Αρωμα Τσάμπιονς Λιγκ έχει η κλήρωση του Παναθηναϊκού στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Οι Πράσινοι θα αντιμετωπίσουν την αγγλική Τότεναμ, την ιταλική Λάτσιο και τη σλοβένικη Μάριμπορ, γεγονός που δυσχεραίνει την πορεία τους προς τους «32» της διοργάνωσης. Το θετικό είναι πως το Τριφύλλι θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του με τη Μάριμπορ εκτός έδρας, ενώ στη συνέχεια θα υποδεχτεί σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ την Τότεναμ και την Λάτσιο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού έχει ως εξής:

1η αγωνιστική:Μάριμπορ-ΠΑΟ, 20 Σεπτεμβρίου (22.05)
2η αγωνιστική:ΠΑΟ-Τότεναμ, 4 Οκτωβρίου (20.00)
3η αγωνιστική:ΠΑΟ-Λάτσιο, 25 Οκτωβρίου (20.00)
4η αγωνιστική:Λάτσιο-ΠΑΟ, 8 Νοεμβρίου (22.05)
5η αγωνιστική:ΠΑΟ-Μάριμπορ, 22 Νοεμβρίου (20.00)
6η αγωνιστική:Τότεναμ-ΠΑΟ, 6 Δεκέμβριου (22.05)

Τότεναμ: Νέα αρχή με Βίλας Μπόας

Η Τότεναμ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά την αποχώρηση του άγγλου τεχνικού κ. Χάρι Ρέντναπ, τον οποίο διαδέχτηκε ο νεαρός πορτογάλος κ. Αντρέ Βίλας Μπόας. Στο ρόστερ της διαθέτει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Μπέιλ, ο Ντεφόου, ο Αντεμπαγιόρ, ο Λένον και ο Τσόρλουκα, οι οποίοι είναι ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, όπως αποδεικνύουν τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει στην απόδοσή της.

Στα θετικά για τον Παναθηναϊκό είναι η προ ημερών πώληση του αστεριού των «Σπιρουνιών» στη Ρεάλ Μαδρίτης, Κροάτη Λούκα Μόντριτς αντί 35 εκατ. ευρώ, όπως επίσης του Ολλανδού Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ στο Αμβούργο. Νέα πρόσωπα είναι ο Ντεμπελέ από τη Φούλαμ, ο Βερτόνχεν από τον Αγιαξ, ο Σίγκουρντσον από τη Χοφενχάιμ και την ύστατη ώρα ο Πορτογάλος Ζοάο Μουτίνιο από την Πόρτο αντί 22 εκατ. ευρώ.

Στις δύο πρώτες αγωνιστικές του αγγλικού πρωταθλήματος η Τότεναμ δεν έχει πανηγυρίσει ακόμη νίκη καθώς έχει μια ισοπαλία (1-1) εντός έδρας με την Γουέστ Μπρομ και μια ήττα (2-1) από την Νιούκαστλ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

Την περασμένη σεζόν η Τότεναμ είχε βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Δικέφαλος έχει επικρατήσει 2-1 στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ενώ οι δυο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες (0-0).

To ρόστερ της Τότεναμ

Τερματοφύλακες: Γκόμες (Βραζιλία), Κουντιτσίνι (Ιταλία), Φρίντελ (ΗΠΑ).

Αμυντικοί: Βερτόνχεν (Βέλγιο), Καμπούλ (Γαλλία), Γκαλάς (Γαλλία), Ντόουσον, Τσόρλουκα (Κροατία), Ασού-Εκότο (Καμερούν).

Μέσοι: Μπέιλ (Ουαλία), Χάντλστοουν, Λένον, Τζίνας, Σίγκουρντσον (Ισλανδία), Ρόουζ, Λίβερμορ, Σάντρο (Βραζιλία), Ντεμπελέ (Βέλγιο), Μπέντλε, Μουτίνιο (Πορτογαλία).

Επιθετικοί: Αντεμπαγιόρ (Τόγκο), Ντεφόου.

