Πριν την έκτακτη συνεδρίαση της FILA στην Ταϊλάνδη οι πιθανότητες της πάλης να παραμείνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα ήταν μηδενικές. Μετά τις αλλαγές στην ηγεσία του αθλήματος αυξήθηκαν σε 30% και μέχρι την Μάιο που η πάλη θα παρουσιάσει τις θέσεις της στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, θα έχουν αυξηθεί σε 60%, τόνισε ο Νέναντ Λάλοβιτς στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος της FILA.

Ο σέρβος παράγοντας παραδέχτηκε ότι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι η πάλη έχει προβλήματα, καταλογίζοντας ευθύνες στον απελθόντα πρόεδρο της FILA Ραφαέλ Μαρτινέτι λέγοντας ότι απόκρυβε την πληροφόρηση και δεν έκανε τίποτα προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση. «Για να πούμε την αλήθεια, εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι η πάλη είχε προβλήματα. Τρελαθήκαμε όμως όταν μάθαμε την απόφαση της ΔΟΕ. Αποφάσεις όπως αυτή προφανώς δεν λαμβάνονται σε μία νύχτα. Οι παράγοντες της ΔΟΕ σίγουρα είχαν αναλύσει την κατάσταση του αθλήματος. Απλώς στο γραφείο της FILA δεν έφτανε καμία πληροφορία. Όλα σταματούσαν στον πρώην πρόεδρο. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στους υπολοίπους έλεγαν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο και δεν λαμβάναμε καμία πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε την καταστροφή. Από τη στιγμή που συνέβη ό,τι συνέβη, είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε. Είπαμε στον Μαρτινέτι ότι όταν η ομάδα υποβιβάζεται στην Β´ κατηγορία, ο προπονητής δεν μπορεί να μείνει στη θέση του. Τελικά με ψήφους 11 προς 10 αποφασίσαμε την απομάκρυνσή του. Εχουμε στη διάθεσή μας λίγο καιρό προκειμένου να σώσουμε το άθλημα. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Η πάλη είναι από τα αρχαιότερα και βασικότερα αθλήματα στην ολυμπιακή οικογένεια. Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες ανακαλύψαμε ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι εξέφρασαν διάθεση να μας βοηθήσουν» υπογράμμισε.
Ο κ. Λάλοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ ένωσαν τις φωνές τους για την σωτηρία του αθλήματος. «Είναι γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αγαπάει την πάλη. Επίσης δείτε πόσο δραστήρια ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα η Αμερική. Υπέρ της διατήρησης της πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα εκφράστηκε δημόσια ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ ο οποίος είναι φίλος του αθλήματος. Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της FILA χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η ΔΟΕ όρισε άμεσα συνάντησή του με τον πρόεδρό της κ. Ζακ Ρογκ. «Η γραμματεία της ΔΟΕ όρισε τη συνάντηση με τον Ζακ Ρογκ στις 7 Μαρτίου. Δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να μιλήσω μαζί του τόσο σύντομα. Ευτυχώς για μας, η ΔΟΕ ήταν έτοιμη για διάλογο. Αρχικά πρέπει να δούμε τι μας καταλογίζει και τι μπορούμε να διορθώσουμε. Ενδεχομένως οι παρατηρήσεις της να έχουν να κάνουν με το ότι το καταστατικό της FILA δεν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον ολυμπιακό χάρτη της ΔΟΕ. Ισως να αφορά ελλείψεις στον αντιντόπινγκ έλεγχο επειδή αυτός περιορίζεται μόνο στις μεγάλες διοργανώσεις. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να πάμε σε συμβιβασμό μαζί της. Όλα τα αθλήματα πρέπει να αλλάζουν στη διάρκεια του χρόνου. Το βόλεϊ αν δεν άλλαζε τους κανονισμούς του πριν 15 χρόνια, ίσως τώρα να ήταν εκτός ολυμπιακού προγράμματος. Η τεχνική επιτροπή με επικεφαλής τους ολυμπιονίκες Μιχαήλ Μαμιασβίλι και Αχμέτ Αϊκόμ θα ασχοληθεί με την τροποποίηση των κανονισμών. Όμως πριν το 2015 δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Τον Σεπτέμβριο στο συνέδριο της FILA να καθορίσουμε τις αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε» ανέφερε.
Αναφορικά με τις πιθανότητες να κερδίσει η πάλη την «μάχη» παραμονής στο ολυμπιακό πρόγραμμα ο κ. Λάλοβιτς δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Πριν την συνεδρίαση της Ταϊλάνδης οι πιθανότητες ήταν μηδενικές. Αρχικά θέλαμε να πάμε σε αντιπαράθεση με την ΔΟΕ επειδή πιστεύαμε ότι η απόφαση ήταν άδικη. Σκεφτήκαμε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να οδηγηθούμε σε σύγκρουση. Σε τελική ανάλυση, τα σημερινά προβλήματα μπορούν να ανανεώσουν την πάλη και να την κάνουν περισσότερο ελκυστική. Μετά την Ταϊλάνδη οι ελπίδες παραμονής του αθλήματος στο ολυμπιακό πρόγραμμα αυξήθηκαν σε 30%. Και αν τις επόμενες εβδομάδες δουλέψουμε σωστά, τον Μάιο στην Αγία Πετρούπολη που θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στη ΔΟΕ, θα έχουν αυξηθεί στο 60%.


Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε τι θα μας προσάψει η ΔΟΕ στις 7 Μαρτίου. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε σύμμαχό μας» τόνισε ο πρόεδρος της FILA.