Σε αναζήτηση χρημάτων βρίσκεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στις χώρες της Βαλτικής οραματίζονται καινούργια πρωταθλήματα. Ο λόγος; «Πρέπει να μετατρέψουμε το ποδόσφαιρο σε μπίζνες», όπως αποκαλυπτικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κ. Εβγκένι Γκίνερ. Το κλειδί προκειμένου να μην καταναλώνονται στο ποδόσφαιρο υπεραξίες που παράγονται σε υγιείς τομείς της οικονομίας βρίσκεται, κατά πολλούς, στη δημιουργία ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα φέρουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια από την τηλεόραση και παχυλές χορηγίες από εταιρείες.

Σε κινητικότητα βρίσκονται οι Ρώσοι, που διαθέτουν το πλέον κρατικοδίαιτο πρωτάθλημα στον κόσμο, τα έξοδα του οποίου επί της ουσίας πληρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω κρατικών επιχειρήσεων όπως η Gazprom ή των κατά τόπους κυβερνητικών προϋπολογισμών. Οι Ρώσοι, διαβλέποντας ότι τα εθνικά πρωταθλήματα που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οδηγούνται μαθηματικά σε οικονομικό τέλμα, αναζητούν τη σωτηρία μέσω της ποδοσφαιρικής επανίδρυσης της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Το σχέδιό τους σε πρώτο στάδιο προβλέπει ένα πρωτάθλημα με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σε αυτό ενδέχεται στη συνέχεια να προσχωρήσουν επώνυμες ομάδες από άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία), η Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία), η Καϊράτ Αλμα Ατα (Καζακστάν), η Παχτακόρ Τασκένδης (Ουζμπεκιστάν), η Αραράτ Ερεβάν (Αρμενία) και η Νεφτσί Μπακού (Αζερμπαϊτζάν).
Η ανταγωνιστικότητα


«Θα είναι το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Ενα ασανσέρ που θα μας ανεβάσει στα ρετιρέ. Στην Αγγλία διεκδικούν το πρωτάθλημα τέσσερις ομάδες, στην Ιταλία τρεις, στην Ισπανία και στη Γαλλία από δύο. Στη Γερμανία υπάρχει η Μπάγερν και οι υπόλοιποι. Στη Ρωσία έχουμε πέντε ισοδύναμες ομάδες, στην Ουκρανία άλλες τέσσερις. Ο συναγωνισμός θα είναι τεράστιος. Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ πούλησε τα τηλεοπτικά της δικαιώματα αντί 6,1 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Η τουρκική λίγκα εισπράττει ετησίως από την τηλεόραση 240 εκατ. ευρώ. Στη Ρωσία οι 16 ομάδες μοιράζονται ετησίως μόνο 60 εκατ. ευρώ. Πρέπει να μετατρέψουμε το πρωτάθλημα σε μπίζνες. Τώρα πληρώνουν ο Σουλεϊμάν, ο Φεντούν, ο Γκαλίνσκι. Αυτό δεν είναι όμως μπίζνες. Θα έλεγα ότι είναι ακόμη ένα παιχνίδι» τόνισε ο κ. Εβγκένι Γκίνερ, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος της επανίδρυσης του «σοβιετικού» πρωταθλήματος.
Η προοπτική της ίδρυσης ενός πρωταθλήματος της ΚΑΚ έχει διχάσει τη ρωσική και την ουκρανική ποδοσφαιρική κοινωνία. Ο πρόεδρος της Ανζί κ. Κονσταντίν Ρέμτσικοφ –ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο ολιγάρχης κ. Σουλεϊμάν Κερίμοφ –συμφωνεί απόλυτα με την επιχειρηματολογία του κ. Γκίνερ. «Το ποδόσφαιρο πρέπει να μετατραπεί σε μπίζνες. Και η δημιουργία της ενιαίας λίγκας είναι μπίζνες ανωτάτου επιπέδου» δήλωσε. «Επί 20 χρόνια παίζουμε πάνω στο ίδιο μοτίβο. Το πρωτάθλημά μας έχει ενδιαφέρον, αλλά είμαστε απογοητευμένοι από τα έσοδά του. Η δημιουργία της νέας λίγκας ισοδυναμεί με ένα νέο ποιοτικό άλμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της «κρατικοδίαιτης» Ζενίτ κ. Αλεξάντρ Ντιούκοφ.
Οι αντίθετες φωνές


