Ως εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής θεωρεί την εμπλοκή του στο ΠΑΟΚ ο νέος μεγαλομέτοχος της ομάδας κ. Ιβάν Σαββίδης σε κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική ιστοσελίδα του www.savidi.ru. όπου αναφέρει «η επένδυση σε μία ποδοσφαιρική ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ θα ενισχύσει οικονομικά και πολιτικά τις σχέσεις με την Ελλάδα».

ότι Ο ρώσος, ποντιακής καταγωγής, επιχειρηματίας και βουλευτής τονίζει ότι σε μια εποχή που «οι Ελληνες βιώνουν μια κρίση εξαιτίας κάποιων αντικειμενικών αιτιών και η Ελλάδα δέχεται μεγάλη επιρροή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε σαν μία επιλογή την Σοβιετική ιδεολογία που είναι κοντά στη δική μου γενιά, ως παράδειγμα στον αθλητισμό».Ο κ. Σαββίδης που βρίσκεται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα αποκαλύπτει ότι: «Συγκεκριμένοι άνθρωποι ήθελαν από εμάς να δώσουμε λεφτά στους κατόχους των μετοχών.Θέσαμε έναν διαφορετικό στόχο και κύρια απαίτησή μας ήταν τα χρήματα να πάνε στον σύλλογο. Ετσι, όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία του ποδοσφαιρικού συλλόγου και όχι στους μετόχους».
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαββίδης πρόκειται να παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ με δήλωση – μήνυμα προς τους φίλους του Δικεφάλου του Βορρά αναφέρει ότι μεταξύ των στόχων του είναι η στενή συνεργασία με ρωσικές ομάδες, ειδικά οι ανταλλαγές αλλά και η εξασφάλιση χορηγιών από σοβαρές ρωσικές εταιρείες. Ταυτόχρονα υπόσχεται ότι: «η ομάδα δεν αγοράστηκε για να συνεχίσει να ζει τόσο άσχημα, όσο ζούσε μέχρι σήμερα. Οι καλύτερες παραδόσεις της ομάδας θα ξαναγεννηθούν, θα ενισχυθούν και θα εδραιωθούν και αν καταφέρουμε σ’ αυτές τις καλύτερες παραδόσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ να προσθέσουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον θα είμαι πραγματικά ευτυχής». Πάντως ο κ. Σαββίδης υπολογίζει ότι «οι φίλαθλοι θα είναι υπομονετικοί μαζί μας, θα μας βοηθήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον, στα νέα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας και από κοινού μπορούμε και θα θέσουμε μάλλον πολύ σοβαρούς στόχους».

Το κείμενο του Σαββίδη

«Παρακολουθούσαμε στενά την περίπτωση του ΠΑΟΚ από το 2006 και το ενδιαφέρον μας εκφράστηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους.
Η επιθυμία μου να είμαι κοντά σ« αυτό τον σύλλογο «ακουμπά» στο όνομά του.
Ιδρύθηκε το 1926 από Έλληνες πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελληνοτουρκικού πολέμου.
Σ» αυτή την φρικτή περίοδο, άνθρωποι που έμειναν χωρίς τίποτα, πήραν μία γενναία απόφαση και συσπειρώθηκαν γύρω από την ιδέα της ειρήνης και του αθλητισμού.
Σήμερα, ανάμεσα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο Πόντιοι Έλληνες της προσφυγιάς και εγώ είμαι ένας από αυτούς, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που μιλάνε ρώσικα και ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με σημερινές ανεπίσημες μετρήσεις, περισσότεροι από 100.000 Έλληνες που μιλάνε ρώσικα, θεωρούν τον εαυτό τους στενά συνδεδεμένο με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΠΑΟΚ.
Σε μία κατάσταση όπου η κρίση επηρέασε όλες σχεδόν τις πτυχές της Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στα όρια της επιβίωσης. Θα μπορούσα απλά να παρατηρώ όσα γίνονται στον σύλλογο; Νομίζω πως όχι.
Και πήρα μια απόφαση: Ο σύλλογος που κουβαλάει την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πρέπει να ζήσει.
Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας.
Αντιλαμβανόμενος πως σήμερα οι Έλληνες βιώνουν μία κρίση εξαιτίας κάποιων αντικειμενικών αιτιών και η Ελλάδα δέχεται μεγάλη επιρροή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε σαν μία επιλογή την Σοβιετική ιδεολογία που είναι κοντά στη δική μου γενιά, ως παράδειγμα στον αθλητισμό.
Και για μένα, έναν επιχειρηματία στη Ρωσία, είναι σημαντικό να υπάρχει ενότητα μεταξύ των δύο κρατών σε διαφορετικά επίπεδα. Μπορούμε να δεσμευτούμε για αυτή την ενότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο, στις κοινωνικές δραστηριότητές μας και στον αθλητισμό.
Είμαι πεπεισμένος πως θα είμαστε ενωμένοι. Σήμερα οι δραστηριότητες στον ΠΑΟΚ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο και μίας εξωτερικής πολιτικής.
Έτσι, η επένδυση σε μία ποδοσφαιρική ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ θα ενισχύσει οικονομικά και πολιτικά τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Αυτός είναι ένας ακόμα επιπλέον λόγος.
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν ένα εργαλείο επιρροής.
Νομίζω πως αυτή η χώρα μπορεί και πρέπει να βγει νικήτρια.
Ο κύριος όμως στόχος, που υπήρχε και πριν από εμάς, είναι η σωτηρία του ΠΑΟΚ.
Οι καλύτερες παραδόσεις αυτού του συλλόγου πρέπει να αναγεννηθούν, να δυναμώσουν και να φυλαχθούν. Και αν μ αυτές τις παραδόσεις μπορούμε να φέρουμε και κάτι καινούριο και ενδιαφέρον, αυτό θα με κάνει πολύ χαρούμενο.
Γιατί κράτησαν τόσο καιρό οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του ΠΑΟΚ;
Θα είμαι ειλικρινής.
Συγκεκριμένοι άνθρωποι ήθελαν από εμάς να δώσουμε λεφτά στους κατόχους των μετοχών.
Θέσαμε έναν διαφορετικό στόχο και κύρια απαίτησή μας ήταν τα χρήματα να πάνε στον σύλλογο.
Έτσι, όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία του ποδοσφαιρικού συλλόγου και όχι στους μετόχους».