Λάτσιο: Με ανανεωμένο προφίλ

Η ανανεωμένη Λάτσιο θα βρεθεί επίσης στο δρόμο του Παναθηναϊκού. Με τον νεοπροσληφθέντα βόσνιο προπονητή κ. Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς στον πάγκο της η ομάδα της Ρώμης θα προσπαθήσει να πάει ένα βήμα υψηλότερα συγκριτικά με την περασμένη σεζόν, οπότε τερμάτισε τέταρτη και έχασε από τη Νάπολι το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε δια περιπάτου με δύο νίκες (2-0 και 3-1) τη σλοβένικη Μούρα, ενώ στην πρεμιέρα του ιταλικού πρωταθλήματος επικράτησε 1-0 της Αταλάντα στο Μπέργκαμο με γκολ του Ερνάνες.

Στο ρόστερ των Λατσιάλι που έχουν ως έδρα το «Ολίμπικο» υπάρχουν παίκτες εγνωσμένης αξίας όπως οι επιθετικοί Κλόζε, Σάρατε και Ρόκι, οι μέσοι Τσάνα και Ματουζάλεμ αλλά και ο νεοαποκτηθείς γάλλος αμυντικός Σιανί για τον οποίο δόθηκαν στην Μπορντό 2,5 εκατ. ευρώ και ο βραζιλιάνος μέσος Εντερσον που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Λυόν.

Το ρόστερ της Λάτσιο

Τερματοφύλακες: Μπισάρι (Αργεντινή), Μπεράρντι (Ιταλία), Μαρκέτι (Ιταλία), Καρίσο (Αργεντινή).

Αμυντικοί: Σιανί (Γαλλία), Ντίας (Βραζιλία), Σκαλόνι (Αργεντινή), Μπιάβα (Ιταλία), Ντιακιτέ (Γαλλία), Ράντου (Ρουμανία), Κονκό (Γαλλία), Στανκεβίτσιους (Λιθουανία), Καβάντα (Βέλγιο), Τζάουρι (Ιταλία).

Μέσοι: Μάουρι (Ιταλία), Έντερσον (Βραζιλία), Ερνάνες (Βραζιλία), Λούλιτς (Βοσνία), Ονάζι (Νιγηρία), Κριστιάν Λεντέσμα (Ιταλία), Τσάνα (Αλβανία), Μπρόκι (Ιταλία), Ματουζάλεμ (Βραζιλία), Καντρέβα (Ιταλία), Άλβαρο Γκονζάλες (Ουρουγουάη).

Επιθετικοί: Κλόζε (Γερμανία), Ρόκι (Ιταλία), Σάρατε (Αργεντινή), Φότζα (Ιταλία), Κόζαν (Τσεχία), Αλφάρο (Ουρουγουάη), Σκούλι (Ιταλία), Φλοκάρι (Ιταλία), Μεντιτσίνο (Ιταλία), Κετσαρέλι (Ιταλία).

Μάριμπορ: Η αδύναμη της… παρέας

Το άκουσμα του ονόματος της Μάριμπορ ήταν το μοναδικό που ικανοποίησε τους Πράσινους, καθώς η πρωταθλήτρια Σλοβενίας αποτελεί μια μέτρια ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, οι «μοβ» που προέρχονται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αρχικά ξεπέρασαν τα εμπόδια της Ζελέζνιτσαρ από τη Βοσνία (4-1, 2-1) και της Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο (1-0, 4-1). Στα πλέι οφ όμως γνώρισαν δύο ήττες από την κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ (1-2, 0-1). Στο εθνικό πρωτάθλημα πάντως παραμένει πρωτοπόρος και αήττητη έπειτα από εφτά αγωνιστικές.

Τεχνικός διευθυντής στον σύλλογο είναι ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό και κυρίως στους φίλους του Ολυμπιακού άλλοτε σταρ Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Στην τεχνική ηγεσία της Μάριμπορ βρίσκεται ο σλοβένος κ. Ντάρκο Μίλανιτς, ενώ το ρόστερ της αποτελείται από άσημους σλοβένους ποδοσφαιριστές και το αστέρι της ομάδας από τη Βραζιλία, Μάρκος Ταβάρες.

