Παραμονές του (σαββατιάτικου 23/6) προημιτελικού απέναντι στη Γαλλία με έπαθλο μία θέση στα ημιτελικά του Euro 2012, στην Ισπανία δεν λένε να ξεχάσουν (και πώς θα μπορούσαν άλλωστε;) τον θρίαμβο του 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής όπου οι Φούριας Ρόχας στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Αλλωστε θα τους το θυμίζει πάντοτε το φιλμ με τίτλο «Campeones del Mundo» (ελληνιστί πρωταθλητές κόσμου) το οποίο φέρνει στο φως όλα τα μυστικά εκείνης της σπουδαίας επιτυχίας των Ισπανών οι οποίοι δύο χρόνια νωρίτερα (2008) είχαν κατακτήσει και την κορυφή της Ευρώπης!

«Είναι ένα καλό μάθημα για όσα μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε ενωμένοι σαν λαός, ειδικά τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα» σχολίασε ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και αρχηγός της Εθνικής Ισπανίας Ικερ Κασίγιας ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε ότι «ήταν πολλές οι στιγμές που παρακολουθώντας το φιλμ δάκρυσα από συγκίνηση. Και ακόμα περισσότερες αυτές που γέλασα από χαρά βλέποντας μαζεμένα όλα αυτά που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Είναι κάποια λεπτά στην αιωνιότητα που νιώθεις ότι είσαι ένας μικρός Θεός»

Το διάρκειας 100λεπτών φιλμ εξιστορεί την προσπάθεια της Ισπανίας να επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου από την οποία απείχε για αρκετές δεκαετίες. Από το 1984 όταν κατετάγη 2η στο Euro της Γαλλίας (ηττήθηκε 0-2 στον τελικό από τη διοργανώτρια) ως το 2008 όταν κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στα γήπεδα της Ελβετίας, δεν είχε ποτέ φτάσει πιο μακριά από τους «8» σε κάποια από τις δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Οσοι δε το παρακολούθησαν έχουν να λένε για το πόσο καλογυρισμένο και αληθινό είναι αφού επί της ουσίας πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ από το οποίοι παρελαύνουν όλοι οι πρωταγωνιστές των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Θα δείτε τον αμφιλεγόμενο και δηλωμένο φανατικό εθνικιστή κόουτς Λουίς Αραγονές να καλεί τους ποδοσφαιριστές του να«επιστρέψουμε σε όλους το δάχτυλο που μας έδειχναν τόσα χρόνια» πριν από τον τελικό του Euro 2008 με αντίπαλο τη Γερμανία. Όπως επίσης τον τωρινό τεχνικό της ομάδας Βιθέντε ντελ Μπόσκε ο οποίος παροτρύνει τους παίκτες του «να είστε γενναίοι, να βγάλετε ψυχή στο γήπεδο γιατί όλα τα άλλα ξέρετε να τα κάνετε καλά και χωρίς να σας τα λέω εγώ» πριν από τον τελικό του Μουντιάλ 2010 απέναντι στην Ολλανδία.

Οι στιγμές όμως που ενώνουν τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα με εκείνους της Ρεάλ Μαδρίτης (και αντιστρόφως) είναι οι πιο δυνατές. Οι Ζεράρ Πικέ (Μπάρτσα) και Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ) που μαλώνουν σαν τα κοκόρια σε αγώνες των δύο ομάδων τους δίνουν δύναμη ο ένας στον άλλον πριν από τον τελικό με την Ολλανδία.

Ο Σέρχιο Μπούσκετς της Μπάρτσα με τον Τσάμπι Αλόνσο της Ρεάλ έχουν μία πολύ δυνατή σκηνή αλληλοϋποστήριξης και ο Κασίγιας της Βασίλισσας συζητεί με τον Τσάβι των Μπλαουγκράνα για περισσότερη από μισή ώρα με θέμα την ψυχική ετοιμότητα που οι ίδιοι ως αρχηγοί οφείλουν να μεταδώσουν στους συμπαίκτες τους.

«Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό φιλμ για όλα αυτά που μπορεί να πετύχει μία παρέα όταν εκτός από ταλέντο διαθέτει ψυχική επαφή και όλοι παίζουν σαν ένας» βάζει τον επίλογο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ντελ Μπόσκε. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης…