Ετσι για να μην σπάει η παράδοση… Οπως το 2008 όταν λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών του Πεκίνου ξέσπασε το σκάνδαλο ντόπινγκ με τον 400άρη Δημήτρη Ρέγα ο οποίος είχε πιαστεί ντοπέ στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, έτσι και εφέτος ένα μήνα πριν την εκκίνηση των Ολυμπιακών του Λονδίνου ένας άλλος 400άρης ο Τηλέμαχος Ρούτας είδε το όνομά του στη λίστα των θετικών δειγμάτων ντόπινγκ. Συγκεκριμένα το πρώτο δείγμα του από τον έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βρέθηκε θετικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με τιμωρία αν και το δεύτερο δείγμα αποδειχθεί θετικό και (δευτερευόντως) να χάσει την ευκαιρία να αγωνισθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι. Σημειώνεται ότι ο Ρούτας αναδείχθηκε νικητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σημειώνοντας μάλιστα νέο ατομικό ρεκόρ (46.58).
Η ακύρωση της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό του Ελσίνκι, από τον ΣΕΓΑΣ, ήταν αυτή που… πρόδωσε το «μυστικό» του Ρούτα. Συγκεκριμένα την Παρασκευή ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε τα πέντε γκρουπ με τα οποία θα αναχωρούσε η ελληνική αποστολή για το Ελσίνκι. Η απουσία του ονόματος του Ρούτα γέννησε σοβαρές υποψίες για ύπαρξη κρούσματος ντόπινγκ στην ελληνική αποστολή. Ετσι σήμερα ο ΣΕΓΑΣ που από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε ενημερωθεί από το ΕΣΚΑΝ για το θετικό πρώτο δείγμα του Ρούτα, προχώρησε σε δεύτερο… φάουλ ανακοινώνοντας το όνομα του 24χρονου 400άρη, προτού όμως γίνει η εξέταση και του δεύτερου δείγματος. Σύμφωνα με τον κανονισμό αν δεν ολοκληρωθεί η εξέταση και του β’ δείγματος δεν νομιμοποιείται κανείς να ανακοινώσει το όνομα του αθλητή.
Εν τω μεταξύ υποψίες για ύπαρξη και δεύτερου κρούσματος ντόπινγκ δημιούργησε η απουσία του ακοντιστή Σπύρου Λεμπέση από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο αθλητής του κ. Αντώνη Παπαδημητρίου ένιωσε πριν λίγες ημέρες έντονες ενοχλήσεις στον αγκώνα, που οφείλονται σε παλιό τραύμα. Το πρόβλημα δεν του επιτρέπει να πάρει μέρος στους αγώνες, καθώς για τις επόμενες δέκα μέρες δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει ακόντιο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του «Βήματος» στα 25 δείγματα που ελήφθησαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου δεν υπάρχει άλλο θετικό πλην του Ρούτα.
Το ΕΣΚΑΝ εκτός από τους ελέγχους στο Πανελλήνιο Στίβου έχει πραγματοποιήσει ακόμη 10 αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αθλητές του στίβου. Η εξέταση των δειγμάτων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρις στιγμής.