Ο κ. Γιώργος Κολοκυθάς έχει άποψη, αλλά μιλάει σπάνια. Και όταν το κάνει, ξέρει ακριβώς τι λέει και τι εννοεί. Και ασφαλώς οι απόψεις του αντιπροσωπεύουν και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος, πάντως, διαχωρίζοντας τη θέση του εξ αρχής υποστήριξε ότι δεν θα ασχοληθεί εν θερμώ με το ζήτημα του προπονητή στην Εθνική Ομάδα.

Ηλίας Ζούρος… τέλος. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία στις δηλώσεις του κ. Κολοκυθά, ενός εκ των ελαχίστων παραγόντων της ΕΟΚ με ισχυρή προσωπικότητα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sportday», ο παλαίμαχος άσος και υπεύθυνος της Εθνικής Μπάσκετ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον κ. Ζούρο _ που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν προς ομοσπονδιακό τεχνικό _ χρεώνοντάς του τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και στηλιτεύοντάς τον για τις δικαιολογίες περί διαιτησίας και τον παραγκωνισμό του αρχηγού Αντώνη Φώτση. Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τον «Batman», καθώς και από τις άλλες «παλιοσειρές» Νίκο Ζήση, Βασίλη Σπανούλη και Γιάννη Μπουρούση.

Με τη δήλωσή του, δε, «εγώ τον ξέρω τον επόμενο προπονητή. Ξέρω ποιος πρέπει να είναι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να πω περισσότερα», έγραψε τους τίτλους τέλους στη σύντομη θητεία του κ. Ζούρου (το συμβόλαιό του ούτως ή άλλως εκπνέει τον Αυγουστο) και έδωσε το έναυσμα, ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στην Εθνική Ανδρών. Σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις πληροφορίες του «Βήματος», τρεις είναι οι πιο ισχυρές τάσεις στους κόλπους της Ομοσπονδίας: 1. Παναγιώτης Γιαννάκης, 2. Ζέλικο Ομπράντοβιτς, 3. Φώτης Κατσικάρης.

Ο καθένας μπορεί να βάλει τα ονόματα (σαφώς θα υπάρχει και άλλα) με όποια σειρά θέλει, ωστόσο θα πρέπει και να θυμάται 1) πως ο κ. Π. Γιαννάκης _εκτός από τον κ. Κολοκυθά_ δεν έχει πολλές συμπάθειες στην ΕΟΚ. Ούτε μια ευχαριστήρια ανακοίνωση δεν βγήκε για τα δύο μετάλλια (Ευρωμπάσκετ 2005, Μουντομπάσκετ 2006), που κατέκτησε, από τη στιγμή που ανέλαβε τον Ολυμπιακό. 2) Ο κ. Ζ. Ομπράντοβιτς εκτιμάται πως δεν επιθυμεί και τόσο να κοουτσάρει την Εθνική Ελλάδος, αλλά ακόμη και αν τον έπειθαν, το πρόβλημα στις σχέσεις του με τον αρχηγό του Ολυμπιακού Σπανούλη θα ήταν σημαντικό, αν όχι απροσπέλαστο, εμπόδιο και 3) ο κ. Φ. Κατσικάρης είναι εξαιρετικός προπονητής, αλλά η Ισπανική Λίγκα απαγορεύει στους κόουτς που εργάζονται στις ομάδες της να απασχολούνται παράλληλα με Εθνικές Ομάδες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γ. Κολοκυθά:

-Τι έφταιξε για τον αποκλεισμό της Εθνικής:

«Το προπονητικό τιμ δεν στάθηκε ικανό να διαχειριστεί το φετινό υλικό της ομάδας που ήταν σαφώς καλύτερο από το περσινό. Είχε το μυαλό του περισσότερο σε άλλα πράγματα και όχι στην Εθνική. Όσοι είναι κοντά στην ομάδα γνωρίζουν. Έγιναν λάθη στην επιλογή της 12άδας και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, και αυτά τα πράγματα τα πλήρωσε η Εθνική. Ήμασταν δυστυχώς αδιάβαστοι και στραβοί».