Η δήλωση – μήνυμα προς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

«Μια εξαετής ιστορία για την απόκτηση του ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε. Αγοράσαμε το πλειοψηφικό πακέτο του 51 % της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη πολύ μακρά ιστορία.

Θα θέλαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερο να αναλυθούν και να μελετηθούν όλα τα βάρη και οι διεκδικήσεις έναντι της ομάδας, να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα άρσης αυτών των προβλημάτων και μέχρι να μελετηθούν και να αρθούν, να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της ομάδας, μέχρι η ομάδα να μείνει τελείως καθαρή από επιβαρύνσεις θα ήταν μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για μεγάλη στρατηγική.

Ομως ένα θέλω να πω: ότι η ομάδα δεν αγοράστηκε για να συνεχίσει να ζει τόσο άσχημα, όσο ζούσε μέχρι σήμερα. Οι καλύτερες παραδόσεις της ομάδας θα ξαναγεννηθούν, θα ενισχυθούν και θα εδραιωθούν και αν καταφέρουμε σ’ αυτές τις καλύτερες παραδόσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ να προσθέσουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον θα είμαι πραγματικά ευτυχής.
Υπολογίζω πολύ ότι οι φίλαθλοι θα είναι υπομονετικοί μαζί μας, θα μας βοηθήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον, στα νέα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας και από κοινού μπορούμε και θα θέσουμε μάλλον πολύ σοβαρούς στόχους.

Θέλω να πω ότι δεν διαφέρουν οι προσεγγίσεις μου σε τίποτα σε σχέση με το πώς ήταν αυτές πριν και πώς είναι σήμερα. Για μένα δεν υπάρχει στόχος να είμαι δεύτερος. Η ζωή θα δείξει βέβαια τί θα πετύχουμε, αλλά ο στόχος υπάρχει. Οι προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Ολύμπου. Αυτό και θα επιδιώξουμε, ξέρουμε τί δουλειά πρέπει να γίνει και υπολογίζω πολύ στην υποστήριξη των πιστών στον ΠΑΟΚ φιλάθλων. Και μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα την παρουσία τους δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, την ανάσα τους θα έλεγα και τους είμαι γι’ αυτό πολύ ευγνώμων.

Είμαι ευγνώμων γιατί τελεσιγραφικά σχεδόν απαιτούσαν ότι ο Σαββίδης δεν πρέπει να φύγει από εδώ χωρίς να πάρει τον ΠΑΟΚ. Αυτό έγινε πριν από έξι χρόνια. Είμαι επίσης ευγνώμων και για τις σημερινές τους επιθυμίες και προσδοκίες και θέλω πάρα πολύ να ανταποκριθώ σε αυτές. Δεν θέλουμε άλλες μεγάλες απογοητεύσεις. Κι από την πλευρά μου, εγώ και η ομάδα μου θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτές τις προσδοκίες.

Ποια μπορεί να είναι η κατάληξη; Νομίζω ότι θα πετύχουμε μια καλή υποδομή, μια σειρά από στόχους, μια φυσιολογική διαχείριση, είναι απολύτως επιτεύξιμοι στόχοι. Και σε συνεργασία με τους φιλάθλους μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλή ατμόσφαιρα και όχι τόσο να δημιουργήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση της καλής ατμόσφαιρας και να βγούμε σε επίπεδα σοβαρού ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπορεί να ξεκινήσει η στενή συνεργασία με ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ειδικά οι ανταλλαγές. Σήμερα θα ήθελα να δω στις φανέλες του ΠΑΟΚ κάποιες σοβαρές ρωσικές εταιρείες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθώ και είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία της στρατηγικής μου.

Συνολικά θέλω να πω ότι ένα όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, καθώς είμαι κι ο ίδιος οπαδός της ομάδας του ΠΑΟΚ, μάλιστα αυτό το κασκόλ το 2006, όταν οι φίλαθλοι με υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ένας οπαδός μου το φόρεσε και μου είπε να το κρατήσω ως αναμνηστικό και να λοιπόν, φυσικά το φοράω και το κράτησα.

Για μένα ήταν κάτι πολύ συμβολικό, γιατί αισθάνθηκα όχι τη θέρμη του ενός μεμονωμένου οπαδού, αλλά το πάθος αυτής της στρατιάς των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Και θέλω να πω ότι όπως εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι η ομάδα είναι «θρησκεία», έτσι κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».