Το 1952 ο Στάλιν αφαίρεσε τις τιμητικές διακρίσεις από τον προπονητή και πατριάρχη του σοβιετικού ποδοσφαίρου Μπορίς Αρκάντιεφ επειδή η ολυμπιακή ομάδα της τότε ΕΣΣΔ ηττήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι από τη Γιουγκοσλαβία του «μισητού» αντιπάλου του Γιόζιπ Μπροζ Τίτο.
Το 1964 ο διάδοχός του Στάλιν στην ηγεσία του ΚΚΣΕ Νικήτα Χρουτσόφ ξήλωσε με τη σειρά του όλα τα αξιώματα από τον Κωνσταντίν Μπέσκοφ επειδή η εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ ηττήθηκε από την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στη Μαδρίτη υπό τα βλέμματα του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Το περασμένο Σάββατο ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε κανέναν στον οποίο θα μπορούσε να φορτώσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την Ελλάδα στο Euro 2012. Ο ολλανδός κόουτς της Ρωσίας Ντικ Αντβοκατ αμέσως μετά τη νίκη της Ελλάδας αναχώρησε για το Αϊντχόφεν προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της τοπικής ομάδας με την οποία έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου φρόντισε να φέρει τους Ρώσους στα όριά τους δηλώνοντας «είμαι πεπεισμένος ότι είχαμε καλή ομάδα και δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα». Τι ήθελε να το πει;
Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι ο Ολλανδός προπονητής αμείβονταν με 7.000.000 ευρώ ετησίως χωρίς να προσφέρει τίποτα. «Η αδυναμία της ομάδας από παιχνίδι σε παιχνίδι γινόταν μεγαλύτερη. Οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν φλόγα για τη νίκη. Μας χρειάζεται ένας συμπατριώτης μας προπονητής που να γνωρίζει τα προβλήματα του ρωσικού ποδοσφαίρου» σχολίασε ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Ανατόλι Μπίσοβετς ο οποίος το 1988 στη Σεούλ οδήγησε την ολυμπιακή ομάδα της πρώην ΕΣΣΔ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας τον Μάιο του 2010 είχε αρπάξει τον Ντικ Αντβοκατ από την εθνική ομάδα του Βελγίου, επειδή όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος της Ζενίτ Σεργκέι Φουρσένκο «γνωρίζει καλά το ρωσικό ποδόσφαιρο και κάθε παίκτη ξεχωριστά» Ο κόουτς Αντβοκατ το 2008 είχε κατακτήσει με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης το Γιουρόπα Λιγκ.
«Ο Ντικ είναι πλεονέκτης. Τον ενδιέφερε μόνο ο τραπεζικός του λογαριασμός. Η χώρα στην οποία ζούμε αξίζει να έχει στο τιμόνι της εθνικής της ομάδας έναν άνθρωπο που να αγαπάει την πατρίδα του» σχολίασε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Εβγκένι Λόφτσεφ. Στο ερώτημα της εφημερίδας «Σοβέτσκι Σπορτ» γιατί η Ρωσία έχασε από την Ελλάδα, ο Γιούρι Γκαβρίλοφ (διεθνής τη δεκαετία του 1980) υποστήριξε ότι η ρωσική ομάδα από τη στιγμή που τη βόλευε η ισοπαλία έπρεπε να παίξει από την άμυνα όπως η Ελλάδα. «Δεν ξέρουμε πώς να κερδίσουμε τα κρίσιμα παιχνίδια» συμπλήρωσε ο Σεργκέι Κυριάκοφ (διεθνής την δεκαετία του 1990).
Την απορία του για την αποτυχία της Ρωσίας εξέφρασε ακόμη και ο Κροάτης προπονητής Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς το όνομα του οποίου κατά το παρελθόν είχε παίξει για τον πάγκο της Εθνικής Ρωσίας. Ο Μπλάζεβιτς υποστήριξε ότι μόνο ο… πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να δημιουργήσει μια ομάδα που οι παίκτες της να παίζουν για τη φανέλα.
Από τα δημοσιεύματα του Τύπου δεν μπορούσε να απουσιάσει το Μουντιάλ 2018 το οποίο θα διοργανωθεί στη Ρωσία. «Ο Ιγκνάσεβιτς μετά από δύο χρόνια θα είναι 35, ο Σαρόνοφ 38, ο Σεμσόφ 36, ο Ζιριάνοφ 36, ο Μαλαφέεφ 35, ο Αρσάβιν 33» γράφει η «Σοβέτσκι Σπορτ» ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ρωσική ομοσπονδία πρέπει να θυσιάσει μία από τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις προκειμένου να δημιουργήσει μια ομάδα με νέα παιδιά η οποία θα μπορεί να ελπίζει σε διάκριση έπειτα από 6 χρόνια.
Ως προς τον διάδοχο του Αντβοκατ; Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Φούρσενκο δήλωσε ότι το όνομά του θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου. Ο αθλητικός Τύπος μεταξύ των υποψηφίων φιλοξενεί τα ονόματα των Γιόαχιμ Λεβ, Φάμπιο Καπέλο, Μπερντ Σούστερ, Πεπ Γκουαρδιόλα… Οι έχοντες την άποψη ότι ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής πρέπει να είναι Ρώσος, ρίχνουν στο τραπέζι των συζητήσεων το όνομα του πρώην προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Βαλερί Γκαζάεφ.
Το «σύστημα της Ζενίτ» που ελέγχει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και έχει ισχυρές προσβάσεις στο υπουργείο Αθλητισμού και στο Κρεμλίνο, διαδίδει ότι καταλληλότερος για τον πάγκο της Ρωσίας είναι ο Ιταλός προπονητής της Ζενίτ Λουτσιάνο Σπαλέτι. Επειδή καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου, η γνώμη του Πούτιν αναμένεται να έχει βαρύνουσα σημασία.