Την αποτίμηση της ολυμπιακής παρουσίας τους έκαναν οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Οι χάλκινες ολυμπιονίκες αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ολυμπιακό επίτευγμά τους αναφέρθηκαν στις θερμές εκδηλώσεις των Ελλήνων και πρόβλεψαν νέες επιτυχίες στο μέλλον για την κωπηλασία.

Θα ανταλλάσσατε με κάτι αυτό το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, τη στιγμή που έχετε πάρει και χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα;
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Αισθανόμαστε τυχερές που καταφέραμε να αγγίξουμε το όνειρο κάθε αθλητή. Δεν θα το ανταλλάσσαμε με τίποτα».
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: «Αυτό το μετάλλιο είναι μοναδικό. Ολυμπιακά μετάλλια δεν νομίζω ότι έχουν πολλοί τη δυνατότητα να κατακτήσουν. Άλλοι το κυνηγούν χρόνια και δεν τα καταφέρνουν. Θα το έχουμε για όλη μας τη ζωή».

Πάντως, διακρίναμε μια δόση απογοήτευσης για το παραπάνω που δεν ήλθε…
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι Έλληνες μας έκαναν να πιστέψουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το χρυσό, πέρα από ότι νιώθαμε και εμείς έτοιμες. Έτσι όπως εξελίχθηκαν όλες οι κούρσες, ακόμη και του τελικού, με τη διαδρομή που είχαμε, τις δυσκολίες και τα πολύπλοκα συστήματα δεν βοηθηθήκαμε για να πιάσουμε το μέγιστο του στόχου. Παρόλα αυτά η ουσία είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο. Αλλά και όταν χάνεις με τόσο μικρή διαφορά, στη μία κουπιά το ασημένιο, μόνο ικανοποίηση μπορείς να αισθανθείς».
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: «Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι ανατροπές. Πληρώματα που έπαιρναν μετάλλια τα προηγούμενα χρόνια έμειναν εκτός τελικού. Εμείς κατακτήσαμε το στόχο μας, ανεξαρτήτως χρώματος μεταλλίου».

Όπως αποδείχτηκε και σε αυτή την Ολυμπιάδα, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να τραβάμε κουπί…
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Σίγουρα, έχουμε τραβήξει πολύ κουπί όλοι μας στη βάρκα της ζωής. Και μας περιμένει πολύ πέλαγος μπροστά μας. Να έχουμε όλοι μας κουράγιο…»

Θεωρείτε ότι αυτό το μετάλλιο στην φάση που ήρθε θα τονώσει κάπως το ηθικό των Ελλήνων, που είναι σε κατάθλιψη;
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Από τις θερμές εκδηλώσεις του κόσμου αυτό φαίνεται…»
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει. Αυτό εισπράττουμε καθημερινά».

Πιστεύετε ότι η ανοδική πορεία της ελληνικής κωπηλασίας θα έχει συνέχεια;
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Ο στόχος μας είναι αυτός και η κατάκτηση του μεταλλίου θα έχει μεγαλύτερο βάρος αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία».
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: «Φαίνεται να υπάρχει συνέχεια. Οι μικρότερες ομάδες πίσω από μας δουλεύουν σκληρά και κατακτούν μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων και κάτω των 23 ετών. Είναι κάτι σαν αλυσίδα. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα τα μετάλλια θα πολλαπλασιάζονται».

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για επόμενα σχέδια;
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Πολύ νωρίς. Ο στόχος της τετραετίας έχει κλείσει όμως η χρονιά δεν έκλεισε ακόμα».

Τι σήμαινε η στήριξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην προσπάθειά σας αυτή;
Αλεξάνδρα Τσιάβου: «Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η δύσκολη πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά την πρόκριση στην Ολυμπιάδα ήρθε το ΤΤ να μας στηρίξει ηθικά και οικονομικά, κάτι πολύ δύσκολο στις μέρες μας».
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: «Το ΤΤ ήταν μια πολύ σημαντική πινελιά. Γιατί μπορεί να ζωγραφίζεις ένα πίνακα, όμως οι τελευταίες πινελιές κάνουν τη διαφορά. Μας βοήθησε πολύ».