Βαρσοβία, αποστολή

Το σλόγκαν που αναγράφεται στο πούλμαν που μεταφέρει την εθνική Γερμανίας γράφει «Από παιχνίδι σε παιχνίδι, μέχρι τον μεγάλο στόχο» προδίδοντας κατά κάποιον τρόπο τις υψηλές φιλοδοξίες της Νατσιονάλμανσαφτ σε αυτό το τουρνουά.

Το ερώτημα για τη γερμανική ομάδα πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012 που διεξάγεται στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας ήταν αν είναι έτοιμη να κερδίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας και να τη διαδεχτεί στην κορυφή. Όπως είναι γνωστό η ομάδα του κ. Γιόακιμ Λεβ έχασε το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας όταν λύγισε (0-1) στον τελικό από τους «Φούριας Ρόχας». Δύο χρόνια αργότερα και πάλι η ισπανική ομάδα ήταν εκείνη που έκοψε τον δρόμο της «Νατσιονάλμανσαφτ» προς τη διάκριση, καθώς την απέκλεισε στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2010 που διεξήχθη στη Νότια Αφρική.

Αυτά βέβαια, είναι… αρχαία ιστορία. Στο ποδόσφαιρο τα δεδομένα αλλάζουν σχεδόν πάντα μετά από κάθε ματς. Ετσι έπειτα από την άνεση πρόκριση της γερμανικής ομάδας στα προημιτελικά του Euro 2012 με τρεις νίκες στον όμιλο της «φωτιάς» (1-0 επί της Πορτογαλίας και 2-1 επί της Ολλανδίας και της Δανίας), η άσκηση που καλείται να λύσει η ομάδα που παρουσιάζεται ως φαβορί της διοργάνωσης λέγεται «ελληνική άμυνα». Ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας δήλωσε ότι «η ομάδα θα βελτιώνεται συνεχώς στη διάρκεια του τουρνουά, οπότε περιμένουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι απ’ ότι ήμασταν τα ματς του ομίλου», την ίδια στιγμή πάντως στη Γερμανία έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται δημοσιεύματα που θυμίζουν το πάθημα της Μπάγερν Μονάχου με την Τσέλσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο κ. Λεβ που μετράει 14 συνεχόμενες νίκες με τη Γερμανία υποστήριξε ότι «κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα περνούσε η Ελλάδα στην επόμενη φάση» ωστόσο έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στην ελληνική ομάδα χαρακτηρίζοντάς την «πρωταθλήτρια της αποτελεσματικότητας» και εξηγώντας ότι «στις προηγούμενες διοργανώσεις έδειξε ότι ξέρει να αμύνεται, οι παίκτες της δίνουν τα πάντα και είναι δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Είναι ένα ενδιαφέρον πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε».

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές των «Αετών» της Γερμανίας βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία τους και αγωνίζονται σε ομάδες αιχμής, όπως οι άσοι της Μπάγερν Μονάχου Μανουέλ Νόιερ, Φίλιπ Λαμ, Χόλγκερ Μπάντστουμπερ, Ζερόμ Μπόατενγκ, Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ, Τόμας Μίλερ και Μάριο Γκόμεζ, αλλά και τα αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης Σάμι Χεντίρα και Μεσούτ Οζίλ.

Επιπλέον υπάρχει και ο 100άρης στη «Νατσιονάλμανσαφτ» Λούκας Ποντόλσκι, ο οποίος γιόρτασε τη στρογγυλή 100ή συμμετοχή του σκοράροντας απέναντι στη Δανία. «Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και ελπίζω να πάμε ως τον τελικό» είπε κατά τη διάρκεια της πτήσεις από το Λβιβ όπου αγωνίστηκε η Γερμανία απέναντι στη Δανία προς στο Γκντανσκ όπου είναι το προπονητικό κέντρο της ομάδας.