-Για την απόδοση του Ζούρου στην Λιθουανία και την επιτυχία της 6ης θέσης:

«Είπα και πριν ότι άλλο το φετινό υλικό άλλο το περσινό. Φέτος το υλικό ήταν καλύτερο και η διαχείρισή του διαφορετική. Ο Φώτσης βρέθηκε ουσιαστικά εκτός ομάδας δίχως λόγο κι αφορμή. Υπήρχαν κι άλλα. Υπήρχαν στιγμές που ξεχνούσαν ότι είναι στην Εθνική».

-Οι παίκτες δεν έχουν ευθύνη;

«Όλοι οι παίκτες και κυρίως οι παλιότεροι έδειξαν ζήλο για να προκριθεί η Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρά το ότι είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά ήρθαν στην Εθνική δίχως διακοπές, αλλά δυστυχώς δεν βοηθήθηκαν από κανένα».

-Ο Ζούρος θεωρεί ότι η διαιτησία ευθύνεται:

«Καλό είναι να μην μιλάμε για διαιτησία. Οι διαιτητές δηλαδή περίμεναν να φτάσουν στο τελευταίο σουτ; Ήξεραν πως ο Σπανούλης θα κάνει σουτ από τα 10 μέτρα και περίμεναν το φάουλ του Νιγηριανού για να μην το σφυρίξουν και να μας αποκλείσουν; Καλύτερα να μη συνεχίσω γι αυτό το θέμα, δεν έχει νόημα να διαμαρτυρόμαστε».

-Σας κάνει αισιόδοξο η συμπεριφορά όλων των παικτών που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στρατιώτες της ομάδας;

«Η Εθνική αυτή έχει να δώσει πολλά πράγματα. Το μόνο ενθαρρυντικό μετά την χειρότερη εμφάνιση των τελευταίων ετών είναι ότι οι παλιότεροι βοηθούν και τους υπόλοιπους να μπουν στο πνεύμα της ομάδας. Τα παιδιά έδωσαν τα πάντα και θα το ξανακάνουν. Άλλωστε το υλικό υπάρχει και η Εθνική θα το αποδείξει στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας σε ένα χρόνο».

-Προφανώς με άλλον προπονητή:

«Ναι, με διαφορετική σύνθεση στο προπονητικό τιμ».

-Ο Ζούρος δεν θα παραμείνει. Σκέψη για τον διάδοχο υπάρχει;

«Εγώ τον ξέρω τον επόμενο προπονητή. Ξέρω ποιος πρέπει να είναι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να πω περισσότερα».

-Τι σας πείραξε περισσότερο από όσα έγιναν στο Καράκας;

«Στο Προ – Ολυμπιακό αποτύχαμε αλλά για μένα το χειρότερο ήταν η συμπεριφορά του προπονητή και των συνεργατών του στον αρχηγό της ομάδας, Αντώνη Φώτση. Μια συγγνώμη δεν σβήνει τα όσα έγιναν στη Βενεζουέλα, αλλά εγώ θέλω να το κάνω. Να ζητήσω συγγνώμη από την παλιά φρουρά κυρίως: τον Αντώνη Φώτση, τον Νίκο Ζήση, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιάννη Μπουρούση».

-Παρόλα αυτά δεν είδαμε αντίδραση από τον αρχηγό για τον παραγκωνισμό του.

«Αυτά τα παιδιά έσωσαν τα πάντα και θεωρώ πως σε οποιαδήποτε άλλη αποστολή αν οι προπονητές συμπεριφέρονταν έτσι στον αρχηγό θα υπήρχαν επακόλουθα. Όμως ο Αντώνης δεν δημιούργησε το παραμικρό. Αποδείχθηκε και σε αυτή την περίπτωση σωστός, προκειμένου να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα».