Το 2011 συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), η οποία τιμώντας την επέτειο εξέδωσε _ έστω και με καθυστέρηση ολίγων μηνών _, πολυτελές λεύκωμα με μοναδικές φωτογραφίες και καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων, στη διαδρομή από το 1926 που οι ενώσεις της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη και το πρώτο καταστατικό.

Στους λόγους που επέβαλαν την οργάνωση του ποδοσφαίρου αναφέρθηκε τότε στην ομιλία του ο αξιωματικός του ναυτικού Π. Καμπέρος, ο οποίος ως στρατιωτικός τα είπε ολίγον τραγικά και… τσεκουράτα. «Η δημιουργία Ανώτατης Ποδοσφαιρικής Οργανώσεως είνε αναγκαία δι όσους ποθούσι συνεργασίαν, πειθαρχίαν, εξύψωσιν. Τουναντίον δε, δεν είνε αναγκαία δι όσους θα ήθελον να ίδουν τας ενώσεις φθειρομένας συν το χρόνω και χρεωκοπούσας. Τα Σωματεία εις διαρκή πόλεμον και αλληλοσπαραγμόν. Τα γήπεδα ουχί εις δικαία χρήσιν ανάλογο του προορισμού των. Τους αγώνας θέατρον επιδείξεως βαρβαρισμού...».
Το 1931 η ΕΠΟ ενέθεσε στον αντιπρόεδρο του Αθηναϊκού Σταμάτη Μερκούρη, πατέρα της Μελίνας, να αποτανθεί στον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγκρή και να τον παρακαλέσει να βρει μία αρχαία παράσταση η οποία θα αποτελούσε το έμβλημα της ΕΠΟ. Ο τελευταίος σχεδίασε ένα κύκλο αναγράφοντας περιμετρικά τις λέξεις «Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία» και έχοντας στο κέντρο τη θεά Αθηνά, προτρέχοντας της εποχής του καθώς εκ των υστέρων «αποκαλύφθηκε» ότι το ποδόσφαιρο πρωτίστως παίζεται με το μυαλό.
Και επειδή ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς επεισόδια δεν γίνεται, το 1938 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Κώστας Κοτζιάς εφεύρε την τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών η οποία τόσο δημοφιλής είναι επί των ημερών μας. «Η ΕΠΟ υπομιμνήσκει προς τους κκ. φιλάθλους ότι, άπαντες ανεξαιρέτως οι παρακολουθούντες αγώνας υποχρεούνται όπως συμμορφώνονται αυστηρώς προς τους κανονισμούς αυτής. Οι αποδοκιμάζοντες διαφωνών ή ύβρεων τους διαιτητάς ή τους διαγωνιζομένους, οι ρίπτοντες εντός του γηπέδου λίθους κλπ, και γενικώς οι επιδεικνύοντες ασυμβίβαστον με την ιδιότητα του φιλάθλου διαγωγήν, θα αποβάλλονται των γηπέδων. Η ΕΠΟ δικαιούται όπως διατάξει την τέλεσιν αγώνων ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών» ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κοτζιάς.
Η ΕΠΟ μέσω του λευκώματος παίρνει θέση και σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει αρκετές αντιπαραθέσεις. Στο ερώτημα αν οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το 1952 στο Ελσίνκι συμμετείχαν στο ολυμπιακό ή το προολυμπιακό τουρνουά, οι απόψεις είναι διχασμένες. «Η ΕΠΟ αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά για πρώτη φορά μετά το 1920» αναφέρεται στο λεύκωμα. Παρεμπιπτόντως η ΕΠΟ είχε προσπαθήσει να στείλει την εθνική ομάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, αλλά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε την συμμετοχή θεωρώντας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν αμιγώς ερασιτεχνικό. Ενδεχομένως να ήταν πολλά τα έξοδα καθώς και τότε η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Το 1964 η ΕΠΟ αποφάσισε να επιτρέψει «την ένταξη σε ελληνικούς συλλόγους παικτών προερχομένων εκ της αλλοδαπής, αφού είχαν συμπληρώσει προηγουμένως ένα μήνα συνεχούς διαμονής στην χώρα». Ετσι απλά και εύκολα.

Και για την ιστορία τα πρώτα γραφεία της ΕΠΟ ήταν στην οδό Σωκράτους, στη συνέχεια μετακόμισε στην οδό Φυλής, από εκεί επέστρεψε στο κέντρο και τη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους, απ’ όπου το 1980 μετακόμισε για τη λεωφόρο Συγγρού για να μετεγκατασταθεί από τον Μάιο του 2010 στου Γουδή.