτό την Πέμπτη δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο αναφοράς. Ο Ιταλός Γκρέκο και ο Πορτογάλος Μασάντο δεν διέθεταν επιθετική φαντασία, πολλώ δε μάλλον ανασταλτική ικανότητα και πειθαρχία. Αν κάποιος προπονητής απαγορεύσει στον Μασάντο να εκτελεί όλα τα στημένα, ο πορτογάλος πιθανότατα δεν θα ακουμπήσει την μπάλα.
«Οι παίκτες δεν είναι ότι δεν ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν» σχολίασε ο Μίτσελ. Προφανώς υπονοούσε ότι είχαν κακή φυσική κατάσταση. Η πορεία θα δείξει αν έχει δίκιο. «Η Λεβάντε ήταν τόσο καλά οργανωμένη αμυντικά που δεν καταφέραμε να βρούμε τους διαδρόμους και τον τρόπο να την απειλήσουμε» συνέχισε ο κόουτς των ερυθρολεύκων.

Η Λεβάντε το ίδιο καλά οργανωμένη αμυντικά ήταν και στο πρώτο παιχνίδι. Γιατί δεν διαφοροποιούσε τον τρόπο ανάπτυξης της δική του ομάδας. «Το να μπορέσεις να εξηγήσεις αυτήν τη στιγμή τι έφταιξε και δεν είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας είναι αδύνατο» παρατήρησε ο Μίτσελ. Εξάλλου δεν έχει κανένα νόημα να το πράξεις εκ των υστέρων. Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός δεν έχει αντίπαλο.

«Ο Βλαχοδήμος γίνεται καλύτερος παιχνίδι με το παιχνίδι» τόνισε ο προπονητής των ερυθρολεύκων και έχει απόλυτο δίκιο. Ο αγώνας με την Λεβάντε ανέδειξε την πολύ καλή τεχνική του Βλαχοδήμου, ο οποίος αν βελτιώσει και τις επιδόσεις του στον τομέα της τακτικής, μπορεί να αφήσει εποχή. «Κανένας παίκτης δεν έχει σίγουρη θέση στην ομάδα ούτε καν ο προπονητής» κατέληξε ο Μίτσελ κάνοντας το «ρεζουμέ» των αναμετρήσεων με την Λεβάντε. Εδώ πάντως χρειάζεται προσοχή.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Βαγγέλης Μαρινάκης ναι μεν τον στήριξε δημόσια δηλώνοντας ότι «ο προπονητής έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να κάνει διορθωτικές αλλαγές και θα τον στηρίξουμε για να πάμε καλύτερα», ωστόσο δεν παρέλειψε να υιοθετήσει το σύνθημα των οπαδών λέγοντας «και εγώ ονειρεύομαι αλλιώς τον Ολυμπιακό».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη « δεν απογοητευόμαστε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Εν ολίγοις οι ιδέες του Μίτσελ για επιθετικό, αποτελεσματικό και θεαματικό ποδόσφαιρο, θα κριθούν τελεσίδικα την επόμενη αγωνιστική περίοδο και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι τότε έχει όλο το χρόνο να μάθει τους παίκτες του και κυρίως το ελληνικό ποδόσφαιρο.