Η βαριά ήττα (3-0) του Παναθηναϊκού από τη Βέροια την περασμένη Κυριακή συντάραξε το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος αρνήθηκε να επιστρέψει αεροπορικώς με την υπόλοιπη αποστολή των Πρασίνων, αποφάσισε να προχωρήσει σε πογκρόμ πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών. «Η ντροπιαστική ήττα στη Βέροια δεν πρόκειται να μείνει χωρίς συνέπειες» ανέφερε η δήλωσή του την επόμενη ημέρα, ενώ στη συνάντηση που ακολούθησε με τον προπονητή της ομάδας Χουάν Ραμόν Ρότσα ο Αργεντινός έλαβε «μαύρη λίστα» οκτώ παικτών, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους μπήκαν στο στόχαστρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου υπήρξε επίσημη ανακοίνωση που ενημέρωνε ότι συζητήθηκαν και «ζητήματα σχετικά με την απομάκρυνση παικτών»!
Η τριπλέτα της «παλιάς φρουράς»…


Από την ενδεκάδα που αγωνίστηκε στο ναυάγιο με τη Βέροια οι Λουκάς Βύντρα, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Νίκος Σπυρόπουλος συγκέντρωσαν τα περισσότερα πυρά των διοικούντων ως η «παλιά φρουρά». Ωστόσο, προτού ενημερωθούν επισήμως για τις προθέσεις της ΠΑΕ, διάβασαν τα… μαντάτα στα sites και στις εφημερίδες, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους θεωρώντας ότι στοχοποιούνται και δίνονται βορά στους οργισμένους οπαδούς.
…και οι άλλοι «σημαδεμένοι»


Στο δεύτερο γκρουπ των «σημαδεμένων» βρίσκονται ο Μπρούνο Φορναρόλι και ο Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε, οι οποίοι, αν και αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (ο δεύτερος αγωνιζόταν ως δανεικός την περασμένη σεζόν), μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει ελάχιστα στο Τριφύλλι, ενώ μηδαμινή συνεισφορά έχουν και οι μόνιμα απόντες λόγω τραυματισμών Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ και Σεμπάστιαν Λέτο, οι οποίοι κοστίζουν στον σύλλογο ετησίως περί τα 3 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή τους. Παρελθόν αποτελεί ήδη ο Αντώνης Πετρόπουλος, ο οποίος υπέγραψε στην ΑΕΚ συμβόλαιο ενάμιση χρόνου που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013. Σημειωτέον ότι από τον περασμένο Οκτώβριο λύθηκε απρόσμενα και το συμβόλαιο του Κώστα Κατσουράνη…
Πρεμούρα για μείωση του μπάτζετ


Μολονότι πάντως στον Παναθηναϊκό αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό το πρωτοφανές ξεκαθάρισμα του ρόστερ μεσούσης της περιόδου (αφήνοντας να εννοηθούν πολλά και διάφορα, ακόμη και για εσκεμμένα μειωμένη απόδοση!..), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωτίστως έχει να κάνει με την προσπάθεια των διοικούντων να μειώσουν ακόμη περισσότερο το μπάτζετ της ομάδας, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική επιβίωση, δεδομένου ότι το έλλειμμα της ΠΑΕ ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ, οι οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές είναι τεράστιες και τα προσδοκώμενα έσοδα ως το τέλος της σεζόν ελάχιστα…
Η έλλειψη ρευστού και το plan Β


Για να υλοποιηθούν βεβαίως όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχει αρκετό και «ζεστό» χρήμα ώστε όχι μόνο να αποζημιωθούν οι παίκτες αλλά και να εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Επειδή όμως επί του παρόντος το ταμείο της ΠΑΕ είναι μείον, σε πρώτη φάση άπαντες θα ενημερωθούν να ψάξουν για νέα ομάδα. Και εφόσον δεν φέρουν πρόταση, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το plan Β για τις αποδεσμεύσεις όσων βρίσκονται στη μαύρη λίστα. Αν πάντως λάβουμε υπόψη ότι εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλονται (άκαρπες) προσπάθειες για την αποπομπή του Λέτο και του Μπουμσόνγκ, γίνεται αντιληπτό ότι κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η έξοδος τόσων ποδοσφαιριστών… Πόσω μάλλον όταν υπήρξε και η διαφωνία για την εν λόγω «μαύρη λίστα» που εξέφρασε δημοσίως ο κόουτς Ρότσα, ο οποίος λίγο έλειψε να οδηγηθεί και αυτός στην έξοδο! Τελικά το πρόωρο διαζύγιο με τον Αργεντινό αποφεύχθηκε μετά από συνάντηση αμοιβαίων εξηγήσεων που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον Ι. Αλαφούζο.
Η ένσταση του Τσάκα


Μέσα σε όλη την αναμπουμπούλα δηλώσεις επί του θέματος έκανε και Βλάσης Τσάκας, ως εκπρόσωπος του σαουδάραβα υποψήφιου επενδυτή πρίγκιπα Φεϊζάλ, σχολιάζοντας: «Φυσικά δεν είμαι σύμφωνος και δημιουργείται ένα τεράστιο οικονομικό ζήτημα ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Ενώ είμαστε σε διαπραγμάτευση, θέλει (σ.σ.: ο Ι. Αλαφούζος) να τερματίσει έξι ή επτά συμβόλαια, τα οποία με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορεί να στοιχίσουν περίπου 5,5 εκατ. ευρώ».
***

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Ολυμπιακό η κλήρωση για τη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς στη φάση των «32» της διοργάνωσης οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν (14 Φεβρουαρίου στη Βαλένθια και 21/2 στο «Γ. Καραϊσκάκης») τη βατή ισπανική Λεβάντε αλλά αν προκριθούν στους «16» (τα ματς 7 και 14 Μαρτίου) θα βρουν απέναντί τους πιθανότατα την πανίσχυρη Ατλέτικο Μαδρίτης που είναι το μεγάλο φαβορί στην αναμέτρηση με τη ρωσική Ρουμπίν Καζάν. Μετά από 16 αγωνιστικές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν η Λεβάντε, στην οποία παίζει και ο έλληνας αμυντικός Νίκος Καράμπελας, ήταν στην 6η θέση της βαθμολογίας. Στη 2η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος είναι η κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ και του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ 2012, Ατλέτικο Μαδρίτης, στην οποία αγωνίζεται ο σούπερ γκολτζής Κολομβιανός Ρανταμέλ Φαλκάο.

***

Μονομαχία γιγάντων Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέδειξε η κλήρωση των ζευγαριών για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις άλλες αναμετρήσεις της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης θα τεθούν αντιμέτωπες: Μίλαν – Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ – Μπάγερν Μονάχου, Σαχτάρ Ντόνετσκ – Μπορούσια Ντόρτμουντ, Γαλατάσαραϊ – Σάλκε, Σέλτικ – Γιουβέντους, Βαλένθια – Παρί Σεν Ζερμέν και Πόρτο – Μάλαγα. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 12-13 και 19-20 Φεβρουαρίου και οι ρεβάνς 5-6 και 12-13 Μαρτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