Το ρόστερ της Μάριμπορ

Τερματοφύλακες: Πρίντιγκαρ, Ράνταν, Χαντάνοβιτς, Τόπιτς.

Αμυντικοί: Κεκ, Βίντοβιτς, Μέγιατς, Βουκλίσεβιτς, Ποτοκάρ, Τραϊκόφσκι, Ραΐτσεβιτς, Βίλερ, Ρέσεκ, Άργκους.

Μέσοι: Φιλίποβιτς, Μίλετς, Μέζγκα, Ιμπραΐμι, Τσβιγιάνοβιτς, Ντόντλεκ, Λέσιακ, Ρεπ, Μέρτελι, Τσινιτς.

Επιθετικοί: Ταβάρες, Βελικόνια, Σιρκ, Κόμαζετς, Πλόι, Μπέριτς.

Αναλυτικά οι 12 όμιλοι του Γιουρόπα Λιγκ έχουν ως εξής:

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Λίβερπουλ
Ουντινέζε
Γιουνγκ Μπόις
Ανζί

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ατλέτικο Μαδρίτης
Χάποελ Τελ Αβίβ
Βικτόρια Πλζεν
Ακαντέμικα

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Μαρσέιγ
Φενερμπαχτσέ
Γκλάντμπαχ
ΑΕΛ Λεμεσού

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπορντό
Κλαμπ Μπριζ
Νιούκαστλ
Μαρίτιμο

5ος ΟΜΙΛΟΣ
Στουτγκάρδη
Κοπεγχάγη
Στεάουα Βουκουρεστίου
Μόλντε

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Αϊντχόφεν
Νάπολι
Ντνίπρο
ΑΪΚ Στοκχόλμης

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Σπόρτινγκ Λισ.
Βασιλεία
Γκενκ
Βιντεοτόν

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Ιντερ
Ρουμπίν Καζάν
Παρτιζάν Βελιγραδίου
Νέφτσι Μπακού

9ος ΟΜΙΛΟΣ
Λυόν
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Σπάρτα Πράγας
Χάποελ Κιριάτ

10ος ΟΜΙΛΟΣ
Τότεναμ
Παναθηναϊκός
Λάτσιο
Μάριμπορ

11ος ΟΜΙΛΟΣ
Λεβερκούζεν
Μέταλιστ Χάρκιβ
Ρόζενμποργκ
Ραπίντ Βιέννης

12ος ΟΜΙΛΟΣ

Τβέντε
Αννόβερο
Λεβάντε
Χέλσινγκμποργκ

Τα οικονομικά οφέλη μιας πρόκρισης

Σε πρώτη φάση πάντως στον Παναθηναϊκό δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα, θα αποφέρει έσοδα άνω των 6 εκατ. ευρώ. Ηδη η πρόκριση εξασφαλίζει μπόνους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ και του Ατρομήτου από τη συνέχεια της διοργάνωσης θα προσφέρει στην ΠΑΕ επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ, που ενδεχομένως θα διπλασιαστούν σε 5 εκατ. ευρώ, εφόσον η ομάδα του κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα προκριθεί στους «32» και ταυτοχρόνως ο έτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας Ολυμπιακός δεν μεταπηδήσει από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα ως τρίτος στον όμιλό του.

Ακόμη, σε περίπτωση που ο ΠΑΟ τερματίσει πρώτος ή δεύτερος στον όμιλό του θα λάβει 600.000 ή 400.000 ευρώ, αντιστοίχως, ενώ μπόνους θα δοθούν και για τυχόν νίκες (200.000 ευρώ) ή ισοπαλίες (100.000 ευρώ). Σημειωτέον ότι οι Πράσινοι ήδη έχουν εξασφαλίσει 2,1 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Τουτέστιν το συνολικό οικονομικό όφελος του Παναθηναϊκού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 10 εκατ. ευρώ!