Για την ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, όπως επίσης για το αν και κατά πόσο είναι δίκαιη διαδικασία. Στον χθεσινό πρώτο ημιτελικό του Euro 2012 στο πέναλτι του Μπρούνο Αλβες η μπάλα βρήκε το δοκάρι και επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ σε αυτό του Σεσκ Φάμπρεγας η μπάλα μετά το δοκάρι κατέληξε στα δίχτυα και η Ισπανία προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης αφήνοντας την Πορτογαλία εκτός νυμφώνος.

«Από το απόγευμα είχα τη διαίσθηση ότι το ματς θα πήγαινε στα πέναλτι και ότι θα κερδίζαμε εκεί. Ο προπονητής μου είπε να εκτελέσω το δεύτερο πέναλτι, αλλά του ζήτησα το τελευταίο. Η ζωή μου έδωσε μια ακόμη ευκαιρία και αυτό είναι απίστευτο» είπε ο άσος της Μπαρτσελόνα, τον οποίο αποθέωσε η ισπανική εφημερίδα «Marca». «Κασίγιας και Σεσκ επαναλαμβάνουν την Ιστορία» ήταν ο τίτλος της αθλητικής εφημερίδας μετά την πρόκριση των «Φούριας Ρόχας».

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας που διεκδικεί τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της, είχε αρκετά δύσκολο έργο χθες στο Ντόνετσκ, καθώς η Πορτογαλία πάλεψε σκληρά για τη νίκη, η οποία κρίθηκε από… χιλιοστά στη διαδικασία των πέναλτι.

Στην κανονική διάρκεια μάλιστα, η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο είχε καταφέρει να αποσυντονίσει το ισπανικό «Τίκι – τάκα» πρεσάροντας ψηλά και αναγκάζοντας τους «Φούριας Ρόχας» σε βεβιασμένες ενέργειες. Μεγάλες φάσεις δεν είχε το ματς στην κανονική του διάρκεια, ωστόσο στην παράταση η Ισπανία φάνηκε να ξυπνάει και σε γύρισμα του Ζόρντι Αλμπα, ο Αντρές Ινιέστα δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρουί Πατρίτσιο από το ύψος της μικρής περιοχής.

Από την πλευρά του ο τεχνικός της Πορτογαλίας κ. Πάουλο Μπέντο τόνισε ότι «φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι γιατί παίξαμε ένα πολύ καλό τουρνουά και η χώρα μπορεί να είναι περήφανη για αυτή την ομάδα», ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο περιορίστηκε να πει ότι «τα πέναλτι είναι μια λοταρία».