Ανανεωμένη σε πρόσωπα και με τον Αλεξάντρ Καρέλιν στην ηγεσία της, η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης (FILA) ξεκινάει τον αγώνα για την ιστορίας της, προκειμένου να πείσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να διατηρήσει το άθλημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Για να αλλάξει ρότα το άθλημα, κατά μία άποψη, χρειάστηκε να «συνωμοτήσουν» οι υπερδυνάμεις του αθλήματος. Κατά την οχτάωρη συνεδρίαση του γραφείου της FILA το περασμένο Σάββατο στην Ταϊλάνδη, οι πρόεδροι των εθνικών ομοσπονδιών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ακούγοντας τον τέως πλέον πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας Ραφαέλ Μαρτινέτι να μην δίνει πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί η ΔΟΕ έφτασε στο σημείο να εισηγηθεί την αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» αλλά και να προτείνει σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με τους «αθανάτους», έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης απαιτώντας την παραίτηση του Μαρτινέτι.
Ο ελβετός παράγοντας και πρόεδρος της FILA την τελευταία δεκαετία, είχε προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν παραδόθηκε αμαχητί. Προσπάθησε να διατηρήσει τη θέση του, αλλά με ψήφους 10-11 αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Χρέη προέδρου τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο της FILA, το οποίο εκτός απρόοπτου θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Βουδαπέστη όπου θα φιλοξενηθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα εκτελεί ο Σέρβος Νέναντ Λάλοβιτς. Πρόκειται για έμπειρο παράγοντα που μιλάει αρκετές γλώσσες και επί πολλά χρόνια υπήρξε βοηθός του συμπατριώτη του και προέδρου της FILA από το 1972 ως το 2000 Μίλαν Ερσεγκάν.
Το Προεδρείο της FILA αποφάσισε επίσης να συστήσει ειδική επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα εξόδου του αθλήματος από την κρίση και θα προετοιμάσει τις θέσεις με τις οποίες η πάλη θα παρουσιαστεί ενώπιον της ΔΟΕ τον Μάιο στην Αγία Πετρούπολη και τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες. Επικεφαλής της Επιτροπής διεξόδου από την κρίση ορίστηκαν ο Τούρκος Ρόντιν Γιάκσι και ο Ιάπωνας Τομιάκι Φουκούντα. Η επιλογή τους έγινε στοχευμένα καθώς η Τουρκία και η Ιαπωνία διεκδικούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και έχουν πολλούς λόγους να θέλουν την πάλη στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Στην Τουρκία η πάλη είναι εθνικό άθλημα και στην Ιαπωνία τη λατρεύουν καθώς το 2012 από το Λονδίνο τους έφερε 3 χρυσά μετάλλια. Επιπλέον η τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης της πάλης Σαορί Ιοσίντα είναι σήμερα η κορυφαία αθλήτρια στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Στην επιτροπή κρίσης συμμετέχουν επίσης οι πρόεδροι των εθνικών ομοσπονδιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ αλλά και ο κορυφαίος παλαιστής όλων των εποχών Αλεξάντρ Καρέλιν, ο οποίος εξελέγη επίσης ομόφωνα μέλος του Γραφείου της FILA. Ο Καρέλιν μαζί με άλλους προπονητές και αθλητές αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή των κανονισμών οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες υποκειμενικές παρεμβάσεις, καταργώντας μεταξύ των άλλων την κλήρωση για το ποιος παλαιστής θα «δέσει» πρώτος σε περίπτωση παθητικού παιχνιδιού.
Η FILA θεωρεί ότι τους επόμενους τρεις μήνες μπορεί να αλλάξει την εικόνα του αθλήματος και αξιοποιώντας την αμέριστη συμπαράσταση η οποία εκδηλώθηκε διεθνώς, θα πετύχει να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα διατηρώντας το άθλημα στο ολυμπιακό πρόγραμμα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.