Θνησιγενή χαρακτηρίζει τη δημιουργία του ενιαίου πρωταθλήματος η Σπαρτάκ Μόσχας. «Πού θα πάνε οι υπόλοιπες ομάδες του ρωσικού πρωταθλήματος; Τι θα απογίνουν τα γήπεδα που χτίζουμε σε διάφορες πόλεις για να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2018; Το πρωτάθλημα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών είναι μια τρέλα. Επειδή έχουν ελλείμματα οι μεγάλες ομάδες, δεν πρέπει να καταστρέψουμε το εθνικό μας πρωτάθλημα. Τη δημιουργία της ενιαίας λίγκας έπρεπε να την είχαμε σκεφθεί αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και όχι 20 χρόνια μετά» σχολίασε ο πρώην επιθετικός της Σπαρτάκ Μόσχας Βαλερί Ρέινολντ.
Αντίθετος με τη δημιουργία της νέας λίγκας είναι ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας κ. Βιτάλι Μούτκο. Ωστόσο επώνυμοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι, αν δεν προχωρήσει η ιδέα, καλό θα ήταν να θυσιαστούν τα εθνικά Κύπελλα προκειμένου να προκύψει το Κύπελλο Φιλίας και Συνεργασίας, με τον νικητή του τελικού να συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ και τον ηττημένο στο Γιουρόπα Λιγκ.
Στην Ουκρανία η ιδέα της επανίδρυσης του σοβιετικού πρωταθλήματος επί του παρόντος έχει βρει υποστηρικτές μόνο σε επίπεδο ομάδων. Αντίθετα, η ουκρανική κοινωνία «ανατριχιάζει» στο ενδεχόμενο ενός πρωταθλήματος που θα διευθύνεται από τη Μόσχα. Οπως υποστηρίζουν, το ποδόσφαιρο συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να αποκτήσουν εθνική ταυτότητα και δεν θα ήθελαν να χάσουν την ποδοσφαιρική τους ανεξαρτησία. Παράλληλα όμως προβληματίζονται για το αύριο και δεν εγκαταλείπουν την ιδέα καθώς το πρωτάθλημά τους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, διεξάγεται σε άδειες εξέδρες.
Οι Ρώσοι πάντως κινούνται ταχύτατα. Ηδη συγκρότησαν Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο τον προπονητή της Αλάνια και νομικό κ. Βαλερί Γκαζάεφ, με την εντολή να προωθήσει το εγχείρημα στις άλλες χώρες και κυρίως στην UEFA, χωρίς την έγκριση της οποίας κανένα νέο πρωτάθλημα δεν μπορεί να προκύψει.
Το βαλτικό πείραμα


Ανάλογες κινήσεις για την ενοποίηση των εθνικών πρωταθλημάτων τους έχουν ξεκινήσει προ πολλού οι χώρες της Βαλτικής. Από το 2007 ως το 2011 ομάδες της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας είχαν ιδρύσει τη Βαλτική Λίγκα η οποία λειτουργούσε παράλληλα με τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Η λίγκα αυτή καταργήθηκε το 2011 προφανώς επειδή δεν είχε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο η Λιθουανία και η Λετονία έκαναν ένα βήμα πιο μπροστά καταθέτοντας αίτηση στην UEFA για τη διοργάνωση ενιαίου πρωταθλήματος.
Πρόταση για ποδοσφαιρική συναίνεση Ολλανδίας και Βελγίου
Γκρεμίζει σύνορα το όραμα της BeNeliga

Σκέψεις για τη δημιουργία ενιαίου πρωταθλήματος Βελγίου και Ολλανδίας αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος της Σταντάρ Λιέγης κ. Ρολάν Ντιουσατέλ, βαφτίζοντάς το μάλιστα «BeNeliga». Οπως μάλιστα δήλωσε, την ιδέα συμμερίζονται τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα των δύο χωρών, όπως η Αντερλεχτ, η Μπρυζ, ο Αγιαξ και η Αϊντχόφεν. Οι δύο ολλανδικές ομάδες έσπευσαν να διαψεύσουν τη συμμετοχή τους, ωστόσο καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Οι δύο χώρες είχαν διοργανώσει από κοινού το Euro 2000, οι ομάδες τους έχουν χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεών τους είναι μικρές και τα μεταξύ τους σύνορα έχουν «γκρεμιστεί» εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Ντιουσατέλ προειδοποιεί μάλιστα ότι, αν δεν προχωρήσει το εγχείρημα, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε η Σταντάρ να ενταχθεί στο πρωτάθλημα Γαλλίας, το οποίο έχει μεγαλύτερα έσοδα.
Το Καταστατικό της UEFA ορίζει ότι τις αποφάσεις για τη δημιουργία νέων πρωταθλημάτων λαμβάνουν οι εμπλεκόμενες εθνικές ομοσπονδίες και τις επικυρώνει ή τις απορρίπτει η δική της Εκτελεστική Επιτροπή. Η UEFA επί του παρόντος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Ωστόσο στη Ρωσία πονοκεφαλιάζουν για την αριθμητική εκπροσώπηση της νέας Λίγκας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικούν 4-6 θέσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και προφανώς άλλες τόσες ή και περισσότερες στο Γιουρόπα Λιγκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