Ο Φινλανδός Ντάνιελ Όραλεκ προηγείται σχεδόν στα μισά της διαδρομής στον 30ο διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», που ξεκίνησε στις 7 το πρωί από την Ακρόπολη με την συμμετοχή 310 αθλητών και αθλητριών από 36 χώρες. Από ελληνικής πλευράς, ευχάριστη έκπληξη είναι η εμφάνιση του Στέργιου Αναστασιάδη, που βρίσκεται στη πέμπτη θέση της κατάταξης.
Ο αγώνας διεξάγεται στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων ενώ η μεγάλη ζέστη εξουθένωσε πολλούς δρομείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής είχαν εγκαταλείψει περισσότεροι από 120 αθλητές.
Ο Όραλεκ έχοντας αρκετές δυνάμεις έχει αποσπαστεί αρκετά των υπολοίπων αθλητών μετά το 100ο χλμ. (στο Ζευγολατιό Κορινθίας). Ακολουθεί ένα γρήγορο ρυθμό και έχει ξεφύγει από τους Ιάπωνες Τέτσουο Κίσο και Γιούζι Σακάι που προπορεύονταν μέχρι την Κακιά Σκάλα και τον Πορτογάλο Ζοάο Ολιβέιρα. Όλα θα κριθούν τα ξημερώματα, μετά την αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200 μ. ύψος), στο πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα, μέσα στα βράχια και τους θάμνους.
Πολλά ξένα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, καλύπτουν από κοντά το «30ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ιδιαίτερα από χώρες με μεγάλη συμμετοχή στη διοργάνωση, όπως Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Αγγλία, Φινλανδία, Βέλγιο, κ.α.
Αρκετός κόσμος βρέθηκε το πρωί στο Ηρώδειο, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και χειροκρότησε τους αθλητές που ξεκίνησαν τον επίπονο αγώνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τους θεατές, που εμψυχώνουν και χειροκροτούν τους αθλητές, στις πόλεις και στα χωριά που περνούν, με κατεύθυνση τη Σπάρτη.
Ευχάριστη παρουσία αποτέλεσε το πρωί (πριν από την εκκίνηση στο Ηρώδειο), η εμφάνιση της τετραμελούς μπάντας «Ναβόι», που έπαιξε Σάμπα και ρυθμούς Λάτιν, ενθουσιάζοντας αθλητές και θεατές, λίγο πριν από την εκκίνηση του αγώνα.
Οι δρομείς που μετέχουν στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ακολουθούν σύμφωνα με την περιγραφή του Ηρόδοτου, την διαδρομή του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη (το 490 π. Χ.) που έφθασε στη Σπάρτη, την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα.
Ο Δήμος Σπάρτης προετοιμάζεται για την υποδοχή των αθλητών και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, θα διοργανώσσει εκδήλωση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο το βράδυ, όπου θα πραγματοποιηθεί η απονομή στους αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στο «30ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».