Ο Ολυμπιακός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κοίταξε τη Μπαρτσελόνα στα μάτια μέσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», αλλά τελικά ηττήθηκε με76-68στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Top 16 της Ευρωλίγκα.

Άστοχοι στο τελευταίο κρίσιμο λεπτό οι «ερυθρόλευκοι» δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που τους… πρόσφεραν οι Καταλανοί που στερήθηκαν τον Ναβάρο, είχαν πρώτο σκόρερ τον Τόμιτς με 15, αλλά πήραν και πολύτιμες βοήθειες από τον Σάρας Γιασικεβίτσιους με 10.Στα χαμηλά ο Σπανούλης, επιθετικά τράβηξε «κουπί» ο Πρίντεζης για τους Πειραιώτες, ενώ σημαντική βοήθεια από Γκιόργκι Σερμαντίνι στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με 6 πόντους, όλους στην τρίτη περίοδο.

Παρά το δυναμικό του ξεκίνημα, όταν προηγήθηκε με 5-0 στο 1ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός «εγκλωβίστηκε» στη συνέχεια από την Μπαρτσελόνα. Οι Ισπανοί έκλεισαν τα «ερυθρόλευκα» πικ εν ρολ προς το καλάθι τους, έσφιξαν την άμυνα τους και με πρωταγωνιστή τον Μάικλ έτρεξαν επιμέρους σκορ 14-4 και στο 7′ προηγήθηκαν με 14-9.

Με την ελληνική ομάδα να μην μπορεί να απειλήσει κοντά στο καλάθι, οι γηπεδούχοι κράτησαν μία διαφορά 5 πόντων μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου (18-13). Στη συνέχεια, οι ψηλοί της Μπαρτσελόνα έκαναν «ζημιά» κοντά στο «ερυθρόλευκο» καλάθι, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε τραγικά ποσοστά ευστοχίας (34% στα δίποντα και 14% στα τρίποντα) και έπαιρνε πόντους κυρίως από τις ελεύθερες βολές (εκτέλεσε 14 έναντι 8 της Μπαρτσελόνα).

Μάλιστα στο 18′ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με +10 πόντους (32-22) και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο 41-32. Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, πήραν σημαντικές βοήθειες από τον Σερμαντίνι, όταν μπήκε στο 17′, ενίσχυσε την φροντ λάιν και φόρτωσε γρήγορα με 6 πόντους το αντίπαλο καλάθι, ενώ πήρε και το 3ο φάουλ του Λόρμπεκ.

Με το… καλημέρα της τρίτης περιόδου ο Ναβάρο αποχώρησε τραυματίας και ο Ολυμπιακός με 8 διαδοχικούς πόντους του Πρίντεζη (2 τρίποντα) μείωσε σε 45-40. Οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την κακή οργάνωση της Μπαρτσελόνα, κέρδισαν τα επιθετικά ριμπάουντ και με κορυφαίο στην επίθεση τον Λο έφτασαν τη διαφορά ακόμα και στους -4 (56-52) στο 28′, αλλά κάποιες βεβιασμένες επιλογές και λάθη στην άμυνα βοήθησαν την Μπαρτσελόνα να τρέξει ένα μικρό σερί 4-0 και να μπει στο τέταρτο δεκάλεπτο στο +8 (60-52), ενώ ο Χουέρτας σημείωσε και το 66-55, ανεβάζοντας την διαφορά στους 11 πόντους.

Παρά τον επιθετικό οίστρο του Τόμιτς στις αρχές της τελευταίας περιόδου, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης χάρη στα 3/3 τρίποντα του Άντιτς και την «εκτέλεση» του Μάντζαρη από τα 6.75 στην επίθεση που ακολούθησε, με τα οποία διαμορφώθηκε το 72-66 στο 37′.

Στο 74-68, όμως, ο Αντιτς αστόχησε σε τρίποντο 30» πριν από το τέλος και στη συνέχεια ο Χουέρτας με βολές διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Οι χαμένες επιθέσεις και τα λάθη στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα έφεραν τον Ολυμπιακό σε μειονεκτική θέση και τους Καταλανούς στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα:
18-13, 41-32, 60-52, 76-68.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ:Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ταουρίνο (Ιταλία), Νουράν (Τουρκία)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ):Σάδα 10, Χουέρτας 10, Ναβάρο 5, Γιασικεβίτσιους 10 (1), Τοντόροβιτς, Ουάλας 6, Ινγκλις, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ 6, Τζαβάι 2, Μάικλ 12, Τόμιτς 15.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας):Χάινς 6, Λο 8, Σπανούλης 9, Άντιτς 9 (3), Περπέρογλου 4, Σερμαντίνι 6, Σλούκας, Πάουελ 4, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 14 (2), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 3 (1).

Σπανούλης: «Δεν είναι παιχνίδι εκδίκησης»

Λίγες ώρες πριν από τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δύσκολο αγώνα με την Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» της Βαρκελώνης για την 3ηαγωνιστική τουTop16 της Ευρωλίγκας, ο αρχηγός των πρωταθλητών Ευρώπης Βασίλης Σπανούληςπαραχώρησε συνέντευξη στην αθλητική εφημερίδα «Sport» μιλώντας για τη σημασία του παιχνιδιού.

«Δεν νομίζω πως είναι ένα παιχνίδι για εκδίκηση. Είναι ένα σημαντικό ματς και για τις δύο ομάδες. Ίσως περισσότερο για την Μπαρτσελόνα, επειδή παίζει στην έδρα της και ξέρουμε ότι στο Top16, με τη νέα του μορφή, όταν χάνεις στην έδρα σου τα πράγματα δυσκολεύουν», υποστήριξε ο «KillBill» σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι δύο ομάδες έχουν… παρελθόν _ ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια _ στο κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού.

Με 21 πόντους και 6 ασίστ του αρχηγού του ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει (68-64) την Μπαρτσελόνα στον περυσινό ημιτελικό του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο στα δύο προηγούμενα Φάιναλ Φορ, είχε πανηγυρίσει το «καμάρι της Καταλονίας»: Στον τελικό του 2010 στο Παρίσι (86-68) και στον μικρό τελικό του 2009 στο Βερολίνο (79-95). Αν φτάσουμε, βέβαια, στο μακρινό 1997, θα θυμηθούμε την ιστορική νίκη (73-58) στον τελικό του Φάιναλ Φορ της Ρώμης, ενώ οι δύο αντίπαλοι μοιράζονται από δύο ευρωπαϊκούς τίτλους: Μπαρτσελόνα 2003, 2010 – Ολυμπιακός 1997, 2012.

Προφανώς, ο Σπανούλης θα έχει πληροφορηθεί ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο, ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει ποτέ την Μπαρτσελόνα (5 σερί ήττες, 9-5 το συνολικό ρεκόρ υπέρ της ισπανικής ομάδας) στο γήπεδό της, όπου παρεμπιπτόντως έχει να ηττηθεί σε αγώνα τουTop16 της Ευρωλίγκας σχεδόν επτά χρόνια, από τις 30 Μαρτίου 2006 (ήταν αδιάφορη και έχασε 73-60 από την Ουνικάχα Μάλαγα) μετρώντας 19 σερί νίκες.

Για αυτό ο Σπανούλης δήλωσε: «Είναι μεγάλο κίνητρο για μας να αντιμετωπίζουμε την Μπαρτσελόνα. Αν κάνουμε κάτι καλό εδώ, θα έχουμε τρομερή ψυχολογία για τη συνέχεια»…