Η Ιταλία θα είναι αντίπαλος της Ισπανίας στον τελικό του Euro 2012 την Κυριακή, αφού η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε με 2-1 της Γερμανίας με τον Μάριο Μπαλοτέλι να σημειώνει και τα δύο τέρματα (20′, 36′) των νικητών και τον Εζίλ να μειώνει με πέναλτι στις καθυστερήσεις (92′) του δεύτερου ημιτελικού.

Οι Γερμανοί έψαχναν εκδίκηση για τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2006 μέσα στην πατρίδα τους από τους μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου αλλά οι Ιταλοί δεν τους έκαναν το χατήρι και διατήρισαν το απίστευτο αήττητο που έχουν απέναντι στη Νατσιονάλμανσαφτ σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Μόλις στο 5ο λεπτό, από λάθος του Τζιανλουϊτζι Μπουφόν, ο Χούμελς έσπρωξε από κοντά τη μπάλα στο τέρμα, όμως πάνω στη γραμμή ο Αντρέα Πίρλο έσωσε την ομάδα του. Η Γερμανία απείλησε και με τον Κρόος στο 13′ (απόκρουση Μπουφόν) και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο «Σούπερ Μάριο» Μπαλοτέλι!

Στο 20′ ο Κασάνο «άδειασε» τρεις αμυντικούς από αριστερά και με «συστημένη» σέντρα τροφοδότησε τον Μπαλοτέλι, ο οποίος άνοιξε το σκορ με κεφαλιά. Τα «πάντσερ» προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά στο 33′ ο Μπαλτζαρέτι πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον αρνητικό, Λούκας Ποντόλσκι.

Αμέσως μετά, ο Μοντολίβο βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Νόιερ από ασίστ του Κασάνο, όμως δεν το… περίμενε, αδράνησε και τον πρόλαβαν οι αμυντικοί. Στο 36′ όμως με θαυμάσια μπαλιά 30 μέτρων, βρήκε τον Μπαλοτέλι, ο οποίος έφυγε ταχύτατα και «κεραυνοβόλησε» τον Νόιερ από το ύψος της περιοχής για να γράψει το 2-0.

Η Γερμανία χρειαζόταν ένα «ηλεκτροσόκ» και ο Λεβ προσπάθησε να της το δώσει, αλλάζοντας το επιθετικό δίδυμο και ρίχνοντας στο ματς τους Κλόζε, Ρόις που είχαν αγωνιστεί εναντίον της Ελλάδας.

Στο 62′ ο Μπουφόν πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη απόκρουση της διοργάνωσης σε απευθείας φάουλ του Ρόις, ενώ στο 77′ η κεφαλιά του Χούμελς έφυγε ψηλά άουτ και κάπου εκεί η «νατσιονάλμανσαφτ» άρχισε να συμβιβάζεται με την ιδέα της ήττας. Λίγο έλλειψε να δεχθεί κι άλλο γκολ, όμως το απέφυγε από την αστοχία του Ντι Νατάλε στην τελική προσπάθεια.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 92′ με πέναλτι του Εζίλ, στο οποίο υπέπεσε ο Μπαλτζαρέτι (χέρι).

Με άψογη τακτική και αποτελεσματικότητα, ο Τσέζαρε Πραντέλι κατάφερε να μπλοκάρει ολοκληρωτικά ακόμα και την πιο αξιόπιστη επιθετικά, ομάδα της διοργάνωσης. Σίγουρα το μερίδιό του στην εκπληκτική πορεία της Ιταλίας είναι μεγάλο.

Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

Κίτρινες: Τιάγκο Μότα, Ντε Ρόσι, Μπονούτσι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ (71΄ Μίλερ), Μπαντστούμπερ, Χούμελς, Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Κεντίρα, Κρόος, Εζίλ, Ποντόλσκι (46΄ Ρόις), Γκόμεζ (46΄ Κλόζε)

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Μπαλτζαρέτι, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (64΄ Μοντολίβο), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι (70΄ Ντι Νατάλε), Κασάνο (58΄ Ντιαμάντι)