Ο Κώστας Φιλιππίδης έκανε την τρίτη του προσπάθεια στα 5.75μ στον τελικό του άλματος επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ακούμπησε με το στήθος τον πήχη, ο οποίος έδειξε αρχικά να κάθεται στη θέση του. Αφότου όμως ο Έλληνες αθλτής προσγειώθηκε στο στρώμα, ο πήχης αποφάσισε να πέσει και έτσι ο Φιλιππίδης έμεινε στα 5.65μ, τα οποία είχε περάσει με τη δεύτερη προσπάθειά του. Ο Έλληνας αθλητής καταλαμβάνει την έβδομη θέση, ενώ ο τελικός βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Το 5.75μ – το οποίο τελικώς δεν πέρασε – είναι το ατομικό του και πανελλήνιο ρεκόρ.

«Είμαι ευχαριστημένος γιατί είναι σπουδαία υπόθεση να μετέχεις σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα κατάμεστο στάδιο από 80.000 θεατές, οι οποίοι μάλιστα επευφημούν όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ήμουν άτυχος στην τελευταία προσπάθεια στα 5,75μ. Όπως έγινε θα μπορούσα να έχω περάσει τον πήχη και βεβαίως σε αυτή την περίπτωση, επειδή ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση είχα πιθανότητες να πάω ακόμη ψηλότερα. Όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, επειδή το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό, πάλι ο Λαβιλενί έκανε επίδοση 5.97μ και ισοφάρισε τη δική του κορυφαία φετινή στον κόσμο. Επίσης τα δύο επόμενα μετάλλια κρίθηκαν σε επιδόσεις πάνω από τα 5.90μ, που αποδεικνύει ότι ακόμη και βαλκανικό ρεκόρ αν έκανα (5.82μ) δεν θα μπορούσα να πάρω μετάλλιο», είπε ο Έλληνας πρωταθλητής μετά το τέλος του αγώνα.

Και σχολίασε για τον εαυτό του και τη συνέχεια της σεζόν:

«Είναι πάρα πολύ σπουδαίο να είσαι σταθερός και σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, αυτό το έχω επιτύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο προπονητής μου (σ.σ. Δημήτρης Κυτέας) μου έκανε κάποιες τεχνικές παρατηρήσεις, αλλά βεβαίως παρ΄ όλα αυτά δεν πέρασα τα 5.75μ. Τώρα κοιτάζω μπροστά, η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχω ακόμη έναν αγώνα στη Γερμανία και κατά πάσα πιθανότητα άλλους δύο στο Ντάιαμοντ Λιγκ».

Ο Λαβιλενί το χρυσό

Ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 5.97μ, που αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Οι δύο Γερμανοί Μπιορν Οτο και Ραφαέλ Χολτζέπε πήραν το ασημένιο και το χάλκινο αντίστοιχα, ενώ έκπληξη αποτέλεσε το ότι, τόσο ο Αμερικανός Μπραντ Γουόκερ όσο και ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Στίβεν Χούκερ, δεν πέρασαν τα 5.65 κι έτσι δεν πήραν κατάταξη.

Τα αποτελέσματα του τελικού:

1. Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) 5.97 -Ολυμπιακό ρεκόρ-
2. Μπιορν Οτο (Γερμανία) 5.91
3. Ραφαελ Χολτζέπε (Γερμανία) 5.91
4. Ντμίτρι Σταροντούμπτσεφ (Ρωσία) 5.75
5= Στίβεν Λιούϊς (Μ. Βρετανία) 5.75
5= Εβγκένι Λουκιανένκο (Ρωσία) 5.75
7. Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα) 5.65
8. Γιαν Κούντλιτσα (Τσεχία) 5.65
9= Ρομέν Μεσνίλ (Γαλλία) 5.50
9= Μαλτε Μορ (Γερμανία 5.50
11. Λούκας Μιχάλσκι (Πολωνία) 5.50
12. Ιγκόρ Μπίκοφ (Ισπανία) 5.50
-. Στίβεν Χούκερ (Αυστραλία) –
-. Μπραντ Γουόκερ (ΗΠΑ) –