Η εθνική Ελλάδας δεν έκανε το… θαύμα της απέναντι στη Γερμανία στην προημιτελική φάση του Euro και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, καθώς ηττήθηκε 4-2 από τα πανίσχυρα Πάντσερ. Ωστόσο η πορεία της στη διοργάνωση ήταν άκρως επιτυχημένη. Οι έλληνες παίκτες μολονότι έδωσαν μάχη, λύγισαν μπροστά στη Νάτσιοναλμανσαφτ των πολλών σούπερ σταρ, η οποία δικαίως θεωρείται (μαζί με την Ισπανία) ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Οι Λαμ (39′), Κεντίρα (61′), Κλόζε (68′), Ρόις (74′) πέτυχαν τα γκολ των νικητών, οι οποίοι στην τετράδα θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Αγγλία – Ιταλία. Ο Γιώργος Σαμαράς είχε ισοφαρίσει προσωρινά για την εθνική μας στο 55′, ενώ στο 89′ ο Σαλπιγγίδης διαμόρφωσε με πέναλτι το τελικό σκορ.

Από το ξεκίνημα του αγώνα πάντως φάνηκαν οι άγριες διαθέσεις των Γερμανών. Τα Πάντσερ είχαν τον απόλυτο έλεγχο, σε ένα ματς που παίχτηκε κυρίως στα 2/3 του γηπέδου και προς την περιοχή της εθνικής μας. Δημιουργούσαν ευκαιρίες, έχαναν το ένα γκολ πίσω από το άλλο και εν τέλει προηγήθηκαν με ένα εκπληκτικό γκολ του Φίλιπ Λαμ, με σουτ έξω από την περιοχή στο 39΄. Στο διάστημα αυτό οι διεθνείς μας δεν μπορούσαν να αλλάξουν -κυριολεκτικά- τρίτη πάσα, δεν πάτησαν την αντίπαλη περιοχή και έμειναν οχυρωμένοι στην άμυνά τους. Η καλή μας τύχη και οι σωστές τοποθετήσεις του Μιχάλη Σηφάκη κράτησαν το σκορ στο 1-0 στο α’ ημίχρονο, ενώ πιθανώς σε αυτό να συνετέλεσε και η «έμπνευση» του Γιόακιμ Λεβ να αλλάξει επιθετική τριάδα (αγωνίστηκαν οι Σούρλε, Κλόζε, Ρόις), αφήνοντας στον πάγκο τους Γκόμεζ, Ποντόλσκι και Μίλερ.

Στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου, ο Σάντος ανακάτεψε την τράπουλα ρίχνοντας στο ματς τους Φωτάκη, Γκέκα. Αλλαξε σύστημα, θέσεις και πρόσωπα, καθώς ο Τοροσίδης πέρασε σε θέση αριστερού μπακ (αντικαταστάθηκε ο Τζαβέλλας) και ο Μανιάτης δεξιού, ενώ ο Σαλπιγγίδης μεταφέρθηκε στα δεξιά της επίθεσης. Η εθνική επανέλαβε αυτό που έκανε σχεδόν σε όλους τους αγώνες της στο Euro 2012, σκοράροντας με την πρώτη της «επίσκεψη» στην αντίπαλη περιοχή! Το γκολ πάντως ήταν για σκορ καθώς η Ελλάδα έπαιξε την αντεπίθεση ιδανικά. Ο Τοροσίδης με τον Φωτάκη άλλαξαν γρήγορα την μπάλα, ο μέσος του ΠΑΟΚ έβγαλε κάθετη πάσα προς τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος με έπειτα από εντυπωσιακή κούρσα και σέντρα ακριβείας στην καρδιά της γερμανικής άμυνας βρήκε τον επερχόμενο Σαμαρά, που με προβολή νίκησε τον Νόιερ. Στο 55′ όλα έδειχναν ότι η Εθνική μας μπορούσε να κάνει την ανατροπή.

Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί δεν πτοήθηκαν, συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και επανάκτησαν γρήγορα το προβάδισμα με θαυμάσιο γκολ του Κεντίρα στο 61′, ενώ λίγο αργότερα, ο προημιτελικός ουσιαστικά τελείωσε. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Οζίλ, ο Μίροσλαβ Κλόζε με κεφαλιά «έγραψε» το 3-1 στο 68′, ενώ στο 74′ ο Μάρκο Ρόις πέτυχε το 4-1. Η Ελλάδα έσωσε την παρτίδα στο φινάλε καθώς στο 89′ μείωσε σε 4-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σαλπιγγίδη.

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

Κίτρινες: Σαμαράς, Παπασταθόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χιούμελς, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Εζίλ, Σούρλε (67′ Μίλερ), Ρόις (80′ Γκέτσε), Κλόζε (80′ Γκόμεζ)

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας (46′ Γκέκας), Παπασταθόπουλος, Κυρ.Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Μάκος (72′ Λυμπερόπουλος), Κατσουράνης, Νίνης (46′ Φωτάκης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης