Η παγκόσμια κατάταξη της FIFA που δημοσιεύεται μηνιαίως από τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία προκύπτει από τα αποτελέσματα των αγώνων κάθε εθνικής ομάδας την τελευταία τετραετία με ένα σύστημα αρκετά πολύπλοκων υπολογισμών προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη. Ετσι υπολογίζονται λιγότερο τα προ τετραετίας αποτελέσματα (20% του 2009, 30% του 2010, 50% του 2011 και 100% του 2012), υπολογίζονται με διαφορετικό συντελεστή οι αντίπαλοι ανάλογα από το σε ποια συνομοσπονδία ανήκουν και φυσικά υπάρχει ξεχωριστός συντελεστής για ένα φιλικό ή για ένα επίσημο ματς.

Η εθνική Ελλάδας έκλεισε το 2012 στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης της FIFA, πίσω από την πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Ισπανία που μονοπώλησε το 2012 την πρωτιά, τη Γερμανία, την Αργεντινή, την φιναλίστ του Euro 2012 Ιταλία, την Κολομβία, την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Ρωσία και την Κροατία.

Αποτέλεσμα του πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού της κατάταξης είναι η πτώση της εθνικής Βραζιλίας στην 18η θέση. Η Σελεσάο εκτός από το γεγονός ότι δίνει μόνο φιλικά ματς μιας και δεν συμμετέχει στα προκριματικά του Μουντιάλ που θα διοργανωθεί στη χώρα της σάμπας το 2014, είχε και κάποια αρνητικά αποτελέσματα όπως την πρόσφατη ήττα από την Αργεντινή αλλά και την ισοπαλία με την Κολομβία.