Τα πρώτα της μετάλλια εξασφάλισε η Ελλάδα στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η ελληνική ομάδα ζευγαριών BC3 του αθλήματος μπότσια, συνέτριψε 7-0 το Βέλγιο στον ημιτελικό και την Τρίτη (4/9, 17.45) θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο απέναντι στην Πορτογαλία, η οποία επικράτησε της Ν. Κορέας στον άλλο ημιτελικό 4-3. Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Ελένη Κορδαλή (αναπληρωματική).

«Τις επιτυχίες τις φέρνουν οι αθλητές. Παίξαμε τέσσερα πολύ δύσκολα παιχνίδια. Είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Τα παιδιά έπαιξαν σύμφωνα τις δυνατότητές τους. Η προετοιμασία μας βγήκε στο απόλυτο. Η πρόκρισή μας στον τελικό είναι αποτέλεσμα μιας μακράς προετοιμασίας, με πολλές προπονητικές ώρες στο κοντέρ μας. Αύριο θα έχουμε απέναντί μας έναν πανίσχυρο αντίπαλο, όμως εμείς έχουμε την εμπειρία για να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, κ. Γιώργος Τζήμας.

Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο και πατέρας του Νίκου Πανανού, κ. Άρης Πανανός, σχολίασε: «Είναι μεγάλη στιγμή για το ελληνικό μπότσια και για εμένα προσωπικά. Το μπότσια, από το 2003, όταν και το άθλημα το αναθέσαμε στον Γιώργο Τζήμα, έχει κάνει τεράστια άλματα. Τότε στο άθλημα υπήρχαν 20-30 αθλητές και τώρα ξεπερνούν τους 150. Αυτό σημαίνει ανοδική πορεία. Υπάρχει πλέον μια ποιότητα στο άθλημα. Η σημερινή επιτυχία είναι μια δικαίωση πολλών χρόνων. Τα παιδιά αυτά δουλεύουν αθόρυβα με τον Γιώργο Τζήμα, με τη βοήθεια της ομοσπονδίας και τώρα με την υποστήριξη της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Νομίζω ότι το μπότσια έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα στο μέλλον στην Ελλάδα».

Επίσης, την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο (κατηγορία S2) των Παραολυμπιακών κατέκτησε ο Αριστείδης Μακροδημήτρης. Ο έλληνας κολυμβητής με χρόνο 2.21.04 ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Κινέζος Γιάνγκ Γιάνγκ με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, 2.03.71, ενώ το αργυρό πήγε στον Ρώσο Νμίτρι Κοκάρεφ με 2.16.46.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος έφτασε τα δέκα συνολικά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο 31χρονος κολυμβητής τερμάτισε τρίτος στα 100μ. ύπτιο στην κατηγορία S13 σε χρόνο 1.01.01.

Οι ελληνικές επιτυχίες συνεχίστηκαν και στον στίβο, όπου η Αλεξάνδρα Δήμογλου κατέκτησε επίσης το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ. της κατηγορίας Τ13 με επίδοση 56.91 που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ. Η πρωταθλήτρια από την Καβάλα η έφτασε τα τέσσερα μετάλλια συνολικά στους Παραολυμπιακούς.